Overuren - workforce management tool
2 min

Overuren uitbetalen – Hoe zit het?

Heb je een aantal overuren gemaakt? Dan kan je ze laten uitbetalen door je werkgever. Maar hoe zit het eigenlijk met overuren uitbetalen? TimeChimp legt het je graag uit. Easy does it.

Wat zijn overuren?

Voordat we duiken in het uitbetalen van overuren, is het goed om eens te kijken wanneer je het hebt over overuren. We hebben het hierover, wanneer je meer uren werkt dan er zijn vastgesteld in je arbeidsovereenkomst en wanneer je buiten je reguliere werktijden aan het werk bent.

Hoe zit het met overuren uitbetalen?

Er zijn geen wetten rondom overuren uitbetalen, het ligt er dus aan wat er tussen jou en je werkgever is afgesproken wat betreft overuren. Iemand verplicht structureel laten overwerken is niet toegestaan. Als uit je urenregistratie blijkt dat je (te)veel overuren hebt staan, dan kan je deze uren alsnog laten uitbetalen. Omdat overwerk voor de Belastingdienst valt onder ‘overige toeslagen’, betaal je hier wel belasting over.

Tijd voor tijd of overuren laten uitbetalen?

Naast dat je je overuren uit kan laten betalen, kan je ook kiezen voor tijd voor tijd. Dit betekent dat je je overuren opneemt als vrije uren, waardoor je meer vakantiedagen hebt. Ook hierbij is het belangrijk om na te gaan wat de afspraken zijn binnen je CAO of arbeidsovereenkomst. Omdat je vaak (relatief) veel belasting over je overuren betaalt, kiezen veel mensen voor tijd voor tijd. Daarbij staat 1 overuur gelijk aan 1 vrij uur.

Manage gewerkte uren met urenregistratie

Zowel als werkgever en werknemer, wil je (teveel) overuren natuurlijk voorkomen. Daarom is het belangrijk om goed uren te registreren, zodat je precies weet hoeveel uren er (per project) worden gemaakt. Zo kan je bijtijds bijsturen en voorkom je vervelende situaties met overuren.

Probeer TimeChimp gratis

Other blogs

Verschil tussen doel, doelstelling en resultaat in projecten

Ontdek het verschil tussen doel, doelstelling en resultaat in projecten en kijk naar ons voorbeeld over hoe dit in de projectplanning zit.

Lees meer
Lees meer over Verschil tussen doel, doelstelling en resultaat in projecten

Bedrijfsresultaat (EBIT) berekenen: uitleg & instructies

Ben je benieuwd hoe je precies je bedrijfsresultaat (EBIT) berekent en wat het verschil is tussen EBIT en EBITDA? Lees dan snel ons blog!

Lees meer
Lees meer over Bedrijfsresultaat (EBIT) berekenen: uitleg & instructies

Koffie break met Stijn: Brand Manager

Ontdek hoe Stijn Van der Gragt is uitgegroeid van een UX-stagiair tot een creatieve duizendpoot en uiteindelijk Brand Manager bij TimeChimp.

Lees meer
Lees meer over Koffie break met Stijn: Brand Manager

Probeer gratis

No strings attached. Easy does it.

  • Probeer alle functionaliteiten
    14 dagen gratis
  • Geen betaalgegevens
    nodig
  • Bepaal zelf wanneer
    je start
Top left shape
Top right shape
Bottom left shape
Bottom right shape