Creditfactuur opmaken
2 min

Een creditfactuur opmaken

Factureerde je per ongeluk een te hoog bedrag? Of kon je door een bepaalde reden een deel van de verwachte producten niet leveren of diensten niet uitvoeren? Dan is het belangrijk dat je jouw klant een creditfactuur stuurt. Hiermee kun je een transactie als het ware ‘terugdraaien’.

Wat is een creditfactuur precies?

Een creditfactuur is een verlaging of een kwijtschelding van het bedrag dat op een eerder verstuurde factuur staat. De klant hoeft deze factuur dus (volledig of deels) niet te voldoen. Een creditfactuur kan worden verstuurd om meerdere redenen. Zo kan je klant goederen terugsturen of de samenwerking stopzetten. Het is ook mogelijk dat jij bepaalde goederen niet op tijd kunt leveren. Ook als jij diensten levert, kan het zijn dat de diensten onverwachts minder kosten of niet uitgevoerd kunnen worden. Of er is simpelweg een (type)fout gemaakt. Dan klopt de oorspronkelijke factuur niet meer.

Een negatief bedrag op de creditfactuur

Je hebt een factuur verstuurd die niet meer klopt. Wat nu? Wel, je moet je creditfactuur met negatief bedrag verwerken. Dit kun je op verschillende manieren doen.

Ten eerste kun je de factuur laten vervallen als de waarde van het hele bedrag niet geleverd of gemaakt werd. Je kunt er ook voor kiezen om het negatieve bedrag op de creditfactuur direct terug te betalen aan de klant. Heeft de klant nog een rekening bij je openstaan? Dan kun je ook het negatieve bedrag van de creditfactuur aftrekken van deze openstaande rekening. Als laatste kun je er ook voor kiezen om het bedrag te berekenen op toekomstige facturen.

Makkelijk een creditfactuur maken met TimeChimp

Geen idee hoe je een creditfactuur precies aanmaakt? Dan hebben we goed nieuws voor je! Je kunt jouw creditfactuur – net zoals een gewone factuur – gemakkelijk aanmaken met TimeChimp.

Je creditfactuur, ook wel creditnota genoemd, heeft dus altijd een negatief bedrag als factuurbedrag. Op de creditfactuur wordt ook de originele verkoopfactuur vermeld, en verder kun je de factuur volledig invullen zoals een normale factuur. Vermeldde jouw oorspronkelijke factuur BTW? Zet dan de negatieve BTW ook op de creditfactuur.
Je kunt ook het woord ‘factuur’ vervangen door ‘creditfactuur’; dit geeft meteen duidelijkheid aan jouw klant.

Creditfacturen worden een fluitje van een cent met TimeChimp

Met onze factuurmodule kun je snel en gemakkelijk jouw creditfactuur opmaken. Net zo eenvoudig als je een normale factuur opmaakt binnen TimeChimp. Je kunt je eigen lay-out aanmaken, bijlagen toevoegen en meer.
Je kunt jouw creditfactuur makkelijk versturen via e-mail, maar je kunt ook een online versie maken en de factuur uitprinten in PDF-vorm. Net als bij normale facturen wordt er een geschiedenis bijgehouden van jouw verzonden facturen; dus ook van de creditfactuur. Zo kun je makkelijk de orde bewaren.

Factureer je nog niet met TimeChimp? Probeer TimeChimp en onze facturatiemodule nu 14 dagen gratis uit!

Andere

Nieuw! Voeg dagroosters, oneven weken en verlofpotjes toe

Lees meer
Lees meer over Nieuw! Voeg dagroosters, oneven weken en verlofpotjes toe

De ideale productiviteit binnen projecten hebben en houden

Lees meer
Lees meer over De ideale productiviteit binnen projecten hebben en houden

FAQ – Hidde de Koning van Customer Success

Lees meer
Lees meer over FAQ – Hidde de Koning van Customer Success

Probeer gratis

No strings attached. Easy does it.

  • Probeer alle functionaliteiten
    14 dagen gratis
  • Geen betaalgegevens
    nodig
  • Bepaal zelf wanneer
    je start
Top left shape
Top right shape
Bottom left shape
Bottom right shape