nieuwe cao
3 min

De nieuwe cao: ongelimiteerd verlof opnemen!

Met de oververhitte arbeidsmarkt wordt het steeds belangrijker om als werkgever zo aantrekkelijk mogelijk over te komen. Hoe verover je de harten van toekomstige werknemers? Employer branding is cruciaal vandaag de dag.

ING biedt in een cao al haar veertienduizend Nederlandse werknemers een onbeperkt aantal vakantiedagen. Secundaire arbeidsvoorwaarden zoals ongelimiteerd verlof is één van de veranderingen die de ING als werkgever aantrekkelijk moet maken. Een dergelijke arbeidsvoorwaarde lijkt een utopie, maar bij steeds meer bedrijven in Nederland is dit al realiteit.

Balans tussen werk en privé

De gedachte achter het invoeren van onbeperkt verlof is dat werknemers meer vrijheid voelen om hun rust te nemen. Uit onderzoek blijkt dat werknemers die zelf mogen bepalen hoeveel vrije dagen ze opnemen, dat vertrouwen niet beschamen. Wél stijgt het aantal opgenomen vakantiedagen licht, waarmee het doel (meer rust) werd bereikt.

Nieuwe trend

De nieuwe werknemer die zelf de balans tussen werk en privé in de gaten houdt, is aan een opmars bezig. Mensen werken niet meer veertig jaar voor hetzelfde bedrijf, maar moeten wel tot hun 67ste door. Werknemers redden het niet meer tot de eindstreep zonder tussentijdse bijscholing en programma’s om gezond te blijven.

In de oude situatie spaarden werknemers voor een verhuizing of een lange vakantie. Dankzij een onbeperkt verlof regeling kunnen werknemers tóch tussendoor even die vrije dag opnemen of een lang weekend weggaan, wanneer dat nodig is. Werknemers zijn immers prima in staat om zelf verantwoordelijkheid hierin te nemen. Je kan vrij nemen, maar je blijft verantwoordelijk voor je taken. Je moet dus zelf kunnen inschatten wat mogelijk is.

Aantrekkelijkere werkgever door ‘onbeperkt vakantie’

Wat is de winst van zo’n regeling voor het bedrijf? Voor een HR afdeling is een dergelijke regeling het argument om toekomstige werknemers sneller over de streep te trekken en vacatures sneller ingevuld te krijgen. Maar nog wordt belangrijker, je wordt op deze manier gezien als een aantrekkelijke werkgever. Employer branding is tegenwoordig een erg belangrijk issue geworden. In een snel veranderende wereld lijkt het soms bijna onmogelijk om vooruit te kijken naar wat de organisatie op de korte en langere termijn nodig heeft aan personeel. Dat maakt strategische personeelsplanning tot een uitdaging, maar tegelijkertijd belangrijker dan ooit. Een sterk werkgeversmerk is cruciaal voor het aantrekken van toekomstige werknemers.

Met het aanbieden van onbeperkt verlof trek je talenten aan, zelfs zonder extra kosten te maken voor het aanbieden van hogere salarissen. Het geeft het bedrijf de voorsprong die het nodig heeft om meer van het beste talent in de branche te krijgen én behouden.

Het ligt voor de hand dat het werkgeluk voor werknemers een grote winst is bij het invoeren van deze arbeidsvoorwaarde. Immers, werknemers kunnen zelf beslissingen maken en zijn niet afhankelijk van een systeem met een limiet. Bovendien, wanneer je deze regeling in je CAO laat opnemen, scheelt dat een hoop administratie en rompslomp. Geen verlofregister meer hoeven bijhouden scheelt administratieve handelingen. Ook kunnen werknemers geen dagen ‘opsparen’ en meenemen naar een volgend jaar!

Winst zit hem ook in kostenbesparingen. Dat zit namelijk zo. Bij veel bedrijven zijn er de afgelopen jaren door haar werknemers stuwmeren aan vakantiedagen opgebouwd. Een stuwmeer aan vakantiedagen betekent voor een bedrijf een kostenpost. Resterende vakantiedagen zijn immers een verplichting voor de toekomst, voor de werkgever. Stel dat een werknemer ontslag neemt bij het bedrijf, dan is een financiële compensatie de enige mogelijkheid. Die kostenpost drukt op de winst en eventuele investeringsmogelijkheden, en dat is natuurlijk niet wat werkgevers graag zien.

Wat betekent dit voor mij als werkgever?

Zijn processen en systemen op orde, dan hebben organisaties meer grip op data en daarmee een employer branding voordeel op de concurrentie. Slimme registratie software is hierin een belangrijke schakel. TimeChimp biedt met haar tijdregistratiesysteem vele oplossingen.

Het begint immers met het registreren van verlof en gewerkte uren. Deze urenregistratie moet vooral eenvoudig en transparant zijn. Hoe soepeler het gaat, des te minder tijd het kost. Na registratie is het vervolgens eenvoudig om rapportages te generen. Duidelijke overzichten van tijd- en verlofregistratie helpen inzicht te verkrijgen in gewerkte uren en verlofuren. Je wilt natuurlijk wel een vinger aan de pols houden als het gaat om het aantal vrije dagen die een werknemer opneemt.

De overzichtelijke rapportages van de uren- en verlofregistratie tool zijn eenvoudig te genereren op basis van handige filters. Een overzicht van een bepaalde periode, per gebruiker of van een specifieke datum? Aan de hand van de filters is het eenvoudig aan te geven welke informatie je wenst te ontvangen in een rapportage.

Enkele van de voordelen van TimeChimp zijn:

 • Eenvoudige urenregistratie, ook ziekte en verlof
 • Declaraties en ritten registreren
 • Registreren ook mogelijk via mobiele app
 • Handige timer voor bijhouden van uren
 • Je registraties altijd inzichtelijk én overzichtelijk
 • Geschikt voor elke organisatie

Probeer TimeChimp en de verlofmodule nu 14 dagen gratis.

Other blogs

Winstgevendheid & omzet verhogen? Dat kan met digitale urenregistratie!

Ontdek welke rol digitale urenregistratie speelt bij het maken van strategische keuzes om de winstgevendheid en de omzet te verhogen.

Lees meer
Lees meer over Winstgevendheid & omzet verhogen? Dat kan met digitale urenregistratie!

Waarom de winstgevendheid berekenen cruciaal is voor managementbeslissingen

Waarom is de winstmarge, winstgevendheid en rentabiliteit berekenen belangrijk? En hoe kan je de winstgevendheid actueel blijven monitoren?

Lees meer
Lees meer over Waarom de winstgevendheid berekenen cruciaal is voor managementbeslissingen

Koffie break met Jorrit: Customer Success Manager

In deze koffie break spreken we met onze Customer Success Manager Jorrit Meijer. Ontdek alles over hem en zijn werk bij TimeChimp.

Lees meer
Lees meer over Koffie break met Jorrit: Customer Success Manager

Probeer gratis

No strings attached. Easy does it.

 • Probeer alle functionaliteiten
  14 dagen gratis
 • Geen betaalgegevens
  nodig
 • Bepaal zelf wanneer
  je start
Top left shape
Top right shape
Bottom left shape
Bottom right shape