nieuwe geboorteverlofregeling
3 min

Wat betekent de nieuwe aanvullende geboorteverlofregeling voor jouw organisatie?

Steeds meer bedrijven kiezen voor detachering om specifieke expertise in huis te halen of voor een al dan niet tijdelijk personeelstekort dat is ontstaan. Laat dat nu net dé situatie zijn bij veel bedrijven de komende tijd. Per 1 juli 2020 worden er een groot aantal wetswijzigingen doorgevoerd voor werknemers en werkgevers, waaronder een aanvullende geboorteverlofregeling. Grote kans dat deze wijzigingen leiden tot personeelstekorten in vele sectoren. We zetten de belangrijkste wijzigingen graag op een rijtje.

Met de veelbesproken Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) ingegaan op 1 januari 2020 is er al het nodige verandert. Een reeks maatregelen moet het voor werkgevers aantrekkelijker maken om een vast arbeidscontract te bieden. Zo betalen werkgevers sinds 1 januari een lagere WW-premie voor werknemers met een vast contract. Payrollwerknemers krijgen een betere rechtspositie en arbeidsvoorwaarden en oproepkrachten krijgen meer zekerheid op werk en inkomen.

Voor de werknemer komen er nu een aantal voordelen bij.

Geboorteverlof

Sinds 2019 zijn er al wat regels versoepeld. Partners krijgen bij de bevalling van hun vrouw eenmaal het aantal werkuren per week aan geboorteverlof. Als je 40 uren werkt, krijg je dus 5 dagen geboorteverlof. Het betreft hier doorbetaald verlof en heeft geen verdere consequenties voor je salaris. Als werknemer dien je dit verlof op te nemen binnen 4 weken na de geboorte.

Aanvullend geboorteverlof vanaf 1 juli

Deze wetgeving wordt per 1 juli aanstaande uitgebreid met aanvullend geboorteverlof. Dit is een extra verlof bovenop het geboorteverlof. Vanaf 1 juli hebben partners de mogelijkheid om maximaal 5 weken aanvullend geboorteverlof op te nemen. Dit is 5 keer het aantal werkuren per week. De partner krijgt geen salaris, maar een uitkering van het UWV. Dit is maximaal 70% van het dagloon. Werkgevers die het loon wel doorbetalen, kunnen deze uitkering zelf houden. Je hebt recht op dit verlof als je kind op of na 1 juli 2020 geboren wordt. Het aanvullend geboorteverlof dient binnen 6 maanden na de geboorte opgenomen te worden, waarbij de partner eerst het geboorteverlof van een week op moet nemen.

Wat betekent dit voor het HR-beleid?

Maar wat nou als meerdere werknemers geboorteverlof willen opnemen? Werkgevers hebben in het geval van een ‘zwaarwegend bedrijfsbelang’ het recht om in overleg met de werknemer de verlofdagen anders in te roosteren. Werknemers moeten de wens tot het opnemen van het aanvullende geboorteverlof minimaal vier weken van tevoren melden bij hun bedrijf.

Hoe worden verlof- en gewerkte uren georganiseerd en gecontroleerd?

Als manager of eigenaar wil je de productiviteit van je (gedetacheerde) werknemers meten. Informatie over aanwezigheid en absentie kunnen bijvoorbeeld informatie verschaffen over motivatie, toewijding, werkijver, maar ook informatie over een toekomstig personeelstekort. Dit geeft HR tijdig inzicht en zo kan een probleem bij de bron worden aangepakt.

Steeds meer HR-afdelingen zetten technologie in om HR-taken en processen te optimaliseren. Hierbij schuift de uitvoering van bepaalde taken van HR naar individuele medewerkers. Denk hierbij aan medewerkers die zelf hun verlof kunnen aanvragen, of hun adresgegevens kunnen wijzigen. Door de inzet van technologie worden HR-afdelingen minder belast met administratieve taken en kunnen zij zich meer bezighouden met strategische vraagstukken.

Krijg meer inzicht met TimeChimp

Automatische urenregistratie en detacheringsprojecten zijn prima te combineren, mits er goede ICT-voorzieningen zijn getroffen. TimeChimp biedt een prima urenregistratie oplossing. Uren registreren waar en wanneer je maar wilt via een app. Eenvoudig uren laten goedkeuren maakt het een stuk simpeler om zodoende te kunnen sturen op productiviteit. Ook bieden we met onze tool voor projectmanagement een oplossing die perfect is voor teams en direct inzicht geeft in de lopende projecten. Heel handig wanneer je met meerdere mensen tegelijk aan hetzelfde project werkt. Plan projecten en medewerkers in en stuur bij waar nodig. Bovendien kun je direct factureren op basis van gemaakte uren!

Via TimeChimp zijn eenvoudig wijzigingen door te voeren in dagroosters van medewerkers, maar ook detacheerders of uitzendkrachten, die samen met de absenties zoals vakanties, buitengewoon verlof en ziekteverzuim de actuele bezettingsplanning opleveren. Zo is er realtime inzicht in beschikbare uren en de aan- en afwezigheid van medewerkers tijdens een dag of periode.

Nog even op een rijtje:

Probeer TimeChimp nu 14 dagen gratis en volledig uit. Geen betaalgegevens nodig.

Other blogs

Winstgevendheid & omzet verhogen? Dat kan met digitale urenregistratie!

Ontdek welke rol digitale urenregistratie speelt bij het maken van strategische keuzes om de winstgevendheid en de omzet te verhogen.

Lees meer
Lees meer over Winstgevendheid & omzet verhogen? Dat kan met digitale urenregistratie!

Waarom de winstgevendheid berekenen cruciaal is voor managementbeslissingen

Waarom is de winstmarge, winstgevendheid en rentabiliteit berekenen belangrijk? En hoe kan je de winstgevendheid actueel blijven monitoren?

Lees meer
Lees meer over Waarom de winstgevendheid berekenen cruciaal is voor managementbeslissingen

Koffie break met Jorrit: Customer Success Manager

In deze koffie break spreken we met onze Customer Success Manager Jorrit Meijer. Ontdek alles over hem en zijn werk bij TimeChimp.

Lees meer
Lees meer over Koffie break met Jorrit: Customer Success Manager

Probeer gratis

No strings attached. Easy does it.

  • Probeer alle functionaliteiten
    14 dagen gratis
  • Geen betaalgegevens
    nodig
  • Bepaal zelf wanneer
    je start
Top left shape
Top right shape
Bottom left shape
Bottom right shape