Open Nav

Hoe kom je in aanmerking voor WBSO subsidie?

Maak ook aanspraak op deze fiscale regeling voor research en development!

Je hebt het misschien al eens ergens gelezen of je hebt iemand er over horen praten: WBSO (Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk). Maar wat houdt deze subsidie of regeling nou precies in? En belangrijker nog, hoe kun je hier aanspraak op maken? Daarover vertellen we je meer in dit blog.

Wat is WBSO?

De WBSO is een fiscale regeling voor R&D, oftewel Research & Development. Dat betekent dat veel bedrijven en/of ondernemers hier een beroep op kunnen doen. Vaak zonder dat ze hiervan op de hoogte zijn. En dat is zonde. Je kunt namelijk aansprak maken op deze subsidie als jij of jouw bedrijf ontwikkelings- en/of onderzoeksprojecten uitvoert. Uiteraard zitten hier wel bepaalde voorwaarden aan vast.

Voorwaarden WBSO

Niet alle R&D-projecten komen in aanmerking voor deze regeling. Je moet dus aan bepaalde voorwaarden voldoen. Je kunt de WBSO aanvragen voor de ontwikkeling van een product, een productieproces, programmatuur en voor het uitvoeren van technisch-wetenschappelijk onderzoek (TWO), voor:

 • S&O-werkzaamheden (Speur- en Ontwikkelingswerk) van jezelf en/of jouw medewerkers;
 • kosten en uitgaven die je maakt voor het uitvoeren van jouw eigen S&O-project.

Hier vind je de uitgebreide voorwaarden voor WBSO terug.

WBSO administratie

Er zijn een aantal verplichtingen waar je als ondernemer of bedrijf aan moet voldoen voor de WBSO. Welke dat zijn hangt af van het bedrijfstype, maar wat altijd verplicht is is het bijhouden van een S&O-administratie. Het is belangrijk om deze secuur bij te houden, omdat adviseurs van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) een administratieve controle kunnen uitvoeren of een controlebezoek kunnen brengen aan jouw onderneming.

Maar wat is dan een goede S&O-administratie? Kortgezegd is dat een administratie die per project eenvoudig en duidelijk inzicht geeft in de aard, inhoud en voortgang van de uitgevoerde S&O-werkzaamheden en hoeveel S&O-uren aan het betreffende project zijn besteed. Deze kan uit allerlei documenten bestaan, maar in de basis komt het erop neer dat je hel duidelijk laat zien hoeveel uren er besteed worden aan een bepaald project.

De belangrijkste tips die wij je meegeven voor het bijhouden van je S&O-administratie zijn:

 1. Houd zorgvuldig je uren bij
  In alle hectiek wordt nog wel eens vergeten om de uurtjes netjes te registreren. Terwijl dit juist een van de belangrijkste zaken is. Kies dus bijvoorbeeld een vast moment op de dag of in de week om hier even de tijd voor te nemen. Dit geldt uiteraard voor alle S&O medewerkers.
 2. Controleer de urenstaten van je medewerkers
  Het is belangrijk om altijd een vinger aan de pols te houden. Check daarom de urenstaten van je medewerkers regelmatig. Doe je dit niet en blijkt achteraf dat zaken niet goed zijn ingevuld, gooi je eigenlijk gewoon geld weg.
 3. Documenteer/archiveer zaken tijdig
  Zorg dat je periodiek zaken archiveert/documenteert. Je kunt nu nog wel achterhalen wat je een paar weken geleden hebt gedaan, maar een jaar later wordt dat al een stuk lastiger. Laat staan 7 jaar later… Sla zaken dus op, neem screenshots, maak foto’s, etc en bewaar deze bij elkaar. Je kunt beter teveel hebben dan te weinig.

Al deze zaken kunnen je uiteindelijk geld opleveren, maar kosten wel tijd. Gelukkig kan TimeChimp je daarbij helpen.

WBSO en TimeChimp

Bij TimeChimp werken we dagelijks aan de ontwikkeling van onze tool en doen we veel aan R&D. Wij maken daarom ook aanspraak op de WBSO wat ons diverse (fiscale) voordelen oplevert. Maar hier moeten we wel wat voor doen. Het is namelijk heel belangrijk dat we onze uren en kosten inzichtelijk hebben. Om aanspraak te kunnen maken moeten we alle uren en kosten heel overzichtelijk kunnen presenteren en bijhouden. Gelukkig gaat dat heel makkelijk via TimeChimp door het gebruik van labels. Daarnaast is het heel eenvoudig om uren goed te keuren in TimeChimp. Medewerkers kunnen hun uren aanbieden en de projectmanager of beheerder kan deze goedkeuren. Zo behoudt je altijd het overzicht.

Gebruik labels

Je kunt in TimeChimp heel eenvoudig labels aanmaken. Deze labels kun je meegeven aan bepaalde uren die je schrijft. Zo kun je bijvoorbeeld een label aanmaken genaamd ‘WBSO’. Dit label kun je dan gebruiken voor bepaalde uren op een project en/of activiteit die voor de WBSO zijn. Via het Overzichten gedeelte kun je vervolgens eenvoudig filteren op dit label en zo heb je in een keer je urenoverzicht welke je kunt gebruiken voor je aanvraag.

Benieuwd hoe wij je kunnen helpen met de WBSO? Neem dan contact op met ons of probeer TimeChimp 14 dagen gratis.

https://www.timechimp.com/blogpost/wbso-subsidie

Pagina delen?

Gratis proberen? Dat is wel zo fijn.

Geef een geldig e-mailadres op
 • Probeer alle functionaliteiten 14 dagen gratis uit
 • Geen betalingsgegevens nodig
 • Beslis zelf wanneer je start