2 min

5 tips voor een goede klantenservice

Klantenservice is voor iedere organisatie belangrijk. Of je nu een mkb-onderneming bent in B2B of een multinational in B2C: een goede klantenservice is onmisbaar. Klantenservice bestaat uit veel verschillende zaken, het draait zeker niet alleen om vriendelijkheid. Omdat je als groeiende organisatie al veel aan je hoofd hebt, hebben we een aantal tips voor je op een rijtje gezet. Zo zorg je ervoor dat alle klanten blij zijn met de samenwerking!

Bereikbaarheid

Als je als organisatie een goede band wilt opbouwen met je klanten, is het belangrijk dat ze het gevoel hebben dat je voor hen klaarstaat. Essentieel daarbij is de bereikbaarheid. Als klanten moeilijk contact kunnen maken, creëert dat een vervelend gevoel. Zorg er daarom voor dat klanten makkelijk contact kunnen opnemen, zowel telefonisch, via de mail en indien mogelijk via de chat.

Flexibiliteit

In wat voor branche je ook werkzaam bent, flexibiliteit is in deze tijd praktisch onmisbaar. Zorg er daarom voor dat klanten deze flexibiliteit ook ervaren. Verandert er iets? Wees meegaand en toon empathie voor de klant. Geef hen ruimte om beslissingen te maken en te veranderen. Als klanten flexibiliteit ervaren vanuit jullie kant, zal dit er omgekeerd ook voor zorgen dat je een wat groter speelveld krijgt.

Kom afspraken na

Flexibiliteit is belangrijk, maar dat betekent niet dat afspraken telkens verzet kunnen worden. Er is niets vervelender dan het gevoel hebben dat een organisatie niet betrouwbaar is en je van het kastje naar de muur wordt gestuurd. Het is daarom belangrijk dat je afspraken nakomt. Lukt het een keer niet om je aan een afspraak te houden? Informeer de klant daar dan over. Eerlijkheid duurt het langst.

Transparantie

Het is belangrijk dat klanten zien dat jullie betrouwbaar zijn. Als ze het gevoel hebben dat er allerlei dingen in de organisatie spelen waar ze geen besef van hebben, heeft dat een negatieve invloed. Wees daarom transparant over de samenwerking. Vertel hoe jullie tegen bepaalde zaken aankijken, wat de visie is en welke plannen jullie hebben voor zowel de korte als de lange termijn. Het aanmaken van een klantenportaal helpt hierbij.

Wees vriendelijk

En dan de laatste tip: wees vriendelijk tegen je klanten. Het klinkt zo vanzelfsprekend, maar toch wordt dit met regelmaat vergeten. Zorg ervoor dat je attent bent en bepaalde zaken onthoudt. Gaat een klant op vakantie? Zet het in je agenda. Zo kun je wanneer de klant terugkomt, vragen hoe de vakantie geweest is. Hetzelfde geldt voor verjaardagen. Dit soort kleine dingen maken een wereld van verschil.

 

Other blogs

Winstgevendheid & omzet verhogen? Dat kan met digitale urenregistratie!

Ontdek welke rol digitale urenregistratie speelt bij het maken van strategische keuzes om de winstgevendheid en de omzet te verhogen.

Lees meer
Lees meer over Winstgevendheid & omzet verhogen? Dat kan met digitale urenregistratie!

Waarom de winstgevendheid berekenen cruciaal is voor managementbeslissingen

Waarom is de winstmarge, winstgevendheid en rentabiliteit berekenen belangrijk? En hoe kan je de winstgevendheid actueel blijven monitoren?

Lees meer
Lees meer over Waarom de winstgevendheid berekenen cruciaal is voor managementbeslissingen

Koffie break met Jorrit: Customer Success Manager

In deze koffie break spreken we met onze Customer Success Manager Jorrit Meijer. Ontdek alles over hem en zijn werk bij TimeChimp.

Lees meer
Lees meer over Koffie break met Jorrit: Customer Success Manager

Probeer gratis

No strings attached. Easy does it.

  • Probeer alle functionaliteiten
    14 dagen gratis
  • Geen betaalgegevens
    nodig
  • Bepaal zelf wanneer
    je start
Top left shape
Top right shape
Bottom left shape
Bottom right shape