thuiswerken
3 min

Thuiswerken, fijn! Of toch niet?

Half Nederland werkt op dit moment thuis en ik denk dat er inderdaad veel voordelen zitten aan thuiswerken. Zo kijken wij bijvoorbeeld anders naar onze kantoorruimte en hoeveel vierkante meters we eigenlijk nodig hebben nu thuiswerken steeds meer wordt omarmt. Is uitbreiding van de kantoorruimte nog wel nodig?

Meer thuiswerken betekent ook minder parkeerplekken die nodig zijn, minder reiskosten, minder vervuiling, minder files en zo kan ik nog wel even doorgaan. Maar thuiswerken zorgt ook voor (nieuwe) problemen. Hieronder bespreek ik een aantal van die nadelen.

De nadelen en frustraties van thuiswerken

Direct na de eerste maatregelen vanuit de overheid zijn we bij TimeChimp gestart met thuiswerken. Dat bleek in ons geval, ondanks een paar ‘hick-ups‘, eigenlijk een vrij eenvoudige transitie. En na 1,5 maand ‘gedwongen’ thuiswerken kan ik best tevreden terugkijken op hoe we dit als organisatie gedaan hebben. Maar naast de al eerder genoemde en een ieder bekende voordelen van thuiswerken, kom ik ook steeds meer achter de nadelen van het thuis moeten werken. Waarschijnlijk herken je jezelf ook wel in enkele of alle van onderstaande punten:

  • Kinderen: ik heb zelf 2 kinderen van 3 en 5 die nu thuis zijn. Heel leuk natuurlijk om meer thuis te zijn, maar soms wil je ook gewoon even werken en je ergens op focussen. En dat is knap lastig als je zoontje midden in een video-meeting binnen komt lopen en met een speelgoedzwaard op je begint ‘in te hakken’. Wat dan ook niet meehelpt is dat iedereen in de meeting enorm begint te lachen. Probeer dan je zoontje maar eens uit te leggen dat zoiets niet kan. 😉
  • Lange meetings: meetings duren langer dan normaal. Omdat het sociaal contact beperkt is, beginnen alle meetings nu standaard met bijpraten onderling. Prima natuurlijk, maar niet altijd efficient. Verder is het lastig in te schatten of iedereen wel bij de les is en of je verhaal wel binnenkomt.
  • Geluid of microfoon: inmiddels herkenbaar voor iedereen volgens mij, iemand heeft zijn microfoon nog op mute staan terwijl je hem ziet spreken. Of iemand die zijn microfoon juist niet op mute heeft staan terwijl hij/zij net een kom soep wegslurpt. Er zijn enorm veel tools die het handig maken om online met elkaar te communiceren, maar omdat ze allemaal net even anders werken zorgt die grote verscheidenheid juist ook vaak voor problemen.
  • Internet: bad connection. Hoe vervelend is het wanneer je midden in een belangrijke call zit en diegene valt weg tijdens de meeting. Nog vervelender als je het niet doorhebt en je verhaal nog een keer moet vertellen. Nu zoveel mensen thuiswerken merk je wel dat er meer en meer issues zijn (ook met sommige tools).
  • Enorme verhalen over de chat: de beller is sneller. Toch zijn er genoeg mensen die het makkelijk (of fijner/minder confronterend) vinden om een heel verhaal te typen via de chat. Dit soort epistels zijn echt killing. Niet alleen kosten ze veel tijd, ook is het vaak lastig de essentie en emotie van het verhaal te achterhalen. Dit is overigens niet nieuw voor de corona crisis, alleen zie je het nu vaker gebeuren.
  • Wandelgangen: de ‘wandelgangen’ zijn toch wel van groot belang. De ongeplande meetings en praatjes worden nu overgeslagen. Hoe goed je structuur ook is, je mist gewoon dat praatje bij de koffiemachine waarin je vaak toch meer meekrijgt dan via een video-call.
  • Wantrouwen: je mag het niet zeggen en je verwacht dat iedereen normaal zijn werk doet, ook thuis. Maar wanneer je dan geen antwoord krijgt op dat ene belangrijke berichtje vraag je je toch even af waar diegene mee bezig is. Zal hij nu aan het Netflixen zijn?!
  • Pauze: het is toch vreemd om thuis pauze te nemen. Je heb misschien niet het gevoel dat je echt aan het werk bent, of eet achter je laptop omdat je toch dat stukje gezelligheid mist. Terwijl structuur juist nu heel belangrijk is!

Volledig thuiswerken? Not for us.

De bovenstaande punten gelden zeker niet altijd en voor iedereen, ook niet binnen onze organisatie. Maar het zet je wel aan het denken, bijvoorbeeld of 100% thuiswerken voor ons een optie zou zijn. En dan zeg ik op dit moment toch echt nee. Vooral voor de dynamiek en ongeplande momenten heb je zo’n ‘saai’ kantoor nodig waar je makkelijk even bij elkaar langsloopt. Of elkaar tegen het lijf loopt en er spontaan een gesprek en misschien wel een prachtig idee ontstaat. En soms moet je ook gewoon even een uitlaatklep hebben. Even dollen met collega’s of juist een luisterend oor. Het draait immers niet alleen maar om werken.

Tegen welke nadelen van thuiswerken loop jij op?

Fred
Fred Al
Co-founder

Other blogs

Koffie break met Stephanus: Head of Product & Development

Stephanus van Vuuren - Lees alles over het Head of Product & Development en hoe hij en zijn team TimeChimp verbeteren!

Lees meer
Lees meer over Koffie break met Stephanus: Head of Product & Development

8 tips voor timemanagement voor efficiënte consultants

Optimaliseer timemanagement bij consultancy's: Ontdek tijdverspillers van grote adviesbureaus en effectieve tips - Lees nu!

Lees meer
Lees meer over 8 tips voor timemanagement voor efficiënte consultants

Het belang van databeveiliging in digitale urenregistratie

Voorkom risico's en ontdek wat het belang is van goede databeveiliging is bij jouw digitale urenregistratie tool.

Lees meer
Lees meer over Het belang van databeveiliging in digitale urenregistratie

Probeer gratis

No strings attached. Easy does it.

  • Probeer alle functionaliteiten
    14 dagen gratis
  • Geen betaalgegevens
    nodig
  • Bepaal zelf wanneer
    je start
Top left shape
Top right shape
Bottom left shape
Bottom right shape