Verbeteren werk-prive balans
2 min

Werk-privé balans verbeteren als werkgever 

Medewerkers die nog even snel op de bank een mailtje beantwoorden of tijdens je vakantie toch even de status van een project checken. Het kan geen kwaad, of toch wel? Doordat we nu steeds meer thuiswerken, vervaagt de grens tussen werk en privé heel snel. Hoe zorg jij als werkgever ervoor dat er een goede balans is tussen je werk en privé? Je leest hier een aantal tips en tricks. 

Ga het gesprek aan 

Wat hebben jouw medewerkers of teamgenoten nodig voor een goede balans tussen werk en privé? Als organisatie is het goed om het gesprek aan te gaan met medewerkers en ook in gesprek te blijven hierover. Daardoor weet je goed wat de behoeftes zijn en hoe je hierin kan faciliteren als organisatie. Geef ook aan dat werknemers niet 24/7 bereikbaar hoeven te zijn en moedig ze ook aan om notificaties van apps uit te zetten als ze vrij zijn. 

Maak duidelijke afspraken over beschikbaarheid 

Wanneer moeten medewerkers bereikbaar zijn, en nog belangrijker, wanneer niet? In Frankrijk is sinds een aantal jaar een wet actief die het werkgevers verbiedt om e-mails te sturen buiten werktijden. Spreek duidelijk af wanneer er geslackt, gemaild en gebeld wordt over werk en vraag medewerkers deze tijden ook te respecteren. Natuurlijk doet goed voorbeeld volgen, dus zorg dat jij als werkgever of leidinggevende het goede voorbeeld geeft. 

Sta open voor flexibele werktijden 

Door open te staan voor flexibele werktijden geef je je medewerkers meer regie. Als iemand liever heel vroeg begint om zo de files of drukke treinen te vermijden, moedig dit dan aan als werkgever. Doordat er minder tijd wordt besteed aan het reizen van en naar werk, hebben mensen meer tijd om te besteden aan leuke dingen.  

Bied een extra vrije dag aan 

Als werkgever bied je een vast aantal vrije dagen aan, aan iedere medewerker. Toch is het een goed idee om extra vrije dagen aan te bieden, om personeel zo meer tijd te geven voor leuke dingen die niks te maken hebben met werk. Zo gaf TimeChimp in het kerstpakket een voucher voor een extra vrije dag die je mag inzetten als je even geen zin hebt om te werken.  

Promoot sporten 

Dag in, dag uit op een bureaustoel naar een computerscherm kijken is natuurlijk niet gezond. Na een dag stilzitten is een goede work-out top! Jij en je medewerkers worden er niet alleen fitter van, maar ook een stuk blijer. Je ziet dat steeds meer organisaties lichaamsbeweging promoten met bedrijfsbootcamps, sportschoolabonnementen of sportkleding met het logo van het bedrijf erop. Stimuleer iedereen in de organisatie om op zijn minst elke dag een halfuurtje te bewegen en maak hier als bedrijf ook ruimte voor. 

Other blogs

Bedrijfsresultaat (EBIT) berekenen: uitleg & instructies

Ben je benieuwd hoe je precies je bedrijfsresultaat (EBIT) berekent en wat het verschil is tussen EBIT en EBITDA? Lees dan snel ons blog!

Lees meer
Lees meer over Bedrijfsresultaat (EBIT) berekenen: uitleg & instructies

Koffie break met Stijn: Brand Manager

Ontdek hoe Stijn Van der Gragt is uitgegroeid van een UX-stagiair tot een creatieve duizendpoot en uiteindelijk Brand Manager bij TimeChimp.

Lees meer
Lees meer over Koffie break met Stijn: Brand Manager

HR-wijzigingen 2024: Wat staat er op de planning?

Ontdek alle hr-wijzigingen 2024 van minimumloon tot essentiële arbeidswet wijzigingen voor een goed voorbereide hr-afdeling.

Lees meer
Lees meer over HR-wijzigingen 2024: Wat staat er op de planning?

Probeer gratis

No strings attached. Easy does it.

  • Probeer alle functionaliteiten
    14 dagen gratis
  • Geen betaalgegevens
    nodig
  • Bepaal zelf wanneer
    je start
Top left shape
Top right shape
Bottom left shape
Bottom right shape