vakantie van je vakantie
3 min

Urenregistratie: ouderwets of nuttig stuurmiddel?

Het dagelijks registreren van gewerkte uren roept onder het personeel al snel het beeld op van ouderwets leidinggeven. Een beeld zoals bedrijven en managers lang geleden hun personeel aanstuurden. Toch kan het voor managers én medewerkers in deze tijd juist heel nuttig zijn om inzicht te hebben in de werktijd die besteed is om tot de behaalde resultaten te komen.

Wantrouwen tegen tijdregistratie

Tijdregistratie wordt nog wel eens geassocieerd met wantrouwen. Eigenlijk is dat raar, want die associatie hebben we niet met bijvoorbeeld een arbeidsovereenkomst. Een arbeidsovereenkomst regelt gewoon de afspraken die over en weer zijn gemaakt. En in die context zou je ook een urenregistratie moeten plaatsen. Immers, een arbeidsovereenkomst en het gewerkte uren horen bij elkaar en zou je beide moetene vastleggen. Dit om misverstanden over verlof of gewerkte uren te voorkomen. Zonder misverstanden werk je rustiger met elkaar samen. Het is dus vooral een kwestie van perceptie.

Gegevensgestuurde beslissingen

Veel organisaties hebben een beperkt beeld van hoeveel werktijd besteed is om tot de behaalde resultaten te komen. Dat beeld wordt vertroebeld door variaties in overwerk, ziekteverzuim en door mutaties in opgebouwde verloftegoeden. Maar ook door inzet van ZZP’ers en uitzendkrachten.

Informatie over gewerkte uren, door diverse typen arbeidskrachten, is op collectief niveau veel belangrijker dan op individueel niveau. Met die inzichten kunnen bijvoorbeeld trends in productiviteit worden gesignaleerd of conclusies worden getrokken over het verband tussen flexibiliteit van het team en gerealiseerde productiviteit. Ook kan de gevoeligheid van de strategische personeelsplanning voor fluctuaties worden bepaald. Kortom, nuttige inzichten om vervolgens als manager gegevensgestuurde beslissingen te nemen.

Dankzij dergelijke informatie wordt de organisatie beter stuurbaar. Daar profiteer je ook als medewerker van. Zeker als je betrokken bent bij analyses rond de gewerkte tijd van jouw team. Gebruik tijdsregistratie dus niet als afrekening voor individuele werknemers, maar leg de nadruk op de collectieve data. En betrek medewerkers hierbij zodat ze zien waarom ze hun werktijd noteren. Lees ook het blog ‘5 effectieve manieren om je team te motiveren’.

Moeite met de overstap naar digitale urenregistratie?

Misschien gebeurt er ook in jouw organisatie nog wel veel handmatig, denk aan urenbriefjes invullen, ondertekenen en verwerken. Onlangs spraken we één van onze klanten die aangaf dat gewerkte uren voorheen op allerlei manieren binnenkwamen: per telefoon, per mail en zelfs nog per fax. Een collega was voorheen bijna 20 uur per week bezig met de urenregistratie, maar de laatste keer gaf ze aan dat dit nu verminderd is naar slechts vijf uur per week. Ze heeft zelfs de urenregistratie van nóg een vestiging op zich genomen.

Tijdwinst is niet de enige reden om nu voor digitale urenregistratie te kiezen. Zeker nu – tijdens de pandemie – zijn papieren werkbonnen en briefjes allesbehalve handig. Briefjes verzamelen op kantoor, deze handmatig ondertekenen en met de hand verder verwerken. Niet wenselijk en zeker ook niet nodig dus. En ook andere irritaties met papieren urenbriefjes zijn verleden tijd als je ervoor kiest om digitaal te gaan. Denk aan:

 • Urenbriefjes handmatig checken en vervolgens overtypen in Excel of een salarissysteem
 • Flexkrachten die simpelweg vergeten om op papier hun gewerkte uren in te leveren en waar jij dus tijd aan kwijt bent om ze te herinneren
 • Beperkt inzicht in de status van de verwerking van uren, waardoor flexkrachten onnodig contact met je zoeken en vragen om een update

Urenregistratie kan sneller, innovatiever en eenvoudiger

Hoe kan je deze irritaties voorkomen en kostbare tijd winnen? Door te kiezen voor een digitale oplossing – en daar kun je vandaag nog mee beginnen! Verlof aanvragen is met TimeChimp een fluitje van een cent, maar ook urenregistratie en projectmanagement. Je kunt TimeChimp heel goed gebruiken voor je interne administratie. Medewerkers zijn heel eenvoudig in staat om via de app of web app verlof aan te vragen en kunnen deze automatisch bij de juiste manager neerleggen voor goedkeuring. En ook overuren kunnen automatisch berekend worden op basis van ingevoerde contracten.

Met TimeChimp vereenvoudig je de urenadministratie en voorkom je dubbel werk en fouten. Maak eenvoudig een gratis proefabonnement aan en probeer 14 dagen geheel vrijblijvend uit!

 

Other blogs

Overuren uitbetalen – Hoe zit het?

Heb je een aantal overuren gemaakt? Dan kan je ze laten uitbetalen door je werkgever. Maar hoe zit het eigenlijk met overuren uitbetalen? TimeChimp legt het je graag uit. Easy does it.

Lees meer
Lees meer over Overuren uitbetalen – Hoe zit het?

Wat is een consignatiedienst en hoe werkt het?

Consignatiedienst, een moeilijk woord dat het waarschijnlijk goed doet bij een potje Scrabble. ???? Naast dat het een moeilijk woord is, is er ook nogal eens verwarring over de betekenis en de regels rondom dit type dienst. TimeChimp legt het je graag uit.

Lees meer
Lees meer over Wat is een consignatiedienst en hoe werkt het?

Nieuw! Koppel TimeChimp met King

Bij TimeChimp maken we het je graag zo makkelijk mogelijk. Daarom heeft TimeChimp nu ook een koppeling met King Software. Zo worden je verkooporders verwerkt van King naar TimeChimp. Wel zo handig!

Lees meer
Lees meer over Nieuw! Koppel TimeChimp met King

Probeer gratis

No strings attached. Easy does it.

 • Probeer alle functionaliteiten
  14 dagen gratis
 • Geen betaalgegevens
  nodig
 • Bepaal zelf wanneer
  je start
Top left shape
Top right shape
Bottom left shape
Bottom right shape