Urencriterium
2 min

Dit moet je weten over het urencriterium 

Het urencriterium van de Belastingdienst, ondernemers zijn er vast bekend mee. Maar hoe zit het precies? Wij vertellen je graag alles over het urencriterium, hoe je eraan voldoet en wat er gebeurt als het niet is gelukt om het te halen. Zo heb je alle informatie en weet je welke voordelen er te behalen zijn. 

Wat is het urencriterium van de Belastingdienst? 

Als ondernemer ben je verplicht om jaarlijks 1225 of meer uren te besteden aan je eigen bedrijf. Alleen als je dit urencriterium haalt, kom je in aanmerking voor bepaalde belastingvoordelen. Het aantal uren dat je moet besteden aan je onderneming geldt per kalenderjaar. Start je in juli je bedrijf? Dan moet je ook in dat jaar 1225 uur in je bedrijf stoppen om aan het urencriterium van de Belastingdienst te voldoen. 

Welke uren tellen mee voor het urencriterium? 

Alle uren die je besteedt aan je bedrijf mag je meerekenen van de Belastingdienst. Denk bijvoorbeeld aan het bijhouden van je webshop, het benaderen van nieuwe klanten of het doen van je administratie. Het is belangrijk om je uren goed bij te houden, bijvoorbeeld met de tool van TimeChimp. Zo heb je makkelijk en goed overzicht van je uren en kan je ze makkelijk indienen bij de Belastingdienst. 

Wat als je de uren niet haalt? 

Het kan natuurlijk zijn dat je niet aan het urencriterium kan voldoen. Bijvoorbeeld omdat je halverwege het jaar je bedrijf bent gestart, of simpelweg omdat je niet genoeg tijd had. Het enige gevolg hiervan is dat je niet in aanmerking komt voor bepaalde belastingvoordelen, zoals: 

 • Zelfstandigenaftrek 
 • Startersaftrek 
 • Meewerkaftrek 
 • WBSO 
 • Oudedagsreserve 

Op jaarbasis kan het je duizenden euro’s belastingvoordeel opleveren als je wel aan het urencriterium van de Belastingdienst voldoet. 

Hoe controleert de Belastingdienst het urencriterium? 

Het is mogelijk dat een inspecteur van de Belastingdienst om inzage vraagt in je urenadministratie. Daarom is het belangrijk dat je je urenregistratie goed bijhoudt. Als je je uren onvoldoende hebt bijgehouden of wanneer er vraagtekens zijn, dan gaat de Belastingdienst over tot verder onderzoek. Dit allemaal om te controleren of je daadwerkelijk de 1225 uur van het urencriterium hebt gehaald, waardoor je in aanmerking komt voor belastingvoordelen. 

Hoe hou je je urenregistratie overzichtelijk? 

Er zijn verschillende manieren om je urenregistratie overzichtelijker te maken. Het handigste is om een tool hiervoor te gebruiken. De voordelen hiervan zijn dat het gebruiksvriendelijk is, je snel je uren kan registreren en categoriseren en dat je vaak ook automatisch kan factureren aan klanten. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden? Probeer TimeChimp nu gratis en vrijblijvend uit voor 14 dagen. Zo ontdek je alle functionaliteiten en voordelen van onze tool. 

Other blogs

Winstgevendheid & omzet verhogen? Dat kan met digitale urenregistratie!

Ontdek welke rol digitale urenregistratie speelt bij het maken van strategische keuzes om de winstgevendheid en de omzet te verhogen.

Lees meer
Lees meer over Winstgevendheid & omzet verhogen? Dat kan met digitale urenregistratie!

Waarom de winstgevendheid berekenen cruciaal is voor managementbeslissingen

Waarom is de winstmarge, winstgevendheid en rentabiliteit berekenen belangrijk? En hoe kan je de winstgevendheid actueel blijven monitoren?

Lees meer
Lees meer over Waarom de winstgevendheid berekenen cruciaal is voor managementbeslissingen

Koffie break met Jorrit: Customer Success Manager

In deze koffie break spreken we met onze Customer Success Manager Jorrit Meijer. Ontdek alles over hem en zijn werk bij TimeChimp.

Lees meer
Lees meer over Koffie break met Jorrit: Customer Success Manager

Probeer gratis

No strings attached. Easy does it.

 • Probeer alle functionaliteiten
  14 dagen gratis
 • Geen betaalgegevens
  nodig
 • Bepaal zelf wanneer
  je start
Top left shape
Top right shape
Bottom left shape
Bottom right shape