leiding geven op afstand
3 min

Leiding geven op afstand doe je zo

Door het coronavirus zijn we gedwongen om thuis te werken. Dit zorgt ervoor dat werknemers en leidinggevenden elkaar niet meer dagelijks zien. We kunnen ons voorstellen dat dit moeilijk is voor zowel de werknemer als degene die leiding geeft. Of je nu teamleider, manager, CEO of in een andere vorm leiding geeft. Hoe houd je de neuzen allemaal dezelfde kant op? Waar moet je rekening mee houden als je leiding moet geven op afstand? Ben jij leidinggevende en is het ‘digitaal’ leiding geven nieuw voor je? We zetten 5 tips voor je op een rijtje.

Tip 1: De juiste technologie

Tegenwoordig hebben we gelukkig de juiste technologie binnen handbereik om productief thuis te kunnen werken. Zo zijn er duizenden programma’s waar je op kunt plannen, uren kunt registreren, projecten in kunt managen, samenwerken, etc. Denk aan de Slack, Google Drive en TimeChimp. Zo kun je via Google Docs eenvoudig documenten delen, via Slack contact houden met iedereen via chat of (video)bellen en met TimeChimp overzicht houden in de werkzaamheden van de medewerkers. Om deze programma’s optimaal te kunnen gebruiken is het noodzakelijk dat iedereen toegang heeft tot de bestanden wanneer dat nodig is. Op die manier kun je dagelijks kennis uitwisselen waardoor samenwerken makkelijker gaat, ook op afstand.

Tip 2: Blijf bereikbaar

Probeer tijdens werktijd altijd bereikbaar te blijven. Als leider moet je bereikbaar zijn voor eventuele vragen, hierdoor kan iedereen door blijven werken. Natuurlijk moet je ook je pauzes en momentjes pakken om bijvoorbeeld rustig je koffie te kunnen drinken. Maar zorg er alsnog voor dat je telefoon aan staat, de meldingen binnenkomen en je mailbox up-to-date blijft. Wat ook een effectieve tip is, is om elke dag te beginnen met een video meeting. Stipt 9 uur videochat je met het team om de werkzaamheden te bespreken. Hierdoor blijf je op de hoogte van elkaars werkzaamheden en hebben je collega’s de kans om vragen te stellen aan elkaar en aan jou.

Tip 3: Toon interesse

Het is een gekke periode; mensen moeten binnenblijven en hebben weinig contacten. Daarom is het belangrijk dat we interesse in elkaar blijven tonen. Vraag je team regelmatig hoe het met ze gaat. Het standaard momentje naast de koffieautomaat om even bij te praten is er natuurlijk niet meer, dus is het belangrijk dat dit online wel in stand wordt gehouden. Begin elke ochtend tijdens de dagelijkse video meeting met een rondje waarin iedereen kan vertellen hoe het gaat. Dit is niet alleen goed voor de verbinding met collega’s, maar geeft mensen ook het gevoel dat ze gezien worden. Bespreek zoveel mogelijk, zeker tijdens deze onzekere tijden.

Tip 4: Geef updates

Wat ook helpt met leidinggeven op afstand, is het geven van updates. Blijf updates geven over de stand van zaken, over het virus, over wat het betekent voor het bedrijf, de branche, etc. Zo weten je medewerkers wat er speelt en waar rekening mee gehouden moet worden. Daarnaast is het belangrijk om te checken of de updates zijn aangekomen bij je medewerkers/collega’s. Kom er tijdens een meeting op terug en stel er vragen over. En laat mensen natuurlijk vragen aan jou stellen. Zo zorg je voor meer betrokkenheid.

Tip 5: Help waar nodig is

De kans is groot dat je extra taken moet afwerken omdat het coronavirus gevolgen kan hebben op het bedrijf. Probeer tussendoor toch zoveel mogelijk te helpen waar nodig. Heeft een van je medewerkers moeite met de nieuwe programma’s die jullie gebruiken tijdens het thuiswerken? Help diegene. Spoor de mensen ook aan om elkaar te helpen. Op moment als deze hebben we elkaar het hardst nodig. En misschien zie je zo de leiders van morgen opstaan.

Hopelijk heb je dankzij deze tips wat minder moeite met het leiding geven vanaf huis. Succes!

Other blogs

Verschil tussen doel, doelstelling en resultaat in projecten

Ontdek het verschil tussen doel, doelstelling en resultaat in projecten en kijk naar ons voorbeeld over hoe dit in de projectplanning zit.

Lees meer
Lees meer over Verschil tussen doel, doelstelling en resultaat in projecten

Bedrijfsresultaat (EBIT) berekenen: uitleg & instructies

Ben je benieuwd hoe je precies je bedrijfsresultaat (EBIT) berekent en wat het verschil is tussen EBIT en EBITDA? Lees dan snel ons blog!

Lees meer
Lees meer over Bedrijfsresultaat (EBIT) berekenen: uitleg & instructies

Koffie break met Stijn: Brand Manager

Ontdek hoe Stijn Van der Gragt is uitgegroeid van een UX-stagiair tot een creatieve duizendpoot en uiteindelijk Brand Manager bij TimeChimp.

Lees meer
Lees meer over Koffie break met Stijn: Brand Manager

Probeer gratis

No strings attached. Easy does it.

  • Probeer alle functionaliteiten
    14 dagen gratis
  • Geen betaalgegevens
    nodig
  • Bepaal zelf wanneer
    je start
Top left shape
Top right shape
Bottom left shape
Bottom right shape