Open Nav

Bedrijfsresultaat: wat is het en hoe bereken je het?

Zo zorg je ervoor dat je jouw administratie op orde hebt

Als je een eigen onderneming hebt, is het belangrijk dat je boekhouding op orde is. Je wilt natuurlijk goed inzichtelijk hebben welke uitgaven je hebt gedaan, welke ontvangsten je hebt verkregen en wat de vermogenspositie van je bedrijf is. Met deze inzichten kun je uiteindelijk berekenen wat je bedrijfsresultaat is. Ben je benieuwd hoe je dit precies berekent en wat het verschil is met je financiële winst? Lees dan snel verder!

Wat is het bedrijfsresultaat?

Met het bedrijfsresultaat wordt het bedrag bedoeld wat overblijft nadat de bedrijfskosten van de netto omzet afgetrokken zijn. Het bedrijfsresultaat wordt ook wel de bedrijfswinst, ondernemingswinst of het exploitatieresultaat genoemd. Kort samengevat: bedrijfsresultaat = netto omzet – bedrijfskosten. De bedrijfskosten kunnen gebruikt worden om bijvoorbeeld nieuwe investeringen te doen of leningen af te lossen.

Bedrijfsresultaat berekenen

Als je erachter wilt komen wat het bedrijfsresultaat van jouw onderneming is, kun je dit gemakkelijk zelf berekenen. Je doet dit door de netto-omzet uit te rekenen en de bedrijfskosten daar vervolgens van af te trekken. Om de netto-omzet te berekenen volg je de volgende stappen:

  1. Bereken de bruto-omzet van je bedrijf
  2. Bereken de verkoopkosten van je bedrijf. Dit zijn onder andere de inkoopprijzen, maar bijvoorbeeld ook goederen die teruggenomen zijn, schadevergoedingen en betalingskortingen.
  3. Trek de verkoopkosten van je bedrijf af van de bruto-omzet: dit is je netto-omzet!

Bereken nu de bedrijfskosten van je bedrijf. Dit zijn de volgende kosten:

  1. Kosten die je maakt voor de geleverde goederen/diensten aan de klant: grondstoffen, machines en installaties, distributie en energie voor productie.
  2. Kosten van bedrijfsvoering: directie, administratie en huisvesting.

Zodra je de bedrijfskosten hebt berekend, kun je deze aftrekken van de netto omzet. Dit is je bedrijfsresultaat! Zie je wel, het bedrijfsresultaat berekenen van jouw onderneming is niet heel ingewikkeld.

Hulp bij boekhouding

Omdat een eigen onderneming al genoeg tijd kost, besteden veel ondernemers hun boekhouding uit. Dat is handig, maar het kan ook behoorlijk duur zijn. TimeChimp heeft hier iets op bedacht. Wij hebben software ontwikkeld die urenregistratie en bedrijfsadministratie simpel en inzichtelijk maakt. En deze software kun je koppelen aan de online boekhoudsoftware van jouw onderneming. Zo kun je als ondernemer dus super eenvoudig je uren registreren en je boekhouding doen. Je bedrijfsresultaat berekenen was nog nooit zo makkelijk!

https://www.timechimp.com/blogpost/bedrijfsresultaat-wat-is-het-en-hoe-bereken-je-het

Pagina delen?

Gratis proberen? Dat is wel zo fijn.

Geef een geldig e-mailadres op
  • Probeer alle functionaliteiten 14 dagen gratis uit
  • Geen betalingsgegevens nodig
  • Beslis zelf wanneer je start