Techniek achter TimeChimp 2.0
2 min

De techniek achter het nieuwe TimeChimp

Web development is hot. Webapplicaties worden groter, uitgebreider en mooier. Dit betekent ook dat de ontwikkelingstijd langer wordt. Developers moeten daarom op zoek naar manieren en systemen om deze ontwikkeling makkelijker en sneller te laten verlopen.

Een van de populairste keuzes van de afgelopen jaren is het gebruik van een ‘framework’. Zo groot zelfs dat techgiganten als Google en Facebook zich zijn gaan mengen in de race voor het populairste framework.

Wat is een framework?

Het web wordt aangestuurd door HTML, CSS en Javascript. Een framework is een collectie van functies om de inhoud (HTML), de styling (CSS) en interactiviteit (JavaScript) van een website of webapplicatie aan te sturen. Door het gebruik van een framework kan de ontwikkelingstijd hiervan drastisch verminderen.

Keuze framework TimeChimp

Onze huidige applicatie is gebouwd met AngularJS. Dit is de eerste versie van het Angular framework en ontwikkeld door Google. Deze werd in november 2010 uitgebracht, maar AngularJS wordt op dit moment niet meer actief ontwikkeld door Google. In plaats hiervan werken ze aan de nieuwste versie van Angular (Angular 7).

Na 5 jaar ontwikkelen met AngularJS vonden we het tijd om te kijken naar een moderner framework waarop het nieuwe TimeChimp gebouwd gaat worden. Omdat we deze nieuwe versie vanaf de grond gaan opbouwen, konden we kiezen voor een nieuw framework indien Angular 7 niet aan onze wensen zou voldoen.
Een snelle zoektocht op Github.com (het populairste platform voor ontwikkelaars) op de zoekterm ‘framework’ resulteerde in ongeveer 6000 resultaten. Uiteindelijk zijn we gaan testen met de drie populairste frameworks van dit moment. React wat ontwikkeld wordt door Facebook, Angular dat ontwikkeld wordt door Google en Vue wat ontwikkeld word door een klein team onder leiding van Evan You (oud medewerker van Google die aan Angular heeft gewerkt).

Na een aantal maanden testen is onze keus op Vue gevallen.

Waarom nou Vue?

De keuze voor Vue hebben we grotendeels gebaseerd op onderstaande punten:

 • Vue is klein. Het hele framework is tussen de 18 en 21kb. Hoe kleiner het framework, hoe sneller de applicatie binnengehaald kan worden door de browser. Zowel op de computer als via je tablet en telefoon.
 • Vue is snel. Bij verschillende speedtesten kwam Vue altijd in de top 3 terecht.
 • Vue is makkelijk te begrijpen. Van de drie frameworks die we getest hebben vonden we dat Vue de makkelijkste was om op te pakken en aan de slag mee te gaan.

Wie gebruikt Vue eigenlijk?

Welke bedrijven gebruiken Vue nou eigenlijk. Niet de minste kan ik je vertellen:

 • Facebook: een gedeelte van de Newsfeed van Facebook is gebouwd met Vue
 • Netflix: een gedeelte van Netflix is gebouwd met Vue
 • Adobe: een onderdeel van Adobe (Portfolio) is gebouwd met Vue
 • Xiaomi (een van grootste smartphone producenten ter wereld)
 • Alibaba (een van grootste e-commerce bedrijven ter wereld)
 • Euronews (grote Europese nieuwszender)
 • Reuters (een van grootste nieuwsdiensten ter wereld)

Al deze zaken en meer hebben ons doen besluiten om voor Vue te kiezen. En tot nu toe zijn we daar zeer blij mee. Het framework voldoet volledig aan onze verwachtingen en we zien de toekomst dus zeer positief tegemoet!

Other blogs

Verschil tussen doel, doelstelling en resultaat in projecten

Ontdek het verschil tussen doel, doelstelling en resultaat in projecten en kijk naar ons voorbeeld over hoe dit in de projectplanning zit.

Lees meer
Lees meer over Verschil tussen doel, doelstelling en resultaat in projecten

Bedrijfsresultaat (EBIT) berekenen: uitleg & instructies

Ben je benieuwd hoe je precies je bedrijfsresultaat (EBIT) berekent en wat het verschil is tussen EBIT en EBITDA? Lees dan snel ons blog!

Lees meer
Lees meer over Bedrijfsresultaat (EBIT) berekenen: uitleg & instructies

Koffie break met Stijn: Brand Manager

Ontdek hoe Stijn Van der Gragt is uitgegroeid van een UX-stagiair tot een creatieve duizendpoot en uiteindelijk Brand Manager bij TimeChimp.

Lees meer
Lees meer over Koffie break met Stijn: Brand Manager

Probeer gratis

No strings attached. Easy does it.

 • Probeer alle functionaliteiten
  14 dagen gratis
 • Geen betaalgegevens
  nodig
 • Bepaal zelf wanneer
  je start
Top left shape
Top right shape
Bottom left shape
Bottom right shape