Soms groei je als bedrijf ineens enorm en is het alle hens aan dek. Jullie verdrinken in de opdrachten, nieuwe klanten, e-mails en telefoontjes en het is duidelijk: jullie hebben meer personeel nodig. Maar is snel-snel nieuwe werknemers aanwerven zo’n goed idee? En hoe scoor je passende werknemers in deze competitieve arbeidsmarkt? In dit blog geven we je uitleg bij enkele prangende vragen rondom groei qua personeel in een organisatie.
Is supersnel personeel aanwerven een goed idee?
Er is niets mis met wat vaart zetten achter het aanwervingsproces. Echt goede medewerkers zijn vaak niet lang werkloos en als je iemand écht wilt, doe dan een bod. Toch raden we je aan om niet te haastig te werk te gaan. Je wilt immers geen verkeerde mensen aantrekken; na enkele maanden merk je als snel dat deze personen geen meerwaarde brengen en enkel aangenomen zijn uit paniek. Houd dus goed voor ogen wat je zoekt in een nieuwe werknemer en vergeet de waarden van je organisatie niet.
Vanaf hoeveel werknemers moet je een manager aannemen?
Op deze vraag bestaat geen vast antwoord. Dit is ook heel erg afhankelijk van bedrijf tot bedrijf. Stel dat jouw organisatie maar één dienst verkoopt, dan kan een manager makkelijk twintig werknemers managen. Verkoop je meerdere diensten? Dan kan het een goed idee zijn om een extra manager aan te nemen of iemand te promoveren.
Als snelgroeiende organisatie is het ook belangrijk dat de oprichter zichzelf onder de loep neemt. Er is helemaal geen schande om te beseffen dat je als oprichter eerder een pionier bent dan een manager die de dagelijkse problemen wil of kan oplossen. In zo’n geval kan de oprichter zich bijvoorbeeld focussen op groei, terwijl een operationeel manager alles regelt op de werkvloer.
Hoe trek je personeel aan?
Iedereen weet dat het moeilijk is om gekwalificeerd personeel te vinden. In de meeste grote steden is er zo’n tekort aan werknemers, zoals accountmanagers en softwareontwikkelaars, dat de lonen explosief stijgen. Mocht je nu in paniek raken omdat je geen enorme lonen kunt betalen, dan hebben we goed nieuws: alhoewel een goed loon belangrijk is, is het niet het enige waar een potentiële werknemer belang aan hecht. Schrijf een opvallende vacature en zet deze online op je website en LinkedIn, waarbij je een duidelijk beeld schept van de werksfeer en wat jouw organisatie zo bijzonder maakt. Kan de werknemer opleidingen en trainingen volgen? Vermeld dit dan zeker! Wees ook eerlijk tijdens het eerste gesprek, vaag doen over bijvoorbeeld doorgroeimogelijkheden of werkomstandigheden helpt absoluut niet. Daarnaast kun je ook in de secundaire arbeidsvoorwaarden het verschil maken, zoals onbeperkt verlof bijvoorbeeld.
Krijg je dan geen sollicitaties binnen? Dan kun je in zee gaan met een recruitment bureau. Je betaalt wel wat, maar zij screenen de kandidaten dan zodat je zeker een goede werknemer vindt.
Waar moet je op letten om goede werknemers te scoren?
Wij raden aan om even alle omstandigheden weg te denken. Stel dat jullie net een gesprek hebben gehad met een potentiële werknemer. Denk even niet aan het feit dat jullie bijvoorbeeld dringend iemand nodig hebben. Zou je deze persoon ook écht bij het team willen als het niet zo druk was? Brengt deze kandidaat iets nieuws dat jouw bedrijf of organisatie echt kan gebruiken? Zie je groeikansen? Ga er dan voor!