UX design
< 1 min

User experience design

In mei 2011 bracht Jan-Dirk van der Burg een boek uit over ‘Olifantenpaadjes’. Deze fotoreportage confronteert ons met de mooiste vormen van burgerlijke ongehoorzaamheid. Olifantenpaadjes vormen zich in het landschap wanneer mensen de bedachte infrastructuur omzeilen om sneller van A naar B te verplaatsen. Dat de winst ten opzichten van de bedoelde route vaak om luttele seconden gaat, bewijst hoe eigenwijs efficient wij mensen proberen te zijn.

We zijn zo gewend aan efficiëntie dat we bijna niet meer zonder kunnen. Door de jaren heen heeft design in het teken gestaan van gebruik. Kijk nu om je heen en tel de voorwerpen die ontworpen zijn om het leven makkelijker, sneller of efficiënter hebben gemaakt. Deze voorwerpen zorgen ervoor dat we een doel sneller kunnen bereiken dan wanneer we geen toegang hadden tot dit voorwerp. Wij raken dan ook snel geïrriteerd als een taak meer moeite kost dan nodig is. Herkenbaar?

Met de komst van digitale technologie zijn we in staat om doelen sneller te bereiken. We kunnen data sneller verwerken. Die data kunnen we vervolgens distribueren, vergelijken en zelfs vermarkten. Om deze taken efficient te volbrengen hebben we gereedschap nodig. Wij verlangen van dit gereedschap dat het onze context begrijpt. Dat het taken makkelijker maakt te voltooien of ze zelfs uit handen kan nemen. Want alleen dan vertegenwoordigd het een toegevoegde waarde in ons dagelijks leven.

User Experience Design gaat over het wegnemen van frictie tussen de mens en zijn doel. Een goed ontwerp heeft een ondersteunende rol en begeleid je in de taak die je wilt volbrengen. Het plaveit de snelst mogelijke route met zo min mogelijk weerstand. Een olifantenpaadje, zoals je wilt.

Foto: Jan Dirk van der Burg

Other blogs

Koffie break met Stephanus: Head of Product & Development

Stephanus van Vuuren - Lees alles over het Head of Product & Development en hoe hij en zijn team TimeChimp verbeteren!

Lees meer
Lees meer over Koffie break met Stephanus: Head of Product & Development

8 tips voor timemanagement voor efficiënte consultants

Optimaliseer timemanagement bij consultancy's: Ontdek tijdverspillers van grote adviesbureaus en effectieve tips - Lees nu!

Lees meer
Lees meer over 8 tips voor timemanagement voor efficiënte consultants

Het belang van databeveiliging in digitale urenregistratie

Voorkom risico's en ontdek wat het belang is van goede databeveiliging is bij jouw digitale urenregistratie tool.

Lees meer
Lees meer over Het belang van databeveiliging in digitale urenregistratie

Probeer gratis

No strings attached. Easy does it.

  • Probeer alle functionaliteiten
    14 dagen gratis
  • Geen betaalgegevens
    nodig
  • Bepaal zelf wanneer
    je start
Top left shape
Top right shape
Bottom left shape
Bottom right shape