tips om boekjaar af te sluiten
2 min

5 tips om het boekjaar goed af te sluiten

Het einde van het jaar is alweer bijna in zicht. Dat betekent niet alleen samen met familie en vrienden 2019 afsluiten, maar ook een correcte afsluiting van het boekjaar 2019. Het is misschien niet echt iets waar je om staat te springen, maar de tips die we in dit artikel met je delen helpen jouw boekhouding aan het eind van het jaar op orde te krijgen.

 • Het is belangrijk dat je alle bank-, giro en kasmutaties van 2019 inboekt en verwerkt. De beste manier om te kijken of alles klopt aan het eind van het jaar, is door het eindsaldo van je bank en kas in je boekhouding te vergelijken met het daadwerkelijke banksaldo en het eindsaldo van je kasboek. Check daarnaast of alle afschrijvingen goed in je afschrijvingsstaat staan en of het aansluit op de eindbalans.
 • Daarnaast is het belangrijk dat je controleert of je de inkoop- en verkoopfacturen goed ingeboekt hebt. Heb je nog openstaande posten? Leg het totaal van je openstaande posten dan even naast de balanspost debiteuren en crediteuren en check of dit overeenkomt.
 • Als ondernemer heb je misschien wel voorraden. Het is belangrijk dat je deze ook meeneemt in je boekhouding. Zorg dat je weet wat de werkelijke voorraden zijn met een inventarisatie en waardeer de voorraden vervolgens op de balans. Als je incourante voorraden hebt (producten of goederen die je niet meer kunt verkopen) dien je deze af te boeken.
 • Heb je periodieke boekingen? Zoals bijvoorbeeld maandelijkse kosten voor de huur van je pand of een doorlopende verzekering? Zorg ervoor dat deze permanence boekingen opgenomen worden in je balans onder overlopende posten.
 • Als je privé hebt gereden met je zakelijke auto dien je ook privé bijtelling op te nemen in je boekhouding. Dit geldt ook voor andere kosten (en de btw) voor privégebruik. Neem deze kosten ook op in je specificatiestaat btw.

Je administratie vereenvoudigen? Dan kan een urenregistratie tool als TimeChimp gekoppeld aan je boekhoudprogramma uitkomst bieden. Met deze flow van online administratie en boekhoudsoftware wordt boekhouden makkelijker dan ooit.

We hopen dat bovenstaande tips je helpen het boekjaar 2019 goed af te sluiten. Zo kun je, ook op financieel vlak, fris beginnen aan 2020!

Other blogs

Overuren uitbetalen – Hoe zit het?

Heb je een aantal overuren gemaakt? Dan kan je ze laten uitbetalen door je werkgever. Maar hoe zit het eigenlijk met overuren uitbetalen? TimeChimp legt het je graag uit. Easy does it.

Lees meer
Lees meer over Overuren uitbetalen – Hoe zit het?

Wat is een consignatiedienst en hoe werkt het?

Consignatiedienst, een moeilijk woord dat het waarschijnlijk goed doet bij een potje Scrabble. 😉 Naast dat het een moeilijk woord is, is er ook nogal eens verwarring over de betekenis en de regels rondom dit type dienst. TimeChimp legt het je graag uit.

Lees meer
Lees meer over Wat is een consignatiedienst en hoe werkt het?

Nieuw! Koppel TimeChimp met King

Bij TimeChimp maken we het je graag zo makkelijk mogelijk. Daarom heeft TimeChimp nu ook een koppeling met King Software. Zo worden je verkooporders verwerkt van King naar TimeChimp. Wel zo handig!

Lees meer
Lees meer over Nieuw! Koppel TimeChimp met King

Probeer gratis

No strings attached. Easy does it.

 • Probeer alle functionaliteiten
  14 dagen gratis
 • Geen betaalgegevens
  nodig
 • Bepaal zelf wanneer
  je start
Top left shape
Top right shape
Bottom left shape
Bottom right shape