Elk nieuw (boek)jaar zijn er wel nieuwe wetten en nieuwe regels. In 2020 is de grote verandering de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB). Nog niet op de hoogte van wat er allemaal verandert op 1 januari 2020 door deze nieuwe wet? Dan geven we je graag meer uitleg. Op die manier ben je op de hoogte van de effecten die de WAB kan hebben op jouw onderneming en ga je het nieuwe jaar goed van start.
Wat is de Wet Arbeidsmarkt in Balans precies?
De Wet Arbeidsmarkt in Balans, in het kort WAB, vervangt de vijf jaar geleden ingevoerde Wet Werk en Zekerheid (WWZ). De reden hiervoor is omdat de WWZ niet flexibel genoeg was.
Het doel van de WAB
Als je personeel in dienst hebt is het belangrijk dat je op de hoogte bent van de WAB. Het doel van de WAB is om vast werk minder vast te maken en flexwerk minder flexibel. Hierdoor zouden meer werkenden zekerheid kunnen krijgen. Door de WAB veranderen er verschillende praktische zaken.
Veranderingen in de contracten
Ten eerste krijg je als werkgever een betere WW-premie als je ervoor kiest een werknemer een vaste baan aan te bieden, in plaats van een tijdelijk contract. De premie zou volgens het voorstel afhankelijk worden van flex- of vastwerk en niet meer van de sector zoals nu het geval is. Ook de ketenregeling, waarbij een werkgever een werknemer maximaal 2 jaar na elkaar tijdelijke contracten kon geven, is aangepast. Nu mag een werkgever drie jaar lang tijdelijke contracten geven, met de kanttekening dat dit maximaal 3 contracten mogen zijn.
Ook voor werknemers die op payroll-basis werken, verandert de wetgeving. Werkgevers moeten hen nu dezelfde arbeidsvoorwaarden geven als vaste werknemers, inclusief een adequaat pensioen. Verder worden er ook maatregelen genomen tegen de verplichte, permanente beschikbaarheid van oproepkrachten. Zo kan een werkgever een werknemer alleen oproepen om vier dagen later te gaan werken en oproepkrachten houden het recht op loon als het werk wordt afgezegd.
Ontslag in 2020
Als je een werknemer wilt ontslaan in 2020 gaat dit iets anders in zijn werk. Nu moet je als werkgever volledig voldoen aan één van de acht ontslaggronden als je iemand wilt ontslaan. In 2020 wordt er een negende ontslaggrond toegevoegd, een zogenaamde cumulatiegrond. Dit is een ontslaggrond waarbij ontslaggronden kunnen worden gecombineerd. Het wordt voor werkgevers dus makkelijker en minder omslachtig om werknemers te ontslaan, omdat het nu moeilijk kon zijn om een ontslaggrond aan te tonen.
Als je deze cumulatiegrond gebruikt als werkgever, kan de ontslagen werknemer een halve transitievergoeding extra krijgen (van maximaal 50%). Bovendien wordt de transitievergoeding door de WAB anders berekend. Nu heeft een werknemer pas na twee jaar recht op een transitievergoeding, dat wordt door de nieuwe wet direct bij indiensttreding. Volgens de nieuwe berekening heeft de persoon die wordt ontslagen recht op een derde maandloon transitievergoeding per kalenderjaar dat de arbeidsovereenkomst heeft geduurd.
Vanaf 1 april 2020 kan het mkb ook een compensatie krijgen in de transitievergoeding als er een ‘slapend dienstverband’ of een dienstverband van een werknemer die langdurig arbeidsongeschikt is wordt ontbonden.
Belangrijk voor een werkgever
Heb je werknemers? Gebruik dan de decembermaand om door te nemen welke invloed de WAB zal hebben op jouw organisatie en bereid je voor. Dan sta je in 2020 ook meteen stevig in je schoenen als jouw werknemers vragen hebben.