Een foto van een tafel met daarop laptops en notebooks

Bedrijfsresultaat (EBIT) berekenen: uitleg & instructies

In deze blogpost gaan we in op het berekenen van het bedrijfsresultaat, ook wel bekend als EBIT (Earnings Before Interest and Taxes). Of je nu veel ervaring hebt als ondernemer of net begint met het runnen van je eigen bedrijf, het is belangrijk om het bedrijfsresultaat te begrijpen voor het meten van de operationele prestaties. In deze blogpost leggen we je helder uit hoe je het bedrijfsresultaat berekent, en geven we je praktische instructies.

Wat is het bedrijfsresultaat / EBIT?

Laten we voordat we de berekeningen induiken eens kijken naar de betekenis van het bedrijfsresultaat, ook wel bekend als EBIT. Het bedrijfsresultaat, oftewel EBIT (Earnings Before Interest and Taxes), is een belangrijke financiële indicator die de operationele winst van een bedrijf weerspiegelt.

Bedrijfsresultaat (EBIT) betekenis

Het bedrijfsresultaat of EBIT staat voor de winst vóór rente en belastingen. EBIT is de afkorting voor “Earnings Before Interest and Taxes” en geeft aan hoe succesvol een bedrijf is in het genereren van winst uit zijn kernactiviteiten, zonder de invloed van rente en belastingen. Dit cijfer is van cruciaal belang voor zowel investeerders als ondernemers, omdat het helpt bij het beoordelen van de financiële gezondheid van een bedrijf.

Hoe bereken je het bedrijfsresultaat?

Om het bedrijfsresultaat (EBIT) te bepalen, hoef je alleen maar de bedrijfskosten af te trekken van de netto-omzet. De netto-omzet wordt berekend door alle verkoopkosten (zoals inkoopprijzen, geretourneerde goederen, schadevergoedingen, betalingskortingen, enz.) af te trekken van de bruto-omzet.

Nu kun je eenvoudig de volgende formule gebruiken om het bedrijfsresultaat te berekenen:

EBIT = netto-omzet – bedrijfskosten*

* Bedrijfskosten omvatten alle kosten die verband houden met de bedrijfsvoering, zoals management, administratie en huisvesting.

Simpel, toch?

Wat is het verschil tussen EBIT en EBITDA?

EBIT (bedrijfsresultaat) wordt vaak in verband gebracht met EBITDA of er zelfs mee verward. Laten we daarom het onderscheid tussen EBIT en EBITDA verduidelijken.

EBITDA staat voor “Earnings Before Interest, Taxes, Depreciation, and Amortisation”. Het voornaamste verschil tussen EBITDA en het bedrijfsresultaat is dat bij EBITDA ook afschrijvingen worden meegerekend. Met andere woorden, EBITDA biedt een specifiek beeld van het operationele resultaat, terwijl het bedrijfsresultaat (EBIT) zich concentreert op de kernactiviteiten van een bedrijf.

Dit betekent dat je EBIT ook kunt gebruiken om EBITDA snel te berekenen. Je hoeft alleen maar alle afschrijvingen van je bedrijf af te trekken.

3 tips, om je online boekhouding te verbeteren

Nu je vertrouwd bent met het Bedrijfsresultaat (EBIT) en hoe je het kunt berekenen, volgen hier een aantal handige suggesties om je online boekhouding te optimaliseren.

  1. Gebruik geautomatiseerde registratie- en boekhoudsoftware: Vereenvoudig je boekhoudproces en verminder fouten door geautomatiseerde workflows toe te passen. Koppel bijvoorbeeld je urenregistratie voor projecten aan je boekhoudsoftware om projectkosten gemakkelijk af te handelen. Dit bespaart niet alleen tijd, maar vermindert ook de kans op menselijke fouten.
  2. Houd je financiële gegevens regelmatig bij: Zorg ervoor dat je financiële gegevens up-to-date zijn door regelmatig je boekhouding bij te werken en deze te koppelen met je externe tools. Je kunt bijvoorbeeld instellen dat automatische synchronisatie dagelijks ’s nachts plaatsvindt in je gekoppelde tools. Zo beschik je altijd over de juiste gegevens en krijg je beter inzicht in je financiële positie om weloverwogen beslissingen te nemen.
  3. Investeer in financiële educatie: Begrijp de basisprincipes van boekhouden en financiën, of raadpleeg een accountant voor assistentie. Financiële educatie vormt de basis voor het nemen van weloverwogen beslissingen voor je bedrijf.

Krijg controle over je boekhouding met deze blog over het berekenen van het bedrijfsresultaat of de EBIT. Onthoud ook onze tips en zorg voor een efficiënte workflow van tijdregistratie tot facturatie om het risico op fouten in je boekhouding tot een minimum te beperken. Veel succes!

Andere blogs

Ben jij al voorbereid? Vanaf 1 juli 2024 treedt de nieuwe wet werkgebonden personenmobiliteit in werking

Werkgebonden personenmobiliteit: wat is het en hoe bereid jij je voor?

Verplicht voor grote bedrijven met 100+ medewerkers vanaf 1 juli 2024: de registratie van werkgebonden personenmobiliteit. Wat houdt de rapportageverplichting in en hoe bereid jij je voor?

Lees meer
Een foto van een man achter een laptop. Hij is aan het werk

Urenregistratie in Excel: 5 formules

Benieuwd hoe je urenregistratie in Excel vereenvoudigd? In deze blog vind je 5 essentiële Excel-formules voor urenregistratie.

Lees meer
Maksym Chernychka - Senior Back-end Developer at TimeChimp

Koffie break met Maksym: Senior Backend Developer

Maksym, onze backend developer, is vanuit Oekraïne geëmigreerd naar Nederland. Ontdek hoe het immigratieproces bij TimeChimp verliep en voor welke uitdagingen hij binnen zijn rol staat.

Lees meer

Probeer gratis

No strings attached. Easy does it.
Probeer alle functionaliteiten 14 dagen gratis
Geen betaalgegevens
nodig
Bepaal zelf wanneer
je start
Plan een demo