Minder stress in 2020
2 min

Minder stress in 2020

Dat te veel stress ongezond is weet iedereen. Toch is ‘minder stressen’ gemakkelijker gezegd dan gedaan. In dit artikel geven we enkele tips om je stress lekker in 2019 te laten en zo beter te functioneren in 2020.

Is stress altijd slecht?

Stress is niet altijd negatief. Een beetje stress of spanning kan er net voor zorgen dat je beter presteert en geconcentreerd bent. Dit is positieve stress, bijvoorbeeld voor je een speech geeft. Positieve stress verdwijnt dan na de speech en je lichaam komt weer tot rust. Negatieve stress is stress die je langdurig ervaart of waardoor je blokkeert. Door negatieve stress kun je last krijgen van stressklachten, die een invloed kunnen hebben op de gezondheid. Deze klachten kunnen zich lichamelijk, psychisch of in je gedrag uiten. Enkele van deze klachten zijn nervositeit, hartkloppingen, nek- en schouderklachten, steeds moe zijn en een burn-out.

De voordelen van minder stress

Veel ondernemers werken hard en ‘stressen’ om klanten binnen te halen, om klanten te behouden, om projecten op tijd op te leveren, etc… Het is vaak zo’n vicieuze cirkel dat de meesten denken dat veel stress “gewoon bij het ondernemerschap hoort”. Toch zorgt minder stress ervoor dat je beter kunt nadenken, je beter voelt en je makkelijker je schouders onder een project kunt zetten. Als je minder stress ervaart kosten de dagelijkse werkzaamheden minder energie en pieker je minder. Het is dus belangrijk dat je niet áltijd stress hebt en af en toe rustig genoeg bent om te kunnen knallen.

Minder stress als ondernemer

Iedere persoon is natuurlijk anders, maar als ondernemer zijn er enkele algemene dingen die je kunt doen om minder stress te ervaren in het dagelijkse leven:

 1. Elimineer stresspunten op het werk
  Hou in de gaten wat voor jou persoonlijk de triggers zijn wanneer je stress ervaart en voer indien mogelijk aanpassingen door. Merk je dat je ‘s avonds onrustig slaapt als je om 22.30 uur nog een e-mail ziet binnenkomen op je mobiel? Dan kun je ervoor kiezen om vanaf een bepaald tijdstip de nachtstand zonder meldingen aan te zetten. Breekt het zweet je uit als je het overzicht verliest en niet meer weet waar je medewerkers mee bezig zijn? Kies dan voor een urenregistratiesysteem zoals TimeChimp, waarmee je met enkele klikken ziet waar iedereen mee bezig is en wat de voorgang van een bepaald project is. Kies voor gemak en elimineer stress!
 2. Plan tijd voor jezelf in
  Iedereen heeft af en toe tijd nodig om even tot zichzelf te komen. Plan daarom geregeld ‘me-time’ in. Lees een goed boek, ga even sporten of mediteer. Doe wat voor jou het fijnst voelt om even je gedachten te verzetten. Skip ook je vakantie niet, even weg van alles kan precies zijn wat nodig is om de batterij weer op te laden. En no worries, je bedrijf gaat heus niet ten onder als je er even niet bent.
 3. Werk 100%, rust 100%
  Ben je aan het werk? Ga er dan voor de volle 100% voor en laat je niet afleiden. Zet desnoods even de noice cancelling headphones op en knallen maar! Heb je vrije tijd? Rust dan ook voor de volle 100%. Negeer de inkomende mailtjes en telefoontjes, deze kun je beantwoorden tijdens je werktijd!

We hopen dat je in 2020 geweldig kunt groeien met je bedrijf en dat je voornamelijk positieve stress ervaart. Go for it!

Other blogs

Koffie break met Stephanus: Head of Product & Development

Stephanus van Vuuren - Lees alles over het Head of Product & Development en hoe hij en zijn team TimeChimp verbeteren!

Lees meer
Lees meer over Koffie break met Stephanus: Head of Product & Development

8 tips voor timemanagement voor efficiënte consultants

Optimaliseer timemanagement bij consultancy's: Ontdek tijdverspillers van grote adviesbureaus en effectieve tips - Lees nu!

Lees meer
Lees meer over 8 tips voor timemanagement voor efficiënte consultants

Het belang van databeveiliging in digitale urenregistratie

Voorkom risico's en ontdek wat het belang is van goede databeveiliging is bij jouw digitale urenregistratie tool.

Lees meer
Lees meer over Het belang van databeveiliging in digitale urenregistratie

Probeer gratis

No strings attached. Easy does it.

 • Probeer alle functionaliteiten
  14 dagen gratis
 • Geen betaalgegevens
  nodig
 • Bepaal zelf wanneer
  je start
Top left shape
Top right shape
Bottom left shape
Bottom right shape