De termen detachering, uitzending, consultancy en payroll worden vaak door elkaar gehaald. Het zijn immers allemaal manieren waarbij een werkgever tijdelijk extra personeel kan inzetten. Deze flexibele vormen van arbeid lijken in sommige opzichten op elkaar, waardoor de verwarring begrijpelijk is. Wij leggen uit wat de diensten precies inhouden en wat de verschillen tussen de diensten zijn.
Uitzending
Een bedrijf kan uitzendkrachten nodig hebben voor tijdelijke werkzaamheden, waarvoor ze een aanvraag doen aan een uitzendbureau. Dit bureau werft en selecteert personeel en heeft een database met beschikbare uitzendkrachten, waaruit ze uitzendkrachten selecteren en voorstellen aan het bedrijf. Als er een match is, gaat de uitzendkracht tijdelijk arbeid verrichten voor het bedrijf. De opdrachtgever houdt toezicht op de ingeleende werknemer.
Uitzending wordt meestal gebruikt voor praktische beroepen en dit is meestal een korte, tijdelijke overeenkomst. Vaak wordt er ook een uitzendbeding opgenomen in de overeenkomst. Dit uitzendbeding maakt duidelijk wanneer (en onder welke omstandigheden) de overeenkomst van rechtswege eindigt. Dit kan een vooraf bepaalde datum zijn, maar er kan ook afgesproken zijn dat de uitzendovereenkomst bijvoorbeeld wordt beëindigd bij ziekte.
Als een bedrijf tijdelijk/onverwacht extra mankracht nodig heeft, bijvoorbeeld om een piekmoment door te komen, dan is uitzenden ideaal. Na de piek kan de overeenkomst snel ontbonden worden, waardoor een bedrijf niet gebonden is aan de ingeleende werknemers.
Detachering
Bij detachering is een detacheringsbureau de formele werkgever van gedetacheerde werknemers. Een bedrijf kan deze werknemers inlenen voor een bepaalde tijd. De werknemers die ingeleend worden via een detacheringsbureau zijn veelal hoogopgeleid. Veel detacheringsbureau’s richten zich op één of meerdere specialiteiten, zoals detachering voor de IT, zorg, marketing of HR. Een detacheringsovereenkomst heeft geen uitzendbeding en wordt aangegaan voor een bepaalde of onbepaalde tijd.
Wil je meer weten over detachering? Lees dan ons uitgebreide blog: “Alles wat je moet weten over detachering voor je ermee begint” waarbij we uitleg geven over alle praktische vragen die je kunt hebben over detachering.
De verschillen tussen uitzenden en detachering
Een detacheringsovereenkomst heeft, in tegenstelling tot een uitzendovereenkomst, vaak een urengarantie en een afgesproken einddatum. Bovendien wordt de ingeleende werknemer hard ingewerkt in het bedrijf, waardoor hij of zij een formele arbeidsrelatie heeft met de opdrachtgever (het bedrijf dat hem of haar inleent).
Een werknemer die werkt met een detacheringscontract, heeft bovendien meer rechten. Mocht er minder of geen werk meer zijn, dan kan het bedrijf niet meteen de overeenkomst stopzetten zoals bij uitzending, maar wordt de ingeleende werknemer gewoon doorbetaald. Dit zorgt voor meer zekerheid. Bovendien zijn de arbeidsvoorwaarden meestal beter dan die van uitzendkrachten. De gedetacheerden zijn geen kortlopende werknemers, maar worden tijdens hun periode helemaal ingewerkt en voor een langere periode een vaste positie op of integreren in een groot project.
Ben je werkzaam bij een detacherings- of uitzendbureau? Lees dan meer over hoe je ideale workflow er dan uit zou kunnen zien!
Payroll
Er is ook nog payroll, ook wel payrollen of payrolling genoemd. Bij payroll is er geen extern bedrijf verantwoordelijk voor de werving van personeel, dit doet het bedrijf dat tijdelijk personeel zoekt gewoon zelf. Het payrollbedrijf wordt wel de juridische werkgever van de werknemer, waardoor de werknemer technisch gezien in dienst komt bij het payrollbedrijf. Praktisch betekent dit dat bij payroll het payrollbedrijf het salaris uitbetaalt en de werkgeversrisico’s op zich neemt.
Het bedrijf dat gebruikmaakt van een payrollbedrijf betaalt dit bedrijf voor de diensten. Het grote voordeel van payroll is dat het payrollbedrijf de administratieve en juridische rompslomp overneemt. Zo heeft het bedrijf een passende werknemer in dienst, maar hoeven ze geen tijd te verliezen aan CAO’s, arbeidscontracten en juridische vragen.
Wat payroll, uitzenden en detacheren gemeenschappelijk hebben
Bij alledrie deze vormen van arbeid, is de gemeenschappelijke factor dat een extern bedrijf verantwoordelijk is voor de uitbetaling van de werknemer. Zij hebben immers de overeenkomst met de werknemer.
De verschillen tussen payroll, uitzenden en detacheren
Het grote verschil tussen de drie zit meestal in de prijs. Zo kan een detacheringsbureau soms een stevige prijs vragen om een passende werknemer uit te lenen. Ook een uitzendbureau moet worden betaald om werknemers te ‘sourcen’. Bij payroll zoekt een bedrijf zelf werknemers, dus daarom is deze dienst goedkoper dan uitzenden. Veel uitzendbureaus bieden trouwens zowel uitzenden als payroll aan.
Consultancy
En dan is er nog consultancy. Per definitie is consultancy “De praktijk van het geven van deskundig advies binnen een bepaald gebied”. Een consultant van een consultancybureau geeft deskundig advies in een vakgebied waar hij/zij in uitblinkt aan een bedrijf. Bedrijven kunnen consultants inhuren omdat ze deze kennis niet in huis hebben, of omdat ze iemand nodig hebben die met een frisse blik naar een bestaand probleem moet kijken. Er zijn consultants en consultancybedrijven in allerlei vakgebieden, van business tot IT en HR.
De gelijkenissen en verschillen tussen consultancy en uitzenden/payroll en detachering
Bij alle vier de vormen van arbeid gaat een werknemer voor een bepaalde periode aan de slag bij een bedrijf. Daar stoppen de gelijkenissen. Bij consultancy wordt de consultant meestal niet ‘gewoon een werknemer’, maar de specifieke kennis van de consultant wordt gebruikt bij grote projecten of reëvaluaties. De consultant blijft ook in dienst bij het consultancybureau en het bedrijf dat de consultant inhuurt, betaalt hiervoor een uurtarief.
Een passende vorm van inhuren kiezen
Als bedrijf kan het dus verwarrend zijn om te weten welke dienst het handigst is. Dit kan helpen:
- Wil je zelf werknemers werven, maar wil je af van het papierwerk? → Kies payroll.
- Wil je snel werknemers aannemen die tijdelijk in te zetten zijn en waarbij het contract ook makkelijk weer kan ontbonden worden? → Kies uitzenden.
- Wil je voor een langere periode of voor een project een opgeleide werknemer aannemen die direct inzetbaar zijn? → Kies detachering.
- Wil je extern advies en/of iemand die met een frisse blik naar problemen kijkt? → Kies consultancy.