Open Nav

Welke eisen stelt de Belastingdienst aan de urenregistratie?

TimeChimp helpt je overzicht te bewaren

Ben je ondernemer voor de inkomstenbelasting? De Belastingdienst verplicht je een urenregistratie bij te houden. Hoe je dat doet is natuurlijk aan jou, feit is dat je aan een aantal belangrijke voorwaarden dient te voldoen. De urenregistratie helpt je aan te tonen dat je het grootste deel van de tijd werkt als ondernemer, waardoor je bijvoorbeeld gebruik kunt maken van de ondernemersaftrek. Benieuwd welke criteria de Belastingdienst stelt aan de urenregistratie? We zetten ze voor je op een rij.

Met TimeChimp kun je heel makkelijk en snel je uren bij houden en. Maak snel een gratis proefabonnement aan en probeer 14 dagen lang alle functionaliteiten uit!

Voorwaarden voor het urencriterium

De urenregistratie voor de Belastingdienst dient aan twee belangrijke voorwaarden te voldoen:

  • Besteed minimaal 1.225 uur per jaar aan de onderneming(en). Was je zwanger en onderbrak je daarom de werkzaamheden? Dan tellen de niet-gewerkte uren over maximaal 16 weken toch mee als gewerkte uren.
  • Besteed meer tijd aan de onderneming dan aan andere werkzaamheden, zoals werkzaamheden in loondienst. Was je in 1 van de voorgaande 5 jaren geen ondernemer? Dan hoef je niet te voldoen aan deze voorwaarden.

De verplichtingen voor de urenregistratie door de Belastingdienst zitten wat dat betreft vrij eenvoudig in elkaar. Je dient bij te houden hoeveel uren je per jaar werkt aan je onderneming(en), iets dat je bijvoorbeeld eenvoudig kunt doen met de software van TimeChimp.

Welke uren tellen mee voor het urencriterium?

Alle uren die je aan je onderneming besteedt tellen mee voor het urencriterium. De urenregistratie dien je wat dat betreft bij te houden voor zowel de uren die je bij klanten in rekening kunt brengen als de uren die je niet kunt factureren. Je kunt dan denken aan uren om offertes te maken, de administratie bij te houden of de website te onderhouden. Uiteraard dien je in de urenregistratie voor de Belastingdienst wel bij te houden hoeveel tijd je aan welke activiteiten besteedt.

Ben je beschikbaar voor de onderneming, maar verricht je op dat moment geen werkzaamheden? Dan kun je die uren helaas niet meetellen binnen de urenregistratie. Let daarnaast goed op wanneer je werkt binnen een samenwerkingsverband zoals een maatschap of een vennootschap onder firma. De gemaakte uren tellen dan niet mee wanneer er sprake is van een ongebruikelijk samenwerkingsverband en je voor 70% of meer ondersteunende werkzaamheden verricht. Bovendien tellen de uren niet mee voor de urenregistratie voor de Belastingdienst als de andere verbonden personen winst als ondernemer genieten, maar jij dat zelf niet doet in bijvoorbeeld een ondermaatschap.

Online urenregistratie met TimeChimp

Zelf ervaren hoe eenvoudig je de urenregistratie voor de Belastingdienst kunt bijhouden? Probeer TimeChimp dan 14 dagen gratis uit. Bovendien kun je direct factureren, zijn er koppelingen met boekhoudpakketten beschikbaar en kun je eenvoudig rapportages maken. Of volg een van onze webinars om te zien of onze oplossing aansluit bij jouw wensen. Vragen? Neem dan contact met ons op via 020-7640860, info@timechimp.com of ons contactformulier. We helpen je graag verder.

https://www.timechimp.com/blogpost/welke-eisen-stelt-belastingdienst-aan-urenregistratie

Pagina delen?

Gratis proberen? Dat is wel zo fijn.

Geef een geldig e-mailadres op
  • Probeer alle functionaliteiten 14 dagen gratis uit
  • Geen betalingsgegevens nodig
  • Beslis zelf wanneer je start