Bedrijfsresultaat berekenen
2 min

Bedrijfsresultaat: wat is het en hoe bereken je het?

Als je een eigen onderneming hebt, is het belangrijk dat je boekhouding op orde is. Je wilt natuurlijk goed inzichtelijk hebben welke uitgaven je hebt gedaan, welke ontvangsten je hebt verkregen en wat de vermogenspositie van je bedrijf is. Met deze inzichten kun je uiteindelijk berekenen wat je bedrijfsresultaat is. Ben je benieuwd hoe je dit precies berekent en wat het verschil is met je financiële winst? Lees dan snel verder!

Wat is het bedrijfsresultaat?

Met het bedrijfsresultaat wordt het bedrag bedoeld wat overblijft nadat de bedrijfskosten van de netto omzet afgetrokken zijn. Het bedrijfsresultaat wordt ook wel de bedrijfswinst, ondernemingswinst of het exploitatieresultaat genoemd. Kort samengevat: bedrijfsresultaat = netto omzet – bedrijfskosten. Het bedrijfsresultaat kan gebruikt worden om bijvoorbeeld nieuwe investeringen te doen of leningen af te lossen.

Bedrijfsresultaat berekenen

Als je erachter wilt komen wat het bedrijfsresultaat van jouw onderneming is, kun je dit gemakkelijk zelf berekenen. Je doet dit door de netto-omzet uit te rekenen en de bedrijfskosten daar vervolgens van af te trekken. Om de netto-omzet te berekenen volg je de volgende stappen:

 1. Bereken de bruto-omzet van je bedrijf
 2. Bereken de inkoopkosten van je bedrijf. Dit zijn onder andere de inkoopprijzen, maar bijvoorbeeld ook goederen die teruggenomen zijn, schadevergoedingen en betalingskortingen.
 3. Trek de kosten van je bedrijf af van de bruto-omzet: dit is je netto-omzet!

Bereken nu de bedrijfskosten van je bedrijf. Dit zijn de volgende kosten:

 1. Kosten van personeel, verkoop en marketing en overige indirecte kosten zoals contributies en abonnementen, softwarekosten en autokosten.
 2. Kosten van bedrijfsvoering: directie, administratie en huisvesting.

Zodra je de bedrijfskosten hebt berekend, kun je deze aftrekken van de netto omzet. Dit is je bedrijfsresultaat! Zie je wel, het bedrijfsresultaat berekenen van jouw onderneming is niet heel ingewikkeld.

Gratis proefperiode

Hulp bij boekhouding

Omdat een eigen onderneming al genoeg tijd kost, besteden veel ondernemers hun boekhouding uit. Dat is handig, maar het kan ook behoorlijk duur zijn. TimeChimp heeft hier iets op bedacht. Wij hebben software ontwikkeld die urenregistratie en bedrijfsadministratie simpel en inzichtelijk maakt. En deze software kun je koppelen aan de online boekhoudsoftware van jouw onderneming. Zo kun je als ondernemer dus super eenvoudig je uren registreren en je boekhouding doen. Je bedrijfsresultaat berekenen was nog nooit zo makkelijk!

Zelf ervaren hoe eenvoudig je de administratie bij kunt houden? Volg dan een van onze webinars om te zien of onze oplossing voor urenregistratie aansluit bij jouw organisatie. Vragen? Neem dan contact met ons op via 020-7640860, info@timechimp.com of vul het contactformulier in. Dan nemen wij contact op met jou. We helpen je graag verder.

Other blogs

Mobile Urenregistratie: Een Gids voor IT Professionals

De voordelen van mobiele urenregistratie voor IT-professionals en verhoog hiermee de productiviteit van software ontwikkelingsteams.

Lees meer
Lees meer over Mobile Urenregistratie: Een Gids voor IT Professionals

Het Nieuwe Werken: Hou grip op Digitaal Leiderschap met Timemanagement

Ontdek welke invloed ‘het nieuwe werken’ heeft op digitaal leiderschap en welke rol timemanagement hierin speelt.

Lees meer
Lees meer over Het Nieuwe Werken: Hou grip op Digitaal Leiderschap met Timemanagement

Hybride Werken: Hoe je IT-teams op afstand succesvol kan aansturen?

5-stappen strategie: ‘Hybride leiderschap voor IT-teams op afstand’. Van communicatie tot tijdregistratie: positieve en productieve teams.

Lees meer
Lees meer over Hybride Werken: Hoe je IT-teams op afstand succesvol kan aansturen?

Probeer gratis

No strings attached. Easy does it.

 • Probeer alle functionaliteiten
  14 dagen gratis
 • Geen betaalgegevens
  nodig
 • Bepaal zelf wanneer
  je start
Top left shape
Top right shape
Bottom left shape
Bottom right shape