WBSO subsidie
3 min

WBSO-subsidie – Wat is het en wat heb jij eraan?

De Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelwerk, ook wel bekend als de WBSO-subsidie. Misschien komt deze term je helemaal niet bekend voor, of heb je er wel eens van gehoord. Als ondernemer kan je voordeel halen uit deze subsidie en dat is fijn! Maar wat houdt deze regeling precies in en waar moet je aan voldoen? TimeChimp legt het uit. 

Wat is WBSO?

De WBSO is een fiscale regeling voor R&D, oftewel Research & Development. Dat betekent dat veel bedrijven en/of ondernemers hier een beroep op kunnen doen. Vaak zonder dat ze hiervan op de hoogte zijn. En dat is zonde. Je kunt namelijk aansprak maken op deze subsidie als jij of jouw bedrijf ontwikkelings- en/of onderzoeksprojecten uitvoert. Uiteraard zitten hier wel bepaalde voorwaarden aan vast.

Wat zijn de voorwaarden voor de WBSO subsidie? 

Om in aanmerking te komen voor een regeling of subsidie, moet je altijd aan een aantal voorwaarden voldoen. Dat geld natuurlijk ook voor de WBSO. De Nederlandse overheid stelt een hele lijst aan voorwaarden, maar wij vertellen je de algemene voorwaarden. Benieuwd naar de alle specifieke voorwaarden? Die lees je op de website van de Rijksoverheid. 

  • Je ontwikkelt zelf als onderneming een product, proces, programma of je doet wetenschappelijk onderzoek 
  • De ontwikkeling is nog niet afgerond 
  • De innovatie of het onderzoek wordt gedaan binnen de EU 
  • Je bedrijf betaalt inkomstenbelasting en je besteedt zelf minimaal 500 uur per jaar aan je onderneming 
  • Je draagt loonheffing af voor de werknemers die het onderzoek doen 
  • Bijhouden van een WBSO-administratie 

WBSO administratie

Er zijn een aantal verplichtingen waar je als ondernemer of bedrijf aan moet voldoen voor de WBSO. Welke dat zijn hangt af van het bedrijfstype, maar wat altijd verplicht is is het bijhouden van een S&O-administratie. Het is belangrijk om deze secuur bij te houden, omdat adviseurs van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) een administratieve controle kunnen uitvoeren of een controlebezoek kunnen brengen aan jouw onderneming.

Maar wat is dan een goede S&O-administratie? Kortgezegd is dat een administratie die per project eenvoudig en duidelijk inzicht geeft in de aard, inhoud en voortgang van de uitgevoerde S&O-werkzaamheden en hoeveel S&O-uren aan het betreffende project zijn besteed. Deze kan uit allerlei documenten bestaan, maar in de basis komt het erop neer dat je hel duidelijk laat zien hoeveel uren er besteed worden aan een bepaald project.

De belangrijkste tips die wij je meegeven voor het bijhouden van je S&O-administratie zijn:

  1. Houd zorgvuldig je uren bij
    In alle hectiek wordt nog wel eens vergeten om de uurtjes netjes te registreren. Terwijl dit juist een van de belangrijkste zaken is. Kies dus bijvoorbeeld een vast moment op de dag of in de week om hier even de tijd voor te nemen. Dit geldt uiteraard voor alle S&O medewerkers.
  2. Controleer de urenstaten van je medewerkers
    Het is belangrijk om altijd een vinger aan de pols te houden. Check daarom de urenstaten van je medewerkers regelmatig. Doe je dit niet en blijkt achteraf dat zaken niet goed zijn ingevuld, gooi je eigenlijk gewoon geld weg.
  3. Documenteer/archiveer zaken tijdig
    Zorg dat je periodiek zaken archiveert/documenteert. Je kunt nu nog wel achterhalen wat je een paar weken geleden hebt gedaan, maar een jaar later wordt dat al een stuk lastiger. Laat staan 7 jaar later… Sla zaken dus op, neem screenshots, maak foto’s, etc en bewaar deze bij elkaar. Je kunt beter teveel hebben dan te weinig.

Al deze zaken kunnen je uiteindelijk geld opleveren, maar kosten wel tijd. Gelukkig kan TimeChimp je daarbij helpen.

Probeer TimeChimp 14 dagen gratis

WBSO en TimeChimp

Bij TimeChimp werken we dagelijks aan de ontwikkeling van onze tool en doen we veel aan R&D. Wij maken daarom ook aanspraak op de WBSO wat ons diverse (fiscale) voordelen oplevert. Maar hier moeten we wel wat voor doen. Het is namelijk heel belangrijk dat we onze uren en kosten inzichtelijk hebben. Om aanspraak te kunnen maken moeten we alle uren en kosten heel overzichtelijk kunnen presenteren en bijhouden. Gelukkig gaat dat heel makkelijk via TimeChimp door het gebruik van labels. Daarnaast is het heel eenvoudig om uren goed te keuren in TimeChimp. Medewerkers kunnen hun uren aanbieden en de projectmanager of beheerder kan deze goedkeuren. Zo behoudt je altijd het overzicht.

Benieuwd hoe wij je kunnen helpen met de WBSO? Neem dan contact op met ons of probeer TimeChimp 14 dagen gratis.

Other blogs

Koffie break met Stephanus: Head of Product & Development

Stephanus van Vuuren - Lees alles over het Head of Product & Development en hoe hij en zijn team TimeChimp verbeteren!

Lees meer
Lees meer over Koffie break met Stephanus: Head of Product & Development

8 tips voor timemanagement voor efficiënte consultants

Optimaliseer timemanagement bij consultancy's: Ontdek tijdverspillers van grote adviesbureaus en effectieve tips - Lees nu!

Lees meer
Lees meer over 8 tips voor timemanagement voor efficiënte consultants

Het belang van databeveiliging in digitale urenregistratie

Voorkom risico's en ontdek wat het belang is van goede databeveiliging is bij jouw digitale urenregistratie tool.

Lees meer
Lees meer over Het belang van databeveiliging in digitale urenregistratie

Probeer gratis

No strings attached. Easy does it.

  • Probeer alle functionaliteiten
    14 dagen gratis
  • Geen betaalgegevens
    nodig
  • Bepaal zelf wanneer
    je start
Top left shape
Top right shape
Bottom left shape
Bottom right shape