Een goed werkrooster is belangrijk voor de organisatie, er moet natuurlijk genoeg personeel aan het werk zijn op de juiste tijden. Ook voor werknemers is het belangrijk om een goed en duidelijk rooster te hebben. Het liefst eentje waarin je rekening houdt met hun voorkeuren en die makkelijk is in te zien. Hoe maak je een goed werkrooster?
Verplichtingen als werkgever
Er zijn een aantal verplichtingen vanuit de Nederlandse overheid als het gaat om werktijden, maar ook om rusttijden. Het is natuurlijk belangrijk om hieraan te voldoen bij het maken van je werkrooster of personeelsplanning. Dit zijn de verplichtingen:
- Gewerkte uren bijhouden
- Alle werknemers moeten het werkrooster kunnen inzien
- Op tijd veranderingen in de personeelsplanning doorgeven
- Een plan van aanpak maken, plus inventarisatie en evaluatie van risico’s
- Rekening houden met de persoonlijke omstandigheden van werknemers
Werk met een goede tool
Een goed begin is het halve werk. Om te voorkomen dat het maken van het rooster onoverzichtelijk wordt en je daardoor misschien fouten maakt, is het belangrijk om een goede tool te gebruiken. Er zijn verschillende tools beschikbaar waarmee je makkelijk roosters maakt, maar waar moet je op letten bij de keuze van zo’n tool?
- Online beschikbaarheid doorgeven
- Medewerkers kunnen aanpassingen maken of diensten ruilen
- Handige mobiele app
- Koppeling met administratie tools
- Vaste gegevens staan standaard in elk rooster
Deel het rooster op tijd met werknemers
Voor de organisatie zelf en voor de medewerkers is het fijn dat het rooster tijdig bekend is. Dat geeft ruimte om eventuele uitdagingen op te lossen en je team weet precies waar ze aan toe zijn. In sommige branches is in de CAO vastgelegd hoe ver van tevoren het rooster bekend moet zijn, maar vaak is dit niet het geval. Overleg met je medewerkers of managers wat het beste past bij jouw organisatie. Vaak wordt een rooster vier weken van tevoren met medewerkers gedeeld.