WBSO masterclass
2 min

Masterclass – Alles over WBSO

Op 27 oktober was het weer tijd voor de maandelijkse Masterclass van TimeChimp. Deze keer ging het over de WBSO subsidie. Onze customer success manager ging in gesprek met Roelof van der Klaauw van vindsubsidies. Ze bespraken onder andere de meest gemaakte fouten rondom de WBSO en ook hoe je deze kan voorkomen. In dit artikel lees je een samenvatting van de masterclass.

Wat houdt WBSO precies in?

WBSO staat voor de Wet Bevordering Speur en Ontwikkelwerk. Het is een van de langstlopende regelingen in Nederland en is eigenlijk geen subsidie, maar een korting op de loonkosten van gemiddeld €10 netto per uur. Deze korting verkrijg je door de ontwikkeling van technisch nieuwe producten, processen en programmatuur. Het is ook bedoeld om het risico van innovatie te verlagen. Het is natuurlijk wel belangrijk om deze uren te registreren, om aan te tonen dat je uren besteedt aan ontwikkeling en innovatie.

De meest gemaakte fouten

Als je WBSO aanvraagt, komt daar best wat bij kijken. Het is dan ook logisch dat het soms niet helemaal goed gaat. Dit zijn volgens Roelof de meest gemaakte fouten:

 • Uren schrijven op projecten die in die periode nog niet aangevraagd zijn of niet meer aangevraagd zijn.
 • Uren schrijven die niet als WBSO kwalificeren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan administratie, marketing en sales.
 • Verkeerd schuiven met uren en kosten tussen verschillende periodes.

Handige tips bij WBSO

Nu je weet wat de meest gemaakte fouten zijn, is het natuurlijk ook handig om wat slimme tips te krijgen. Zo voorkom je dat je de meest gemaakte fouten maakt.

 • Leg de start- en einddatum van je projecten goed vast in je urenadministratie.
 • Maak gebruik van meerdere activiteiten per project, waarmee je onderscheid maakt tussen wel en niet WBSO.
 • Maak gebruik van de WBSO rekentool.

WBSO gebruiken in TimeChimp

Roelof laat zien hoe zij intern werken met WBSO binnen hun TimeChimp omgeving. Om te voorkomen dat uren verkeerd geboekt worden als WBSO, is het belangrijk om goed te filteren. Daarom hebben zij een klant aangemaakt met de naam ‘WBSO’. Daarnaast hebben ze voor de verschillende periodes specifieke projecten aangemaakt met daarin ook duidelijk WBSO. Daaronder hebben ze de verschillende activiteiten hangen die kwalificeren voor deze korting. Zo voorkom je onnodige fouten en heb je altijd overzicht in de gemaakte en geschreven WBSO uren. Easy does it!

Vindsubsidies en TimeChimp

Vindsubsidies is een subsidie partner die advies op maar levert bij de inrichting en de uitvoering van subsidieadministraties. Ze hebben een groot team van consultants die organisaties helpen en begeleiden bij het aanvragen van subsidies. Ook verlenen zij hulp bij het indienen van bezwaar, aanvullende toelichting geven en de administratie die hierbij komt kijken.
Vindsubsidies maakt zelf gebruik van TimeChimp voor de urenregistratie en raadt hun klanten ook aan om onze tool te gebruiken. Dit doen ze om de volgende redenen:

 • Overzichtelijke tool
 • Handige integraties met onder andere finance pakketten, Jira en PowerBI
 • Betrouwbare Nederlandse partij

Schrijf je in voor de Masterclass of kijk hem terug

De volgende masterclass wil je natuurlijk niet missen! Kijk op onze agenda wanneer de volgende masterclass is en ook meteen wat het onderwerp is en schrijf je in.
Wil je deze masterclass over WBSO terugkijken? Dat kan via deze link.

Other blogs

Winstgevendheid & omzet verhogen? Dat kan met digitale urenregistratie!

Ontdek welke rol digitale urenregistratie speelt bij het maken van strategische keuzes om de winstgevendheid en de omzet te verhogen.

Lees meer
Lees meer over Winstgevendheid & omzet verhogen? Dat kan met digitale urenregistratie!

Waarom de winstgevendheid berekenen cruciaal is voor managementbeslissingen

Waarom is de winstmarge, winstgevendheid en rentabiliteit berekenen belangrijk? En hoe kan je de winstgevendheid actueel blijven monitoren?

Lees meer
Lees meer over Waarom de winstgevendheid berekenen cruciaal is voor managementbeslissingen

Koffie break met Jorrit: Customer Success Manager

In deze koffie break spreken we met onze Customer Success Manager Jorrit Meijer. Ontdek alles over hem en zijn werk bij TimeChimp.

Lees meer
Lees meer over Koffie break met Jorrit: Customer Success Manager

Probeer gratis

No strings attached. Easy does it.

 • Probeer alle functionaliteiten
  14 dagen gratis
 • Geen betaalgegevens
  nodig
 • Bepaal zelf wanneer
  je start
Top left shape
Top right shape
Bottom left shape
Bottom right shape