werktijdverkorting en NOW-regeling
4 min

Aanvragen werktijdverkorting en de NOW-regeling: alles wat je moet weten

Covid-19 had in no-time een grote invloed op het dagelijkse leven. De Horeca moest sluiten, de beurs kelderde en om afstand van elkaar te houden besloten de meeste bedrijven om thuis te gaan werken. Voor veel bedrijven heeft dit virus ook een zware financiële impact. Sommige bedrijven moeten zelf sluiten, andere bedrijven zien klanten wegvallen. Gelukkig bestaat er werktijdverkorting en sinds kort de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud (NOW-regeling), waarbij de overheid financieel helpt om dit soort tegenvallers te compenseren. In dit blog geven we antwoord op allerlei vragen die je kunt hebben rondom werktijdverkorting en deze nieuwe noodmaatregel.

1. De werktijdverkorting regeling komt te vervallen. Waarom?

Werktijdverkorting is een regeling van het UWV die een werkgever kan aanvragen wanneer werknemers tijdelijk minder gaan werken door externe omstandigheden, zoals een brand, epidemie of overstroming. Helaas heeft de uitbraak van het corona-virus de afgelopen weken geleid tot een ongekend groot beroep op deze regeling door werkgevers. Zo is de werktijdverkorting regeling niet toegesneden op de gevolgen van de corona-uitbraak voor Nederlandse organisaties en bedrijven. Daarom heeft het kabinet de WTV-regeling ingetrokken. Ze willen meer werkgevers financieel tegemoetkomen en dit sneller doen dan binnen de ingetrokken werktijdverkortingsregeling mogelijk is, en doen dit via de nieuwe Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor behoud van werkgelegenheid (NOW).

2. Heb ik recht op de NOW-regeling?

Een bedrijf heeft recht op tegemoetkoming door de NOW-regeling als het bedrijf gedurende drie maanden door corona een omzetdaling van minstens 20% ondervindt t.o.v. dezelfde periode van het vorige jaar. Als het bedrijf het personeel niet ontslaat vanuit economische redenen en alle personeelsleden doorbetaald krijgen, dan kan het bedrijf voor maximaal 90% van de loonkosten (naar ratio van de omzetdaling) een tegemoetkoming krijgen voor een periode van drie maanden. Zo kunnen werknemers met vaste en flexibele contracten doorbetaald worden. Een bedrijf dat 100% minder omzet heeft, kan zo voor 90% van de loonkosten een tegemoetkoming krijgen, een bedrijf dat 50% minder omzet heeft, krijgt voor 45% van de loonsom een tegemoetkoming.

Als het UWV bij de aanvraag positief oordeelt over de verwachte omzetdaling, krijgt het bedrijf een voorschot van 80%, verdeeld over 3 termijnen.

Wat erg belangrijk is, is dat een werkgever alleen een tegemoetkoming kan ontvangen van de NOW als er in de periode waarover er een tegemoetkoming wordt ontvangen geen ontslag wegens bedrijfseconomische redenen wordt aangevraagd voor de werknemers. Naast vaste medewerkers vallen ook flexwerkers op de loonlijst hieronder.

Als een bedrijf payrollwerknemers of uitzendkrachten in dienst heeft, geldt dat er een tegemoetkoming NOW kan worden aangevraagd.

Het UWV werkt eraan om de regeling vanaf maandag 6 april te laten ingaan en de aanvraagperiode loopt t/m 31 mei 2020. De startdatum kan echter veranderen; houd hiervoor deze pagina in de gaten.

3. Zal de NOW-regeling mijn baan redden?

Als je als werknemer deze blogpost leest, dan vrees je misschien voor je baan als er ineens (veel) minder werk is. Maar als je werkgever de stappen zet om de NOW aan te vragen, dan is één van de vereisten dat personeel doorbetaalt en in dienst gehouden moet worden. We hebben jammer genoeg geen glazen bol om in de toekomst te kijken, maar de NOW-regeling aanvragen betekent wel dat jouw werkgever je erbij wil houden.

4. Aanvraag werktijdverkorting/NOW-regeling: wat te doen?

Als je kunt aantonen dat je omzet (meer dan) twintig procent lager ligt dan dezelfde periode vorig jaar en je de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud meteen wilt aanvragen, dan kun je vanaf (hoogstwaarschijnlijk) 6 april bij het UWV terecht. Wij raden je aan om geregeld de status vanuit het UWV te checken via de NOW-pagina.

Je kunt een tegemoetkoming krijgen voor omzetverlies vanaf 1 maart 2020. De aanvraag geldt voor drie maanden en kan ook eenmalig met dezelfde periode worden verlengd.

Als je al werktijdverkorting hebt aangevraagd, maar deze nog niet is behandeld, dan gaat je aanvraag ook mee in de nieuwe NOW-regelgeving. Werd je aanvraag voor werktijdverkorting wel al behandeld, dan blijft de vergunning van kracht. Deze kun je niet verlengen, ook dan moet je gebruikmaken van de Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud.

5. Is er ook zoiets als de NOW-regeling voor ZZP’ers?

Ook voor vele ZZP’ers zijn dit barre tijden. Daarom is de TOZO-regeling of de Tijdelijke Overbruggingsregeling Zelfstandige Ondernemers recent in gang gezet. Deze regeling ondersteunt zelfstandige ondernemers (zoals zzp’ers) en biedt inkomensondersteuning en bedrijfskrediet om hen een betere kans te geven om na deze corona-crisis hun werkzaamheden te kunnen voortzetten. Lees hier meer over de voorwaarden.

6. Wat kan ik doen om makkelijk de NOW aan te vragen?

Zorg ervoor dat je jouw zaakjes op orde hebt, zodat je indien nodig kunt aantonen dat je minder werk hebt in deze periode t.o.v. dezelfde periode in 2019. Zo raden we ten zeerste aan om alle werknemers hun verloren uren te laten bijhouden, bijvoorbeeld in TimeChimp. In deze blogpost leggen we je uit hoe je verloren uren bijhoudt en kunt labelen als ‘corona-uren’. Zo kun je duidelijk aantonen dat er door de corona crisis uren verloren zijn gegaan die normaal wel gemaakt zouden worden.

Houd ook goed je boekhouding bij, zodat je kunt aantonen welke klanten er zijn weggevallen of welke verliezen er waren. Als je eenmaal een NOW-aanvraag doet, zal je des te gelukkiger zijn dat je nu al je papierwerk voorbereid hebt. Voor de NOW-aanvraag is bovendien een accountantsverklaring vereist. Voor de loonsom moet je als bedrijf niets kunnen aantonen; deze gegevens neemt het UWV over uit de loonaangifte van de Belastingdienst.

We hopen dat elk bedrijf en elke werknemer hier goed uitkomt.

Other blogs

Bedrijfsresultaat (EBIT) berekenen: uitleg & instructies

Ben je benieuwd hoe je precies je bedrijfsresultaat (EBIT) berekent en wat het verschil is tussen EBIT en EBITDA? Lees dan snel ons blog!

Lees meer
Lees meer over Bedrijfsresultaat (EBIT) berekenen: uitleg & instructies

Koffie break met Stijn: Brand Manager

Ontdek hoe Stijn Van der Gragt is uitgegroeid van een UX-stagiair tot een creatieve duizendpoot en uiteindelijk Brand Manager bij TimeChimp.

Lees meer
Lees meer over Koffie break met Stijn: Brand Manager

HR-wijzigingen 2024: Wat staat er op de planning?

Ontdek alle hr-wijzigingen 2024 van minimumloon tot essentiële arbeidswet wijzigingen voor een goed voorbereide hr-afdeling.

Lees meer
Lees meer over HR-wijzigingen 2024: Wat staat er op de planning?

Probeer gratis

No strings attached. Easy does it.

  • Probeer alle functionaliteiten
    14 dagen gratis
  • Geen betaalgegevens
    nodig
  • Bepaal zelf wanneer
    je start
Top left shape
Top right shape
Bottom left shape
Bottom right shape