Overuren - workforce management tool
2 min

Overuren uitbetalen – Hoe zit het?

Heb je een aantal overuren gemaakt? Dan kan je ze laten uitbetalen door je werkgever. Maar hoe zit het eigenlijk met overuren uitbetalen? TimeChimp legt het je graag uit. Easy does it.

Wat zijn overuren?

Voordat we duiken in het uitbetalen van overuren, is het goed om eens te kijken wanneer je het hebt over overuren. We hebben het hierover, wanneer je meer uren werkt dan er zijn vastgesteld in je arbeidsovereenkomst en wanneer je buiten je reguliere werktijden aan het werk bent.

Hoe zit het met overuren uitbetalen?

Er zijn geen wetten rondom overuren uitbetalen, het ligt er dus aan wat er tussen jou en je werkgever is afgesproken wat betreft overuren. Iemand verplicht structureel laten overwerken is niet toegestaan. Als uit je urenregistratie blijkt dat je (te)veel overuren hebt staan, dan kan je deze uren alsnog laten uitbetalen. Omdat overwerk voor de Belastingdienst valt onder ‘overige toeslagen’, betaal je hier wel belasting over.

Tijd voor tijd of overuren laten uitbetalen?

Naast dat je je overuren uit kan laten betalen, kan je ook kiezen voor tijd voor tijd. Dit betekent dat je je overuren opneemt als vrije uren, waardoor je meer vakantiedagen hebt. Ook hierbij is het belangrijk om na te gaan wat de afspraken zijn binnen je CAO of arbeidsovereenkomst. Omdat je vaak (relatief) veel belasting over je overuren betaalt, kiezen veel mensen voor tijd voor tijd. Daarbij staat 1 overuur gelijk aan 1 vrij uur.

Manage gewerkte uren met urenregistratie

Zowel als werkgever en werknemer, wil je (teveel) overuren natuurlijk voorkomen. Daarom is het belangrijk om goed uren te registreren, zodat je precies weet hoeveel uren er (per project) worden gemaakt. Zo kan je bijtijds bijsturen en voorkom je vervelende situaties met overuren.

Probeer TimeChimp gratis

Other blogs

Mobile Urenregistratie: Een Gids voor IT Professionals

De voordelen van mobiele urenregistratie voor IT-professionals en verhoog hiermee de productiviteit van software ontwikkelingsteams.

Lees meer
Lees meer over Mobile Urenregistratie: Een Gids voor IT Professionals

Het Nieuwe Werken: Hou grip op Digitaal Leiderschap met Timemanagement

Ontdek welke invloed ‘het nieuwe werken’ heeft op digitaal leiderschap en welke rol timemanagement hierin speelt.

Lees meer
Lees meer over Het Nieuwe Werken: Hou grip op Digitaal Leiderschap met Timemanagement

Hybride Werken: Hoe je IT-teams op afstand succesvol kan aansturen?

5-stappen strategie: ‘Hybride leiderschap voor IT-teams op afstand’. Van communicatie tot tijdregistratie: positieve en productieve teams.

Lees meer
Lees meer over Hybride Werken: Hoe je IT-teams op afstand succesvol kan aansturen?

Probeer gratis

No strings attached. Easy does it.

  • Probeer alle functionaliteiten
    14 dagen gratis
  • Geen betaalgegevens
    nodig
  • Bepaal zelf wanneer
    je start
Top left shape
Top right shape
Bottom left shape
Bottom right shape