Open Nav

Urencriterium

Zelfstandige ondernemers kunnen profiteren van enkele fiscale voordelen van de Belastingdienst. Om hiervoor in aanmerking te komen, moet je ook ‘echt zelfstandig zijn’. Dit wordt gecheckt aan de hand van het urencriterium. Het urencriterium is het aantal gewerkte uren dat je in een jaar aan jouw bedrijf moet besteden.

Geef een geldig e-mailadres op
 • 14 dagen gratis en vrijblijvend proberen
 • Geen betaalgegevens nodig
 • Zeer eenvoudig overstappen

Wat is het urencriterium?

Het urencriterium is het aantal gewerkte uren dat je in een jaar aan jouw bedrijf moet besteden. Het aantal uren van het urencriterium is 1225 uur in 2019. Een zelfstandige ondernemer voldoet aan het urencriterium als hij of zij elke werkweek van 2019 minstens 25 werkuren voor de eigen onderneming werkt. Een fiscale aftrekpost is leuk, of je nu een startende ondernemer bent of al langer onderneemt. Het is dus belangrijk om de uren die je besteedt aan jouw onderneming bij te houden. Heb je 1225 of meer uren besteed én kun je dit bewijzen? Dan krijg je de  fiscale voordelen zoals in het volgende blok benoemt.

Uren tellen voor fiscale voordelen

Het urencriterium geldt in 2019 voor deze fiscale voordelen:

 • De starters- en zelfstandigenaftrek
 • De FOR of de fiscale oudedagsreserve
 • De meewerkaftrek
 • De aftrek voor speur- en ontwikkelingswerk; dit is indien er minimaal 500 uur besteed werd aan erkend speur- en ontwikkelingswerk

Welke uren tellen mee voor het urencriterium?

Behalve uiteraard de uren die je gewerkt hebt, mag je ook enkele andere uren meetellen voor het urencriterium. Deze uren tellen mee:

 • Woon-werkverkeer en reistijd: dit zijn de uren van en naar je kantoor, maar ook van en naar je klanten en leveranciers. Deze uren tellen mee, handig toch?
 • Studie-uren: volg je een vakgerichte studie? Dan mag je deze uren meetellen!

En dan is er nog het verlaagde urencriterium; hier komen ondernemers die starten vanuit een arbeidsongeschiktheid en ondernemers die op zwangerschapsverlof gaan voor in aanmerking. Als je als ondernemer de weken voor en na de bevalling niet werkt, tellen de niet-gewerkte uren toch mee als gewerkte uren (over in totaal zestien weken).

Het urencriterium bewijzen

Voldoen aan het urencriterium is niet genoeg om automatisch de fiscale voordelen te krijgen. Je moet jouw gewerkte uren kunnen ‘bewijzen’ of aannemelijk maken. Je moet jouw uren dus kunnen verantwoorden en aantonen. Veel ondernemers vinden het daarom handig om hun gewerkte uren bij te houden met een urenregistratietool. Behalve geregistreerde uren, kun je e-mails van opdrachtgevers bewaren, facturen bijhouden etc. Dit kun je allemaal met TimeChimp.

Urenregistratie met TimeChimp

Wil je voldoen aan het urencriterium? Dan is TimeChimp de perfecte urenregistratie tool. Zo kun je snel en makkelijk jouw uren registreren. Bovendien biedt TimeChimp handige koppelingen met andere tools, waarmee je o.a. uren kunt importeren en exporteren en klantgegevens kunt overzetten. Je kunt ook makkelijk jouw uitgaven en ritten registreren. Zo blijft jouw administratie op orde en kun je deze bewijzen gebruiken om aan het urencriterium te voldoen. Heb je een auto van de zaak? Registreer dan de kilometers die je privé of voor de klant maakt. Ook foto’s van bonnetjes en een overzicht van je OV-chipkaart kunnen makkelijk toegevoegd worden aan TimeChimp.

Urenregistratie op desktop, browser en app

Bij TimeChimp vinden we het uiterst belangrijk dat je altijd en overal toegang tot onze tool hebt. Daarom kun je TimeChimp gebruiken via een web applicatie, maar ook via een desktop app, een Google Chrome extensie en een app voor iOS en Android. Handig, toch?

Zelf ervaren hoe makkelijk onze tool is? Start dan de gratis proefperiode van 14 dagen!

 

Onze gebruikers over TimeChimp

99% beveelt TimeChimp aan
Desktop, browser en app

Gratis proberen? Dat is wel zo fijn.

Geef een geldig e-mailadres op
 • Probeer alle functionaliteiten 14 dagen gratis uit
 • Geen betalingsgegevens nodig
 • Beslis zelf wanneer je start