Belastingvoordelen voor ondernemers
3 min

5 belastingvoordelen voor ondernemers

Een eigen onderneming hebben, hartstikke tof! Je hebt veel vrijheid, bent zelf verantwoordelijk voor de resultaten en kunt creatief bezig zijn met iets waar jij echt gepassioneerd over bent. En hoewel geld niet het belangrijkste is, is het natuurlijk wel fijn om het te hebben. Als jij als ondernemer succes hebt, profiteer je daar ook van op financieel vlak. Om je te helpen, profiteer je als (startende) ondernemer van verschillende belastingvoordelen. Ben je benieuwd welke belastingvoordelen jij optimaal kunt benutten bij je aangifte inkomstenbelasting? Check dan nu het onderstaande lijstje!

1. Ondernemersaftrek
Als ondernemer kun je in aanmerking komen voor de ondernemersaftrek. Dankzij ondernemersaftrek betaal je minder belasting. Je trekt dit bedrag namelijk af van je winst. De ondernemersaftrek bestaat uit verschillende onderdelen, namelijk de zelfstandigenaftrek, startersaftrek, startersaftrek bij arbeidsongeschiktheid, aftrek voor speur- en ontwikkelingswerk, meewerkaftrek en stakingsaftrek. De eerste twee zijn het vaakst van toepassing en zullen we hieronder toelichten. Mocht je benieuwd zijn naar de andere soorten ondernemersaftrek, dan kun je even een kijkje nemen op de website van de Belastingdienst.

2. Zelfstandigenaftrek
Als je een actieve ondernemer bent en jonger bent dan 65 jaar, kom je misschien in aanmerking voor de zelfstandigenaftrek. De enige voorwaarde waar je aan moet voldoen is het urencriterium. Dit betekent dat je in een belastingjaar minimaal 1225 uur aan je onderneming besteed moet hebben. Het is dus belangrijk om aan urenregistratie te doen, als je voor deze aftrekpost in aanmerking wilt komen. Als je genoeg uren aan je onderneming besteed hebt, heb je recht op zelfstandigenaftrek. Dat is goed nieuws, want dit bedrag is in 2019 maar liefst € 7.280. Als je naast je eigen onderneming ook in loondienst werkt, is het belangrijk dat je erop let dat je meer dan 50% van je tijd aan je onderneming besteedt.

3.Startersaftrek
Deze aftrekpost is er speciaal om startende ondernemers op financieel vlak te ondersteunen. Het is een aanvulling op de zelfstandigenaftrek. De voorwaarden die voor de zelfstandigenaftrek gelden, gelden ook voor de startersaftrek. Als je beginnend ondernemer bent, heb je dus extra voordeel! En dat voordeel is in 2019 vastgesteld op € 2.213. Je mag de startersaftrek in de eerste vijf jaar van je onderneming maximaal drie keer toepassen.

4. Kleineondernemersregeling (KOR)
De kleineondernemersregeling, ook wel KOR genoemd, is ook speciaal voor starters in het leven geroepen. In de meeste gevallen krijg je als ondernemer te maken met omzetbelasting. Dit houdt in dat je een bepaald btw-bedrag aan de fiscus verschuldigd bent, maar als je nog maar weinig omzet maakt, komt de Belastingdienst je tegemoet. Als je in aanmerking komt voor de kleine ondernemersregeling, hoef je in het vervolg minder en soms zelf helemaal geen btw af te dragen. Wil je weten aan welke voorwaarden je moet voldoen? Lees dan de onderstaande punten.

 • Je hoeft, na aftrek van de voorbelasting, jaarlijks minder dan € 1.883 euro btw te betalen.
 • Je hebt een eenmanszaak of je werkt of hebt een officieel samenwerkingsverband van ‘natuurlijke personen’ zoals een maatschap of vennootschap onder firma.
 • Jouw onderneming is gevestigd in Nederland.
 • Je voldoet aan de administratieve verplichtingen voor de btw. Als je hier niet aan voldoet, is er de voorwaarde dat je hier op tijd een ontheffing voor hebt aangevraagd.

5. MKB-winstvrijstelling
En het laatste voordeel dat we in deze blog belichten: de MKB-winstvrijstelling. Deze aftrekpost heeft betrekking op de winst van jouw onderneming. Kort samengevat mag je met de MKB-winstvrijstelling een percentage van je winst aftrekken, zodat je uiteindelijk minder belasting hoeft te betalen. In 2019 is dit percentage vastgesteld op 14%. Dit betekent dus dat 14% van je winst (na de ondernemersaftrek) onbelast is. En een groot voordeel: deze aftrekpost geldt voor alle ondernemers voor de inkomstenbelasting. Je hoeft dus niet aan het urencriterium te voldoen.

Zoals je in bovenstaande blog kunt lezen, zijn er voor ondernemers diverse belastingvoordelen. Helemaal voor starters! Wel gelden er bepaalde voorwaarden voor deze aftrekposten. Een belangrijke voorwaarde die vaak terugkomt, is het verplichte aantal uren dat je per belastingjaar in je onderneming moet steken. Bij TimeChimp begrijpen we dat het ingewikkeld kan lijken om je uren als ondernemer bij te houden, maar niets is minder waar! Met onze urenregistratie software kun je je uren gemakkelijk invoeren, zowel op de website als op de mobiele app.

Ben je benieuwd naar TimeChimp? Vraag dan een gratis proefperiode aan van 14 dagen!

Other blogs

Verschil tussen doel, doelstelling en resultaat in projecten

Ontdek het verschil tussen doel, doelstelling en resultaat in projecten en kijk naar ons voorbeeld over hoe dit in de projectplanning zit.

Lees meer
Lees meer over Verschil tussen doel, doelstelling en resultaat in projecten

Bedrijfsresultaat (EBIT) berekenen: uitleg & instructies

Ben je benieuwd hoe je precies je bedrijfsresultaat (EBIT) berekent en wat het verschil is tussen EBIT en EBITDA? Lees dan snel ons blog!

Lees meer
Lees meer over Bedrijfsresultaat (EBIT) berekenen: uitleg & instructies

Koffie break met Stijn: Brand Manager

Ontdek hoe Stijn Van der Gragt is uitgegroeid van een UX-stagiair tot een creatieve duizendpoot en uiteindelijk Brand Manager bij TimeChimp.

Lees meer
Lees meer over Koffie break met Stijn: Brand Manager

Probeer gratis

No strings attached. Easy does it.

 • Probeer alle functionaliteiten
  14 dagen gratis
 • Geen betaalgegevens
  nodig
 • Bepaal zelf wanneer
  je start
Top left shape
Top right shape
Bottom left shape
Bottom right shape