rooster maken
2 min

Wat is een consignatiedienst en hoe werkt het?

Consignatiedienst, een moeilijk woord dat het waarschijnlijk goed doet bij een potje Scrabble. ???? Naast dat het een moeilijk woord is, is er ook nogal eens verwarring over de betekenis en de regels rondom dit type dienst. Consignatiediensten worden ook wel storingsdiensten, oproepdiensten of bereikbaarheidsdiensten genoemd. Vragen? TimeChimp legt het je graag uit.

Wat is een consignatiedienst?

Een dienst is pas een consignatiedienst als het voldoet aan de volgende voorwaarden:

  • Buiten je reguliere werkuren ben je bereikbaar voor zakelijke oproepen, je hoeft hiervoor niet op je werkplek te wachten
  • Bij een oproep ga je direct aan het werk
  • Is er een spoedgeval? Dan reageer je hier direct op

De regels voor een consignatiedienst

Als je met onregelmatige diensten werkt en je vaak wordt opgeroepen, dan krijg je te maken met consignatiediensten. Denk bijvoorbeeld aan loodgieters, slotenmakers of beveiligingsmedewerkers op afstand. Het is wettelijk vastgesteld dat je per 14 weken, 4 weken consignatiediensten mag draaien.

Rust tussen consignatiediensten

Heb je een consignatiedienst? Dan zijn er een aantal wettelijke regels waar je werkgever zich aan moet houden. Het is namelijk belangrijk dat je niet te veel van dit soort diensten draait, zodat je genoeg tijd hebt om te rusten.

  • Elke 2 weken heb je recht op 2 dagen achterelkaar vrij, dus zonder consignatiediensten
  • Je mag 13 uur per 24 uur werken, je mag na je werkdag dus nog ingepland worden voor een consignatiedienst

Consignatiediensten ‘s nachts

Het komt natuurlijk ook voor dat er consignatiediensten moeten worden gedraaid in de nachturen. De regels rondom deze nachtdiensten zijn nogal ingewikkeld, maar in essentie komt hier op het volgende neer:

  • De dag voor en na je nachtdienst, mag je geen consignatiedienst draaien
  • Ben je binnen 16 weken 16 keer of meer oproepbaar geweest tussen 12 uur ‘s nachts en 6 uur ‘s ochtends? Dan mag je die week maar maximaal 40 uur werken

Is een consignatiedienst verplicht?

Ja, een consignatiedienst kan verplicht zijn. Deze diensten mogen alleen door je werkgever verplicht worden als hierover afspraken zijn gemaakt in de arbeidsvoorwaarden en het past bij jouw werk. Het is daarom goed om van tevoren bij een potentiële werkgever te checken of consignatiediensten een onderdeel zijn van jouw werkzaamheden en of ze verplicht zijn.

TimeChimp maakt diensten inplannen makkelijk

Makkelijk verschillende soorten diensten inplannen in de personeelsplanning? Geen punt met TimeChimp. Je geeft makkelijk aan om welk type dienst het gaat, plant personeel in op basis van beschikbaarheid, budget, senioriteit of andere eisen en deelt het online werkrooster met je team. Werknemers accepteren of weigeren een dienst zelf, waardoor je altijd zeker weet wie er wanneer werkt. Easy does it!

Probeer gratis

Other blogs

Bedrijfsresultaat (EBIT) berekenen: uitleg & instructies

Ben je benieuwd hoe je precies je bedrijfsresultaat (EBIT) berekent en wat het verschil is tussen EBIT en EBITDA? Lees dan snel ons blog!

Lees meer
Lees meer over Bedrijfsresultaat (EBIT) berekenen: uitleg & instructies

Koffie break met Stijn: Brand Manager

Ontdek hoe Stijn Van der Gragt is uitgegroeid van een UX-stagiair tot een creatieve duizendpoot en uiteindelijk Brand Manager bij TimeChimp.

Lees meer
Lees meer over Koffie break met Stijn: Brand Manager

HR-wijzigingen 2024: Wat staat er op de planning?

Ontdek alle hr-wijzigingen 2024 van minimumloon tot essentiële arbeidswet wijzigingen voor een goed voorbereide hr-afdeling.

Lees meer
Lees meer over HR-wijzigingen 2024: Wat staat er op de planning?

Probeer gratis

No strings attached. Easy does it.

  • Probeer alle functionaliteiten
    14 dagen gratis
  • Geen betaalgegevens
    nodig
  • Bepaal zelf wanneer
    je start
Top left shape
Top right shape
Bottom left shape
Bottom right shape