tips om boekjaar af te sluiten
2 min

5 tips om het boekjaar goed af te sluiten

Het einde van het jaar is alweer bijna in zicht. Dat betekent niet alleen samen met familie en vrienden 2019 afsluiten, maar ook een correcte afsluiting van het boekjaar 2019. Het is misschien niet echt iets waar je om staat te springen, maar de tips die we in dit artikel met je delen helpen jouw boekhouding aan het eind van het jaar op orde te krijgen.

 • Het is belangrijk dat je alle bank-, giro en kasmutaties van 2019 inboekt en verwerkt. De beste manier om te kijken of alles klopt aan het eind van het jaar, is door het eindsaldo van je bank en kas in je boekhouding te vergelijken met het daadwerkelijke banksaldo en het eindsaldo van je kasboek. Check daarnaast of alle afschrijvingen goed in je afschrijvingsstaat staan en of het aansluit op de eindbalans.
 • Daarnaast is het belangrijk dat je controleert of je de inkoop- en verkoopfacturen goed ingeboekt hebt. Heb je nog openstaande posten? Leg het totaal van je openstaande posten dan even naast de balanspost debiteuren en crediteuren en check of dit overeenkomt.
 • Als ondernemer heb je misschien wel voorraden. Het is belangrijk dat je deze ook meeneemt in je boekhouding. Zorg dat je weet wat de werkelijke voorraden zijn met een inventarisatie en waardeer de voorraden vervolgens op de balans. Als je incourante voorraden hebt (producten of goederen die je niet meer kunt verkopen) dien je deze af te boeken.
 • Heb je periodieke boekingen? Zoals bijvoorbeeld maandelijkse kosten voor de huur van je pand of een doorlopende verzekering? Zorg ervoor dat deze permanence boekingen opgenomen worden in je balans onder overlopende posten.
 • Als je privé hebt gereden met je zakelijke auto dien je ook privé bijtelling op te nemen in je boekhouding. Dit geldt ook voor andere kosten (en de btw) voor privégebruik. Neem deze kosten ook op in je specificatiestaat btw.

Je administratie vereenvoudigen? Dan kan een urenregistratie tool als TimeChimp gekoppeld aan je boekhoudprogramma uitkomst bieden. Met deze flow van online administratie en boekhoudsoftware wordt boekhouden makkelijker dan ooit.

We hopen dat bovenstaande tips je helpen het boekjaar 2019 goed af te sluiten. Zo kun je, ook op financieel vlak, fris beginnen aan 2020!

Andere

Je timemanagement skills verbeteren? Dat doe je zo

Je hebt een druk leven en slim omgaan met je werktijd is best een uitdaging. Je vliegt van meeting naar meeting en hebt ook nog een flinke takenlijst. Hoe zorg je ervoor dat je de dag goed indeelt zodat je alles op je to do lijstje kan afvinken? We got you.

Lees meer
Lees meer over Je timemanagement skills verbeteren? Dat doe je zo

Met TimeChimp voorbereid 2023 in

Lees meer
Lees meer over Met TimeChimp voorbereid 2023 in

Nieuw! Voeg dagroosters, oneven weken en verlofpotjes toe

Lees meer
Lees meer over Nieuw! Voeg dagroosters, oneven weken en verlofpotjes toe

Probeer gratis

No strings attached. Easy does it.

 • Probeer alle functionaliteiten
  14 dagen gratis
 • Geen betaalgegevens
  nodig
 • Bepaal zelf wanneer
  je start
Top left shape
Top right shape
Bottom left shape
Bottom right shape