Voor zzp’ers bestaat het btw-nummer momenteel uit een afgeleide van hun Burgerservicenummer (BSN). Dit jaar gaf de Autoriteit Persoonsgegevens aan dat het gebruik van een BSN nummer privacygevoelig, onwenselijk en onrechtmatig is. Zij oordeelde dat er gekozen moest worden voor een ander systeem. De Belastingdienst heeft dit advies overgenomen en is er besloten een nieuw btw-nummer te creëren.
Het nieuwe btw-identificatienummer
Het btw-nummer heet voortaan btw-identificatienummer of kortweg: het btw-id. Met de btw-id wordt de privacy van de zzp’er beter beschermd.
Het btw-id bestaat uit veertien tekens: Landcode NL, negen cijfers, de letter B en een controlegetal. Het controlegetal zijn twee willekeurige cijfers. Een btw-id komt er dus als volgt uit te zien: NL000099998B57.
Btw-nummer wordt omzetbelastingnummer
Wat gebeurt er met je huidige btw-nummer? Dat wordt voortaan je omzetbelastingnummer. Dit nummer gebruik je alleen in communicatie met de Belastingdienst. Bijvoorbeeld als je contact opneemt via de Belastingtelefoon of een brief schrijft naar de Belastingdienst. Deze gebruik je dus niet in je communicatie naar bijvoorbeeld klanten en leveranciers.
Waar moet je op letten?
Je btw-nummer heb je waarschijnlijk op meerdere plekken vermeld. Denk vooral aan het volgende:
- Vermeld je btw-id op je facturen
- Wijzig je btw-nummer naar je btw-id op je website
- Informeer je boekhouder of accountant
- Wijzig je btw-id waar mogelijk zelf bij leveranciers
- Geef je btw-id door aan buitenlandse leveranciers
- Neem de gewijzigde btw-id van jouw klanten op in je administratie