Open Nav

Btw verleggen: wat is het en hoe doe je het?

Vaak gebruikt bij buitenlandse klanten

Hoor je klanten of anderen wel eens over ‘btw verleggen’ praten maar weet je niet precies wat het is? Of is het verschil tussen btw verlegd en btw vrijgesteld niet helemaal duidelijk? Dan helpen we je graag!

Wat is btw verleggen?

Btw verleggen betekent in het kort dat de btw verlegd wordt van de leverancier naar de afnemer. Normaal betaal je altijd btw aan de Belastingdienst. In bepaalde gevallen betaal jij die btw niet, maar de ondernemer die jouw goederen of diensten afneemt.

De leverancier brengt dus geen btw in rekening, maar de afnemer die de goederen of diensten van de leverancier afneemt, doet dat wel. De afnemer betaalt dan de btw. Zowel de leverancier als de afnemer moeten dan de vergoeding waarover de btw is verlegd vermelden in de btw-afgifte.

Wanneer wordt btw verlegd?

In de meeste normale gevallen, moet btw direct afgedragen worden. Er zijn echter enkele uitzonderingen waarbij de btw verlegd mag worden, bijvoorbeeld wanneer er zaken wordt gedaan met een afnemer uit het buitenland. De afnemer betaalt dan btw in eigen land.

Hoe werkt btw verleggen in de praktijk?

Als er btw wordt verlegd, dan breng je geen btw in rekening op de factuur. In plaats daarvan zet je “btw verlegd” op de factuur en vermeld je het btw-nummer van de afnemer. In de btw-aangifte moet je dan invullen voor welke btw je hebt verlegd. Werd de btw naar jou verlegd? Dan moet je op je btw-aangifte aantonen wat de btw is en welke vergoeding je hebt betaald.

Factureer je met TimeChimp? Dan kun je bij het factureren aangeven dat de btw wordt verlegd, dit kun je bijvoorbeeld doen in een voettekst. Vergeet niet om het juiste btw tarief te kiezen!

Btw verlegd ≠ btw vrijgesteld

Btw vrijgesteld betekent dat je vrijgesteld bent van het betalen van btw bij bepaalde producten en diensten. Dit is het geval in bepaalde branches, zoals bijvoorbeeld de gezondheidszorg. Een ondernemer mag hierop geen btw in rekening brengen.

Wil jij ook makkelijk factureren? Kies dan voor TimeChimp: nu 14 dagen gratis!

https://www.timechimp.com/blogpost/btw-verleggen-wat-is-het-en-hoe-doe-je-het

Pagina delen?

Gratis proberen? Dat is wel zo fijn.

Geef een geldig e-mailadres op
  • Probeer alle functionaliteiten 14 dagen gratis uit
  • Geen betalingsgegevens nodig
  • Beslis zelf wanneer je start