Grafitti workshop TimeChimp
4 min

‘Employer branding’ in strijd om medewerkers

Zelf bepalen hoe vaak je als werknemer op vakantie gaat, yogales volgen tijdens de lunchpauze, gratis woonruimte of minder dagen per week werken tegen hetzelfde salaris. HR-afdelingen experimenteren volop met regelingen die werknemers moeten aantrekken. Employer branding is het HR-toverwoord in 2020.

Volgens onderzoek van adviesbureau Berenschot ervaart 75 procent van de bedrijven problemen met de werving. Een beeld dat er de komende jaren niet veel hoopvoller uitziet. Nederland kent een recordhoogte openstaande vacatures. Vooral in de handel, zakelijke dienstverlening en zorg is het lastig passende arbeidskrachten te vinden. Eind 2019 bereikte het aantal openstaande vacatures een recordhoogte: 288 duizend werkgevers waren toen op zoek naar een nieuwe werknemer.

‘Werken bij’ filmpjes

Werkgevers halen momenteel van alles uit de kast om het bedrijf zo goed mogelijk te ‘verkopen’. Via traditionele wervingsmethoden zijn sommige kandidaten moeilijk te bereiken. Daarom pakken bedrijven het anders aan. Het wordt bijvoorbeeld steeds belangrijker de identiteit en de werkbeleving van je organisatie over te brengen. Daarom zie je ook veel ‘werken bij’ filmpjes. Bij Alliander gingen ze nog een stap verder. Daar hebben ze een vr-film gemaakt, waarbij technici kunnen ervaren hoe het is om op een elektriciteitsmast van 20 meter hoog te werken.

‘Het is bij de werving van personeel vooral belangrijk te bepalen of de gebruikte methode wel bij het bedrijf past en of dit ook het type werknemer oplevert waar je naar op zoek bent.’

Sollicitatiegesprek aan huis

Ook het eenvoudiger maken van solliciteren is populair. Bij sommige bedrijven hoef je zelfs helemaal niet meer te solliciteren. Ikea Utrecht startte onlangs een proef waarbij sollicitanten niet bij het bedrijf hoeven langs te komen, maar Ikea bij de mensen thuis komt voor een sollicitatiegesprek. Het is één van de manieren waarop Ikea een kennismaking met het bedrijf laagdrempelig wil maken. Een andere manier is onder meer via ‘live recruitment’. Bij Ikea vestigingen hebben ze zuilen staan waarop staat: “Wil je nu in gesprek over de mogelijkheden om te werken bij Ikea?” Als je vervolgens een medewerker aanspreekt, staat er binnen een paar minuten een medewerker voor je neus die je meer kan vertellen en met wie je direct een sollicitatiegesprek kunt voeren.

Bedrijfsschool

Terug van weggeweest is de bedrijfsschool. Bij gebrek aan gekwalificeerde werknemers leiden bedrijven zelf personeel op. Vooral in de techniek is dit middel populair. Alhoewel bij een eigen bedrijfsschool het structureel leren en ontwikkelen centraal staat, biedt het kansen voor het aantrekken van nieuwe medewerkers. Je laat zien dat je investeert in medewerkers, wat door velen als positief wordt ervaren.

Leven wordt ingewikkelder

De aandacht voor privé is iets van nu; het onderwerp leeft. Ook omdat werknemers er vaker om vragen. Het leven wordt steeds ingewikkelder, we hebben een gezin met soms meerdere banen en (mantel)zorgtaken. En de vergrijzing wordt de komende tijd niet minder.
Werknemers vinden een goede werk-privé balans belangrijk. Met een mogelijkheid voor thuiswerken bied je als werkgever deze vrijheid, het geeft de gewenste flexibiliteit bij werknemers. Bovendien scheelt het werknemers reistijd én de mogelijkheid om te wonen waar ze willen – bijvoorbeeld in het buitenland of op het platteland. Thuiswerken heeft ook maatschappelijke voordelen: minder verstedelijking en overpopulatie van randstedelijke gebieden, minder milieubelasting en minder files. Naar verwachting zorgen reistijden en files dit jaar voor 67 miljoen verliesuren! Wanneer werknemers thuis kunnen werken kan dat files (en dus geld) schelen.

Een sterk werkgeversmerk

Organisaties die investeren in employer branding plukken daar de vruchten van. Zo vervullen ze vacatures sneller, werven betere kandidaten en houden personeel langer vast. Maar waar begin je als je het employer brand vorm wilt geven? Een aantal punten op een rijtje.

  • Bepaal als werkgever wat je wilt uitstralen.
  • Kijk wat jouw organisatie onderscheidend en aantrekkelijk maakt ten opzichte van andere werkgevers.
  • Waarom zou een werknemer voor jouw organisatie kiezen?
  • Wat maakt dat medewerkers nu bij de organisatie (blijven) werken?
  • Welke aspecten worden gewaardeerd?

De eerste indruk telt! Dus zet de toon met de eerste introductie van jouw bedrijf.

Wat betekent dit voor mij als werkgever?

Zijn HR processen en systemen op orde, dan hebben organisaties meer grip op data en daarmee een mogelijk employer branding voordeel op de concurrentie. Slimme registratie software is hierin een belangrijke schakel. TimeChimp biedt met haar tijdregistratiesysteem vele oplossingen. Zo is het aanbieden van ongelimiteerd verlof natuurlijk leuk, maar je wilt wel inzicht hebben in de dagen die iemand opneemt én de gewerkte uren. Deze urenregistratie moet vooral eenvoudig en transparant zijn. Hoe soepeler het gaat, des te minder tijd het kost.

Na registratie is het vervolgens eenvoudig om rapportages te generen. Duidelijke overzichten van tijd- en verlofregistratie helpen inzicht te verkrijgen in gewerkte uren en verlofuren. Je wilt natuurlijk wel een vinger aan de pols houden als het gaat om het aantal vrije dagen die een werknemer opneemt. De overzichtelijke rapportages van de uren- en verlofregistratie tool zijn eenvoudig te genereren op basis van handige filters. Een overzicht van een bepaalde periode, per gebruiker of van een specifieke datum? Aan de hand van de filters is het eenvoudig aan te geven welke informatie je wenst te ontvangen in een rapportage.

Enkele van de voordelen van TimeChimp zijn:

  • Eenvoudige urenregistratie, ook ziekte en verlof
  • Mogelijkheid tot thuiswerken
  • Declaraties en ritten registreren
  • Handige timer voor bijhouden van uren
  • Je registraties altijd inzichtelijk én overzichtelijk
  • Geschikt voor elke organisatie

 

Other blogs

Winstgevendheid & omzet verhogen? Dat kan met digitale urenregistratie!

Ontdek welke rol digitale urenregistratie speelt bij het maken van strategische keuzes om de winstgevendheid en de omzet te verhogen.

Lees meer
Lees meer over Winstgevendheid & omzet verhogen? Dat kan met digitale urenregistratie!

Waarom de winstgevendheid berekenen cruciaal is voor managementbeslissingen

Waarom is de winstmarge, winstgevendheid en rentabiliteit berekenen belangrijk? En hoe kan je de winstgevendheid actueel blijven monitoren?

Lees meer
Lees meer over Waarom de winstgevendheid berekenen cruciaal is voor managementbeslissingen

Koffie break met Jorrit: Customer Success Manager

In deze koffie break spreken we met onze Customer Success Manager Jorrit Meijer. Ontdek alles over hem en zijn werk bij TimeChimp.

Lees meer
Lees meer over Koffie break met Jorrit: Customer Success Manager

Probeer gratis

No strings attached. Easy does it.

  • Probeer alle functionaliteiten
    14 dagen gratis
  • Geen betaalgegevens
    nodig
  • Bepaal zelf wanneer
    je start
Top left shape
Top right shape
Bottom left shape
Bottom right shape