Nadja Eder (SEO Content Marketeer) & Dirk Muschol (Customer Success Manager)
6 min

Koffie break met team DACH: Nadja & Dirk

Pak je kop koffie erbij, want tijdens deze koffie break gaan we in gesprek met Nadja Eder, de SEO Content Marketeer voor DACH (Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland) en Dirk Muschol, onze Customer Success Manager voor zowel NL als DACH. Samen duiken we in de wereld van zakendoen in Duitsland en ontdekken we de culturele verschillen tussen Nederlanders en Duitsers.

Nadja Eder – SEO Content Marketeer DACH

  • Woont in Amsterdam
  • Opgegroeid in Graz, Oostenrijk
  • 25 jaar
  • Drinkt haar koffie zwart, maar bij zomerse temperaturen met ijs en havermelk

Dirk Muschol – Customer Success Manager Benelux & DACH

  • Woont in Zandvoort
  • Opgegroeid in Monschau, Duitsland
  • 33 jaar
  • Heeft de perfect flat white ontdekt bij een koffiezaakje in de buurt van station Zandvoort.

Hoe zijn jullie in Nederland en bij TimeChimp terechtgekomen?

Nadja kwam naar Nederland om stage te lopen tijdens haar studie aan de universiteit. Ze vertelt: “Na mijn stage bij een werving- en selectiebureau in Nederland kreeg ik een baan aangeboden als copywriter en sindsdien ben ik er blijven wonen. Na een jaar wilde ik meer dan alleen SEO-teksten schrijven. Rond die tijd nam Fred Al, founder van TimeChimp, via LinkedIn contact met mij op om te vragen of ik geïnteresseerd was in een baan bij TimeChimp.” Inmiddels is Nadja alweer een jaar werkzaam voor TimeChimp

Op z’n tweeëntwintigste verhuisde Dirk naar Vlissingen voor een business management studieprogramma van 2,5 jaar: “Daar heb ik mijn liefde voor de Noordzee ontdekt die mij echt aan Nederland heeft gebonden. Ik heb bij verschillende bedrijven gewerkt in community management, customer service en accountmanagement. Daarnaast heb ik nog een tijd gewerkt als surfleraar. In oktober had ik mijn eerste gesprek bij TimeChimp. Het klikte meteen en de vibe op kantoor voelde goed, dus toen ben ik hier als Customer Success Manager begonnen.

Wat komt er kijken bij de lancering in Duitsland en wat zijn de kansen voor TimeChimp?

Nadja legt uit dat het lanceren in Duitsland veel meer inhoudt dan alleen het vertalen van de tool. Ze benadrukt: “In Duitsland gelden bijvoorbeeld andere eisen voor het facturatieproces en er zijn nog meer zaken die net iets anders geregeld zijn. Ik denk dat we een goede kans hebben op de Duitse markt, omdat tijdregistratie daar nog grotendeels in Excel gebeurt. De uitdaging zal zijn om Duitsers te overtuigen om over te stappen naar digitale urenregistratie. Op dit moment besteden we veel tijd aan het aanscherpen van ons verhaal.” Voor Nadja vormt haar Oostenrijkse achtergrond geen probleem. “We spreken dezelfde taal, maar natuurlijk zijn er ook verschillen tussen Oostenrijk en Duitsland. Het lijkt een beetje op een relatie tussen broers en zussen: beiden hebben hun eigen persoonlijkheid, maar een vergelijkbare omgeving vormt hen.”

Dirk deelt uit zijn ervaring dat er enorme kansen liggen op de Duitse markt: “In vergelijking met Nederland loopt Duitsland achter op het gebied van digitalisering. Je kunt dit bijvoorbeeld zien bij het contactloos betalen of het gebruik van apps en software in plaats van spreadsheets. Dit zijn dingen die in Nederland vanzelfsprekend zijn, in Duitsland niet zozeer. De eerste reactie van Duitse klanten is vaak: ‘Excel werkt prima, dus waarom zouden we overstappen?’ Het is onze uitdaging om deze klanten van de oplossingen van TimeChimp te overtuigen.”

Wat is de ambitie van TimeChimp in Duitsland?

Graag deelen we het citaat van Luuk Gielen, Head of Commerce dat Nadja aanhaalt in antwoord op de vraag wat de ambitie van TimeChimp in Duitsland is: “We willen de grootste, beste en populairste tijdregistratietool van Duitsland worden.” Ambitie is dus zeker niet iets wat ontbreekt. Dit betekent een drukke zomer voor Nadja: “Ik was op zoek naar een uitdagender baan en dat is precies wat ik heb gekregen. (ze lacht) We zijn nu bezig met het bepalen van onze exacte positionering. We werken aan het optimaliseren van de Duitse website en het verfijnen van onze tone of voice.”

Dirk voegt eraan toe: “Als Customer Success Managers willen we natuurlijk vanaf het begin een sterke relatie en reputatie opbouwen met onze nieuwe klanten in Duitsland. We willen hun vertrouwen winnen. Hoewel we een Nederlands bedrijf zijn, weten we dat Duitsers graag zaken doen met Duitsers. Dus we zullen onszelf bewijzen met een uitstekend product en een uitmuntende klantenservice.”

Wat is het grootste verschil tussen Nederlanders en Duitsers?

Dirk deelt dat de website al live is in Duitsland en dat TimeChimp al ervaring opdoet met deze nieuwe groep klanten. Maar wat valt Dirk op in de communicatie met Nederlanders en Duitsers? Hij zegt: “Veel vragen zijn natuurlijk vergelijkbaar, maar Duitsers zijn over het algemeen formeler. Bijvoorbeeld, de tekstberichten van Duitse klanten zijn vaak langer. Tijdens telefoongesprekken ligt de focus bij beide groepen op de functionaliteit van de tool, maar het informele gedeelte is over het algemeen korter met Duitsers, terwijl je met Nederlanders soms wel een paar minuten over vakanties praat.”

Nadja merkt op dat de formele werksfeer op de werkvloer ook sterk verschilt. “De hiërarchie op kantoor is veel strikter dan in Nederland. Ik denk zelfs dat Oostenrijk nog conservatiever is dan Duitsland. Dit betekent niet dat er in Nederland geen hiërarchie is, maar hier kan ik zonder problemen met het management aan tafel lunchen en leuke gesprekken hebben. En als voorbeeld: het concept van de ‘vrijmibo’ bestaat niet in Duitsland.” Dirk voegt toe: “In Duitsland blijven werknemers vaak tientallen jaren bij hetzelfde bedrijf werkzaam en wisselen ze minder vaak van baan. Dit maakt de werkcultuur minder flexibel. In Nederland staan bedrijven meer open voor verandering en wordt eigen inbreng meer gewaardeerd. Dit maakt werken in Nederland uitdagender, omdat je hier meer impact kunt hebben.”

Verder zijn Nadja en Dirk het erover eens dat Nederlanders en Duitsers eigenlijk best veel op elkaar lijken. Zeker als je dat vergelijkt met andere landen in Europa.

Staan we Nederlanders in het buitenland niet bekend om onze directheid en wordt dat niet vaak als onbeleefd ervaren?

Nadja over de Nederlandse directheid: “Ik denk eigenlijk dat Duitsers net zo direct zijn als Nederlanders, maar ze zijn over het algemeen formeler.” Dirk voegt eraan toe: “Dat klopt, ik had eens een sollicitatiegesprek waarin de interviewer na tien minuten al zei dat ik niet de geschikte kandidaat was voor die specifieke functie, maar dat er in de toekomst mogelijk andere passende posities zouden zijn. In Duitsland zou het gesprek doorgaans worden voortgezet en zou ik later een afwijzing via e-mail hebben ontvangen.”

Wat zijn jullie persoonlijke uitdagingen?

Voor Nadja is dit haar eerste baan met ‘echte’ verantwoordelijkheden. Ze deelt: “Natuurlijk was het in het begin een uitdaging. Ik bezit de vaardigheden en kennis, maar miste nog de ervaring. Bij TimeChimp kreeg ik echter het vertrouwen en de ruimte om te groeien. Ik leer elke dag en merk dat ik de verantwoordelijkheden prima aankan.”

Dirk geniet ervan om gesprekken te voeren met ondernemers, HR-managers en projectmanagers uit diverse branches. Hij zegt: “Voorheen werkte ik voor softwarebedrijven in de horeca en sportscholen. Nu verdiep ik me in verschillende bedrijfsprocessen en kan ik bedrijven echt helpen om de tool op de best mogelijke manier in te richten. Ik wil daarnaast mijn Nederlandse taalvaardigheid naar een nog hoger niveau tillen en ik kijk ernaar uit om een goede start te maken in Duitsland met TimeChimp.”

Wat doe je in je vrije tijd en is dat ingewikkeld met familie in het buitenland?

Nadja deelt dat haar familie moest wennen aan het feit dat ze nu in Nederland woont: “Ik kan niet bij elk familie-evenement aanwezig zijn. Ik ga regelmatig naar Oostenrijk, maar ik plan mijn bezoeken rondom vrije dagen. Ik geniet hier echt van het leven in Amsterdam. Ik ga graag naar musea, ik schilder zelf en ik ben dol op fotografie. Op dit moment help ik een vriendin, die muzikant is, met het ontwerpen van een albumhoes. Daarnaast ben ik recent begonnen met boksen en dat vind ik geweldig. Ik geniet ook van uitgaan met vrienden en het ontdekken van de stad. Ik heb geen favoriete bar of restaurant, maar de laatste tijd gaan we vaak naar Skatecafe in Noord.”

Dirk woont al een tijdje in Nederland en ziet zijn ouders regelmatig: “Toevallig komen mijn ouders vanmiddag met de camper en blijven ze een paar dagen. Ik ga ook regelmatig naar Monschau, omdat ik de ‘bergen’ soms mis. (hij lacht) Mijn liefde voor surfen, de zee en de duinen is hier in Nederland ontstaan. Ik houd echt van de zee en heb net nog gezwommen voor mijn werk. Ik werk van maandag tot en met donderdag, en op vrijdag geef ik surfles aan kinderen.”

Hebben jullie nog boeken-, games-, film- of serietips?

Nadja over haar boeken-, games- en serietips: “Op dit moment lees ik ‘The Lady in Gold’ van Anne-Marie O’Connor, een boek dat het bijzondere verhaal vertelt van hoe Gustave Klimt zijn meesterwerk ‘Portrait of Adele Bloch-Bauer’ heeft gecreëerd. Het is nu al een favoriet van me. Onlangs las ik ook ‘Product-led SEO’ van Eli Schwartz, dat me een nieuw en interessant perspectief bood op de ‘customer journey’. Een ander leuk boek dat ik kan aanraden is ‘Surrounded by Idiots’ van Thomas Erikson. Hoewel je de indeling van mensen in vier ‘categorieën’ natuurlijk met een korreltje zout moet nemen, is het toch herkenbaar.”

Dirk deelt: “Bij TimeChimp hebben we mooie boekencollectie in de kast staan. Op het moment ben ik bezig met de Nederlandse editie van ‘The 4-Hour Work Week’ van Timothy Ferriss om mijn taal-skills te verbeteren. Daarnaast heeft het boek ‘How to Calm Your Mind’ van Chris Bailey mij waardevolle inzichten gegeven die ik direct heb kunnen toepassen in mijn werk. Het gaat over het ordenen van de overvloed aan informatie die we dagelijks ontvangen in ons hoofd en hoe je bijvoorbeeld kunt schakelen tussen het communicatieve en analytische brein. Een roman die ik eerder heb gelezen maar nog steeds kan aanraden is ‘All Quiet on the Western Front’ van Erich Maria Remarque. Het boek beschrijft het leven van soldaten in de loopgraven tijdens de Eerste Wereldoorlog. Onlangs is het boek opnieuw verfilmd door Netflix. Het herinnert je eraan hoe dankbaar we moeten zijn dat we ons eten kunnen kopen in de supermarkt en elke dag naar een gezellige kantoor kunnen gaan om ons geld te verdienen.”

Want to join the team? Bekijk onze openstaande vacatures en stuur ons je CV!

Other blogs

Koffie break met Stephanus: Head of Product & Development

Stephanus van Vuuren - Lees alles over het Head of Product & Development en hoe hij en zijn team TimeChimp verbeteren!

Lees meer
Lees meer over Koffie break met Stephanus: Head of Product & Development

8 tips voor timemanagement voor efficiënte consultants

Optimaliseer timemanagement bij consultancy's: Ontdek tijdverspillers van grote adviesbureaus en effectieve tips - Lees nu!

Lees meer
Lees meer over 8 tips voor timemanagement voor efficiënte consultants

Het belang van databeveiliging in digitale urenregistratie

Voorkom risico's en ontdek wat het belang is van goede databeveiliging is bij jouw digitale urenregistratie tool.

Lees meer
Lees meer over Het belang van databeveiliging in digitale urenregistratie

Probeer gratis

No strings attached. Easy does it.

  • Probeer alle functionaliteiten
    14 dagen gratis
  • Geen betaalgegevens
    nodig
  • Bepaal zelf wanneer
    je start
Top left shape
Top right shape
Bottom left shape
Bottom right shape