Pomodoro techniek
2 min

Effectief werken? Probeer de Pomodoro techniek!

Je herkent het vast wel: collega’s die rondlopen of overleggen met elkaar, of een vogeltje buiten. Voorbeelden van dingen die je af kunnen leiden van je werk, waardoor effectiviteit ver te zoeken is. De Pomodoro techniek kan je helpen om effectief aan de slag te gaan en je af te sluiten van de dingen die je doorgaans afleiden.

Wat is de Pomodoro techniek?
Pomodoro is ooit bedacht door een Italiaanse student die snel afgeleid werd bij zijn schoolwerk en drukke huishouden. Hij bedacht om een kookwekker (in de vorm van een tomaat) te zetten op 25 minuten. Die 25 minuten moest hij volledig geconcentreerd aan de slag. Op het moment dat de kookwekker afging mocht hij 5 minuten pauze nemen, zodat hij daarna weer 25 minuten vol kon focussen. Deze techniek werkte niet alleen bij de Italiaanse student, maar inmiddels ook bij veel Nederlanders die (soms) moeite hebben zich te concentreren. Ook bij een aantal van onze medewerkers, is hij erg populair. 🙂

Zelf aan de slag met Pomodoro
Nu denk je misschien wel: wat een handige techniek! Die kunnen we ook bij ons op kantoor goed gebruiken. Toch is het alsnog wat afleidend als alle analoge kookwekkers van je collega’s, inclusief die van jouzelf, constant afgaan. Daarom zijn er gelukkig veel alternatieve tools om Pomodoro alsnog toe te kunnen passen. Hierbij drie handige tools op een rijtje:

 1. De Pomodoro add-on (voor je internetbrowser)
  Tegenwoordig is het in veel internetbrowsers mogelijk om de ‘add-on’ in te stellen. Deze staat rechts bovenin je browserscherm. Als je hier op klikt telt hij automatisch terug vanaf 25 minuten en worden in die periode afleidende websites geblokkeerd. In je break van vijf minuten die volgt, kun je deze websites uiteraard weer bezoeken.
 2. De Pomodoro-app (voor je mobiele apparaat)
  Als je niet vaak achter een computer werkt en toch gebruik wilt maken van Pomodoro, is er een mobiele app die je op je smartphone of tablet kunt installeren. Het werkt simpel: je drukt op ‘start’ en de tijd begint te lopen op de achtergrond, terwijl jij 25 minuten geconcentreerd gaat werken. Hij geeft vanzelf een signaal als de 25 minuten om zijn. Daarnaast houdt hij statistieken bij.
 3. Pomodoro-software (voor je computer)
  Wil je niet slechts een programmaatje, maar complete Pomodoro software op je computer? Ook dit is mogelijk, met één van de Pomodoro programma’s. Nadat je dit programma geïnstalleerd hebt, is dit terug te vinden in je taakbalk onderin. Ook in dit programma telt hij automatisch af terwijl jij werkt en worden afleidende websites en programma’s op je computer geblokkeerd.

Other blogs

Bedrijfsresultaat (EBIT) berekenen: uitleg & instructies

Ben je benieuwd hoe je precies je bedrijfsresultaat (EBIT) berekent en wat het verschil is tussen EBIT en EBITDA? Lees dan snel ons blog!

Lees meer
Lees meer over Bedrijfsresultaat (EBIT) berekenen: uitleg & instructies

Koffie break met Stijn: Brand Manager

Ontdek hoe Stijn Van der Gragt is uitgegroeid van een UX-stagiair tot een creatieve duizendpoot en uiteindelijk Brand Manager bij TimeChimp.

Lees meer
Lees meer over Koffie break met Stijn: Brand Manager

HR-wijzigingen 2024: Wat staat er op de planning?

Ontdek alle hr-wijzigingen 2024 van minimumloon tot essentiële arbeidswet wijzigingen voor een goed voorbereide hr-afdeling.

Lees meer
Lees meer over HR-wijzigingen 2024: Wat staat er op de planning?

Probeer gratis

No strings attached. Easy does it.

 • Probeer alle functionaliteiten
  14 dagen gratis
 • Geen betaalgegevens
  nodig
 • Bepaal zelf wanneer
  je start
Top left shape
Top right shape
Bottom left shape
Bottom right shape