Verandering btw-tarief
2 min

Verhoging lage btw-tarief van 6 naar 9 procent

Het kabinet gaat per 1 januari 2019 het lage btw-tarief verhogen van 6% naar 9%. Het is dus slim om je hier op te voorbereiden, zodat je straks niet voor verrassingen komt te staan. Gelukkig kan TimeChimp je daarbij helpen.

Voorbereiding voor ondernemers

Als ondernemer kun je jezelf nu alvast voorbereiden op de tariefsverhoging die per 1 januari 2019 ingaat. Belangrijk om te weten is dat het nieuwe tarief impact heeft op:

 • Jouw administratie
 • Jouw prijzen van goederen en diensten
 • Jouw facturatie en btw-aangifte bij de jaarovergang

Offertes die je in 2018 maakt voor goederen of diensten die in 2019 worden geleverd, moeten uitgaan van een btw-tarief van 9%.

Wanneer nog 6%-tarief en wanneer 9%?

 • Wanneer je diensten of goederen levert in 2019, maar de betaling in 2018 plaatsvindt geldt nog wel het 6% tarief. Pas wanneer de daadwerkelijke betaling in 2019 plaatsvindt geldt het 9%-tarief. Het kan dus lonend zijn om je klanten al in 2018 te laten betalen voor bepaalde diensten of goederen.
 • Wanneer je in 2018 een offerte verstuurt voor werk in 2019, welke ook in 2019 betaald wordt, dien je 9% btw te gebruiken
 • Wanneer je in 2018 een offerte verstuurd voor werk in 2019, maar nog niet weet wanneer je betaald wordt, kun je nog 6% btw aanhouden. Waarbij je wel dient af te spreken met de klant dat wanneer de betaling in 2019 plaatsvindt, het btw-tarief verhoogd zal worden naar 9%.

Btw-aangifte

Wanneer je diensten of producten nu met 6% btw belast zijn, zullen deze vanaf 1 januari 2019 verhoogd worden naar 9%. Hiermee moet je ook rekening houden tijdens je aangifte voor de btw over het eerste kwartaal 2019. Je moet dan immers 9% btw afdragen in plaats van 6%.

TimeChimp helpt je bij de aanpassing

Om er voor te zorgen dat je administratieve lasten minimaal blijven zorgt TimeChimp er automatisch voor dat het btw-tarief dat in TimeChimp staat ingesteld op 6% naar 9% wordt verhoogd per 1 januari 2019. Je hoeft dit dus niet zelf handmatig aan te passen in TimeChimp bij alle klanten waar dit tarief geldt. Maak je nu een offerte aan voor werk dat in 2019 plaatsvindt en betaald wordt? Dan kun je het 9% btw-tarief gebruiken dat wij alvast hebben toegevoegd. Zie je deze er niet tussen staan? Dan kun je eenvoudig zelf een btw-tarief aanmaken van 9% via Instellingen -> Algemeen -> Nieuw btw-tarief.

Heb je vragen over bovenstaande? Neem dan contact met ons op via de chat of info@timechimp.com

 

Other blogs

Digitale of Automatische Urenregistratie: Wat is beter voor je Bedrijf?

De mogelijkheden van digitale en automatische urenregistratie. Kan automatisering de workflow van urenregistratie tot facturatie verbeteren?

Lees meer
Lees meer over Digitale of Automatische Urenregistratie: Wat is beter voor je Bedrijf?

Mobiele Urenregistratie: Een Gids voor IT Professionals

De voordelen van mobiele urenregistratie voor IT-professionals en verhoog hiermee de productiviteit van software ontwikkelingsteams.

Lees meer
Lees meer over Mobiele Urenregistratie: Een Gids voor IT Professionals

Het Nieuwe Werken: Hou grip op Digitaal Leiderschap met Timemanagement

Ontdek welke invloed ‘het nieuwe werken’ heeft op digitaal leiderschap en welke rol timemanagement hierin speelt.

Lees meer
Lees meer over Het Nieuwe Werken: Hou grip op Digitaal Leiderschap met Timemanagement

Probeer gratis

No strings attached. Easy does it.

 • Probeer alle functionaliteiten
  14 dagen gratis
 • Geen betaalgegevens
  nodig
 • Bepaal zelf wanneer
  je start
Top left shape
Top right shape
Bottom left shape
Bottom right shape