Bedrijfsresultaat berekenen
< 1 min

Wat zijn bedrijfskosten?

Bedrijfskosten zijn alle kosten die je maakt bij het voortbrengen van omzet voor je bedrijf. Er zijn twee soorten bedrijfskosten:

 • Kosten van de geleverde goederen/diensten aan de klant. Dit zijn kosten als grondstoffen, machines en installaties, distributie en energie voor productie.
 • Kosten van bedrijfsvoering. Dit zijn kosten als directie, administratie en huisvesting.

Bedrijfskosten zijn dus simpelweg alle kosten die nodig zijn om het eindproduct te kunnen produceren. Je kunt veel bedrijfskosten aftrekken. De Belastingdienst maakt een onderverdeling in twee verschillende categorieën: de bedrijfskosten die in een jaar afgetrokken mogen worden (zoals personeelskosten en huur) en kosten die je over meerdere jaren mag aftrekken (zoals machines en vergunningen). Ook dingen als zakelijke etentjes, telefoonkosten en accountantskosten kun je aftrekken. Een tip is om de site van de Belastingdienst in de gaten te houden: de kosten die je mag aftrekken kunnen veranderen.

Bedrijfskosten bijhouden

Er zijn verschillende manieren om je bedrijfskosten bij te houden. Denk bijvoorbeeld aan Excel, of via een accountant. Een eenvoudige manier om je kosten zelf inzichtelijk te houden is via een online tool. Zo kun je met TimeChimp eenvoudig uitgaven en kosten bijhouden en deze ook direct koppelen aan een bepaalde klant of project. Ook via een mobiele app, zodat je de administratie altijd bij de hand hebt. Op die manier bewaar je niet alleen het overzicht, maar kun je deze kosten ook makkelijk doorberekenen aan de klant. Je kunt via TimeChimp met een paar klikken een factuur opmaken gebaseerd op de gemaakte uren en kosten die je gemaakt hebt voor een klant.

Other blogs

Koffie break met Stephanus: Head of Product & Development

Stephanus van Vuuren - Lees alles over het Head of Product & Development en hoe hij en zijn team TimeChimp verbeteren!

Lees meer
Lees meer over Koffie break met Stephanus: Head of Product & Development

8 tips voor timemanagement voor efficiënte consultants

Optimaliseer timemanagement bij consultancy's: Ontdek tijdverspillers van grote adviesbureaus en effectieve tips - Lees nu!

Lees meer
Lees meer over 8 tips voor timemanagement voor efficiënte consultants

Het belang van databeveiliging in digitale urenregistratie

Voorkom risico's en ontdek wat het belang is van goede databeveiliging is bij jouw digitale urenregistratie tool.

Lees meer
Lees meer over Het belang van databeveiliging in digitale urenregistratie

Probeer gratis

No strings attached. Easy does it.

 • Probeer alle functionaliteiten
  14 dagen gratis
 • Geen betaalgegevens
  nodig
 • Bepaal zelf wanneer
  je start
Top left shape
Top right shape
Bottom left shape
Bottom right shape