Wanneer je voor de coronacrisis aan een ondernemer had gevraagd of hij/zij een back-up plan had klaarliggen voor een wereldwijde pandemie, zou 9 van de 10 ondernemers daar ontkennend op gereageerd hebben. Misschien zelfs 10 van de 10. Terwijl bijna iedereen wist of had kunnen weten dat een crisis als deze (in welke vorm dan ook) een keer kon gebeuren, we zijn er zelfs voor gewaarschuwd! Door niemand minder dan Bill Gates bijvoorbeeld.
Maar als ondernemer van een kleine of middelgrote onderneming kun je gewoon niet overal aan denken of je overal op voorbereiden. Waarom zou je immers je kostbare tijd besteden aan iets wat mogelijk een keer in de toekomst gaat plaatsvinden? Bij TimeChimp dachten we niet veel anders, al hadden we wel een plan klaarliggen voor een worst case scenario zoals bijvoorbeeld een overstroming. Om ervoor te zorgen dat we de continuïteit van ons bedrijf zoveel mogelijk zouden kunnen waarborgen.
Plan? Welk plan?
Waar we geen goed plan voor hadden klaarliggen was wanneer de helft van onze organisatie zou wegvallen door bijvoorbeeld ziekte. Hoe kunnen we dezelfde service en continuïteit bieden richting onze klanten wanneer een groot deel van onze medewerkers ziek zou zijn? Zo’n plan had fijn geweest, aangezien een aantal weken terug tijdens een meeting meerdere medewerkers aangaven dat ze zich niet lekker voelde. Zelf werd ik ook ziek met corona-achtige verschijnselen. Gelukkig viel dit bij de meeste mee, maar zelf ben ik bijna 2 weken flink ziek geweest en ben ik na 3 weken nog steeds niet helemaal de oude. En ook mijn compagnon Wouter had dezelfde verschijnselen. De ondernemers van ons bedrijf lagen er dus ‘uit’.
De organisatie werd op dat moment behoorlijk onder druk gezet. Maar ik kan met trots mededelen dat onze organisatie ook zonder ‘founders’ en op halve capaciteit zijn continuïteit heeft kunnen waarborgen. Dit hebben we mede te danken aan onze softwareleveranciers die ons helpen bij de dagelijkse werkzaamheden:
- Microsoft Azure voor de bereikbaarheid van TimeChimp
- Hubspot voor CRM en klantgesprekken
- Zoom, Join.me, Microsoft Teams voor online demo’s en meetings met klanten
- Voys voor telefonie
- Slack voor de interne communicatie en meetings
- TimeChimp voor het inzichtelijk houden van gemiste uren door Corona
Naast deze tools hebben we de continuïteit natuurlijk ook te danken aan onze medewerkers. Waar mensen wegvielen, stonden anderen weer op om bij te springen. Zo hebben we met z’n allen ervoor gezorgd dat onze klanten eigenlijk niks gemerkt hebben van onze interne crisis. En dat is het grootste compliment dat ik onze organisatie kan geven achteraf!
Wat mij is opgevallen
Als SaaS onderneming ben je redelijk afhankelijk van je ‘churn’ en ‘new business’. De churn (opzegpercentage) is bij ons altijd heel laag geweest en is iets waar we trots op zijn. Alleen de laatste maand zagen we een stijging in het aantal opzeggingen t.o.v. daarvoor. Meest voorkomende reden die gegeven wordt is het coronavirus. Bedrijven die helaas failliet gingen of hun werkzaamheden enorm zagen dalen. Zo hebben we ook een aantal verzoeken gekregen voor uitstel van betaling welke we case bij case bekijken en netjes beantwoorden. We proberen altijd mee te denken met onze klant. Daarnaast zien we dat bedrijven investeringen uitstellen of juist nu de tijd nemen om opzoek te gaan naar nieuwe oplossingen. En dat laatste biedt weer kansen.
Hoe nu verder
Ondernemend Nederland moet zoveel mogelijk onze economie draaiende houden. We moeten niet teveel aan onszelf denken, maar denken aan het grotere geheel. Wanneer één onderneming omvalt zullen meerdere leveranciers van die onderneming daar de gevolgen van merken. Die onderneming zal zijn investeringen/orders namelijk stoppen, waardoor de omzet van de leveranciers van die onderneming ook zal dalen. Dat is een soort domino-effect die je koste wat kost wilt voorkomen. We zijn allemaal met elkaar verbonden, ook al hebben we elkaar nog nooit gesproken of kennen we elkaar niet bij naam. Maar de gevolgen zul je zeker merken, als het niet op korte termijn is dan wel op de lange termijn.
Wat moeten we vooral (blijven) doen
- Zo veel mogelijk business as usual
We willen geen economische crisis. Dus probeer de ondernemer te steunen en je plannen zo min mogelijk on-hold te zetten. - Betaal je facturen op tijd wanneer dat mogelijk is
Betaal je facturen netjes op tijd. Of misschien zelfs eerder als jouw onderneming dat aankan. Misschien heeft die leverancier het namelijk wel harder nodig dan jij. - Betaal je belasting
Willen we onze economie draaiende houden en steun kunnen geven aan de ondernemer die het nodig heeft, dan heeft onze overheid toch geld nodig. - Ben je zzp-er en ben je out of business?
Wellicht zijn er nog (tijdelijke) functies beschikbaar die misschien net iets minder in je straatje liggen, maar je wel aan het werk houden. Kijk voor onze functies eens op https://www.timechimp.com/over-ons/werken-bij/. Open sollicitaties zijn ook altijd welkom, we gaan graag het gesprek aan. - Wees lief voor elkaar
Werkgever of werknemer. Denk om elkaar en probeer elkaar naar die eindstreep te trekken. We zitten met z’n allen in hetzelfde schuitje en dat schuitje willen we niet laten zinken.
Tot slot
Ik wil alle ondernemers een hart onder de riem steken! Ik weet dat bijna iedereen de gevolgen van deze crisis merkt in zijn of haar bedrijf. De een gaat het nu voor de wind, terwijl de ander vol de wind tegen heeft. Blijf doorzetten en help elkaar waar nodig! Mocht de overheid je geen soelaas kunnen bieden? Ga in gesprek met je mede-ondernemers. Misschien kunnen die je helpen en ondersteunen om je continuïteit waar te borgen. Samen staan we sterk!
Succes!
Fred Al
CFO