Een foto van Fred Al, Stijn van der Gragt en Roelof van der Klaauw van vindsubsidies zitten om een tafel en nemen een podcast op

TimeTalks podcast | De juiste subsidies vinden en aanvragen

In deze blogpost over TimeChimp’s podcast ‘TimeTalks’ duiken Fred Al, co-founder van TimeChimp, en Roelof van der Klauw, oprichter van Vindsubsidies, dieper in op het belang van subsidies aanvragen. Of je nu een startende ondernemer, non-profitorganisatie of innovatieve projectleider bent, subsidies spelen een cruciale rol bij het verwezenlijken van jouw plannen. In de podcast Roelof deelt o.a. zijn voorkeur voor efficiëntie en minimaliseren van administratieve taken, iets waar wij bij TimeChimp ook van houden.

Benieuwd naar de belangrijkste punten uit de aflevering? Lees snel verder!

Wat is TimeTalks?

In TimeTalks gaat Fred Al, co-founder van TimeChimp, in gesprek met verschillende CEO’s, oprichters, klanten en ‘people leaders’. Samen delen ze waardevolle inzichten over het opstarten van een bedrijf, het behalen van succes en het stimuleren van groei na de beginfase.

In het land van subsidies & acquisities

In deze aflevering “In het land van subsidies & acquisities” heeft Fred, Roelof van der Klauw, de oprichter van Vindsubsidies, uitgenodigd. Samen gaan ze in gesprek over het proces van subsidies aanvragen voor innovatieve bedrijven. Vindsubsidies is inmiddels uitgegroeid tot een full service consultancybureau dat innovatieve bedrijven en organisaties adviseert en begeleidt bij het vinden van de juiste subsidie.

Wil je meer weten over subsidies aanvragen, maar heb je ‘je oortjes’ niet bij de hand? Hieronder hebben we enkele hoogtepunten opgesomd uit de podcast.

Luister de hele aflevering TimeTalks in: Apple Podcast | Spotify | Google Podcast | Podimo of in je favoriete podcast app.

Ontmoet de ‘BATMAN’ van Vindsubsidies

Naar eigen zeggen is Roelof de ‘BATMAN’ van Vindsubsidies. De eerste vraag die opkomt, is dan ook wat deze functie precies inhoudt.

Roelof wil niet zomaar de zoveelste ‘Manager IT’ of ‘Beheerder Applicaties’ zijn en daarom heeft hij gekozen voor BATMAN: “Het staat voor Business Automation & Technology MANager. Op deze manier gaan mensen over je praten en dat is altijd positief”. Voordat Roelof begin dit jaar BATMAN werd, was hij jarenlang de subsidie consultant voor de IT-sector.

Roelof: ‘Tijd is het betaalmiddel voor persoonlijke interactie’

We danken Roelof voor de tijd die hij heeft genomen om ons uit te leggen wat er allemaal komt kijken bij het proces van subsidies aanvragen. Op de vraag wat het begrip ‘tijd’ voor Roelof betekent, heeft hij een verrassend filosofisch antwoord:

‘Tijd is voor mij het betaalmiddel voor persoonlijke interactie. Je betaalt met tijd, met prioriteit. Ik vroeg bijvoorbeeld gisteren aan een collega: ‘Heb je even tijd voor mij?’ En zijn reactie was: ‘Voor jou máák ik tijd.’ Je voelt je dan gelijk gewaardeerd, gewoon omdat iemand zegt ‘ik geef tijd aan jou’. Zo moet het ook voelen in alles wat je doet. Waar je tijd aanbesteedt, moet belangrijk voor je zijn’. Voor Roelof is dit een levensinstelling: ‘Mijn schoonvader zei op mijn bruiloft: ‘Je bent nu getrouwd. Als je nu zorgt dat je allebei een klein beetje meer geeft dan dat je eruit haalt, hou je aan het eind wat over. Dat is liefde.’ Zo werkt dat eigenlijk met alles. Als ik in elke relatie, zakelijk of privé, er net wat meer instop dan wat ik eruit verwacht, worden we er met z’n tweeën altijd beter van. Zo leef ik al twintig jaar mijn leven en dat gaat super.’

Welke Subsidies zijn er in 2023?

Veelvoorkomende zoektermen zoals “subsidieaanvraag”, “welke subsidies zijn er in 2023?” en “hoe schrijf ik een subsidieaanvraag?” worden beantwoord door Vindsubsidies.

Er zijn talloze subsidieregelingen, gemeente subsidies, subsidies van de rijksoverheid en internationale subsidieregelingen. Vindsubsidies is ooit begonnen in kaart te brengen in een database welke nationale en internationale subsidies er zijn, daar zijn zij nog steeds de enige in. Momenteel zijn er zo’n 3500 subsidies. Het is dus niet verwonderlijk dat vele ondernemingen en instellingen geabonneerd zijn op de nieuwsbrief met informatie over nieuwe en veranderingen in bestaande subsidieregelingen. Roelof: “Een bestaande regeling verandert gemiddeld twee keer per jaar. Er kan bijvoorbeeld een nieuw budget beschikbaar worden gemaakt. Voor ondernemers en instellingen maakt het natuurlijk uit of er een budget beschikbaar wordt gemaakt van € 300.000,- of 3 miljoen”. Dit bepaalt hoe de subsidiepot wordt verdeeld en hoe zinvol het voor een bedrijf is een aanvraag te doen.

Hoe schrijf je een subsidieaanvraag?

Voordat Roelof als BATMAN aan de slag ging, heeft hij jarenlang als senior consultant bedrijven in de IT-sector geholpen: “Als er een overeenkomst is tussen iemand die een interessant project wil uitvoeren en een overheidsinstantie die daar financiële ondersteuning voor biedt, dan hoort daar natuurlijk een subsidieaanvraag bij.”

Roelof vertelt in de podcast hoe complex het proces vervolgens kan worden, maar vergelijkt het eenvoudig met het aanvragen van een hypotheek, ‘je wilt geld van de overheid, daar zitten voorwaarden aan en daarom moet je bepaalde bewijsstukken aanleveren’.

Heeft jouw bedrijf een subsidiestrategie?

Vindsubsidies werkt voornamelijk voor ondernemers, de overheid en onderzoeksinstellingen. De meeste subsidies hebben tegenwoordig te maken met innovatie, verduurzaming en internationalisering. De nieuwsbrief die Vindsubsidies uitstuurt, roept bij bedrijven vaak de vraag op of ze in aanmerking kunnen komen voor een subsidie. Het daadwerkelijk indienen van de subsidieaanvraag is vervolgens een strategische beslissing. Roelof vertelt over zijn inzichten hoe consultants, MKB- en corporate bedrijven adviseren wel of geen subsidieaanvraag in te dienen en hoe ze de meeste kans maken ervoor in aanmerking te komen: ‘Het gaat veel meer over de vaardigheid te begrijpen wat de overheid wil horen. In de kern ben je met bewijsvoering bezig en dat is een hartstikke leuk proces. Voor ondernemers is dit vaak een spannende en uitdagende situatie, omdat ze op een objectieve manier moeten laten zien hoe het met hun bedrijf gaat.”

De meeste consultants bij Vindsubsidies hebben voorkeuren en specialisaties. Je heb bijvoorbeeld specialisten voor onderzoeksinstellingen, start-ups, MKB- of corporate bedrijven. Consultants kunnen ook gespecialiseerd zijn in een bepaald thema.

Fred en Roelof bespreken de mogelijkheden om het proces van subsidies aanvragen te automatiseren en te vereenvoudigen. Dit gebeurt stapsgewijs, maar is zeker bij de overheid een traag proces. Dit is niet helemaal onbegrijpelijk omdat de overheid niet een loket is, voorwaarden stelt en rechtsongelijkheid probeert te voorkomen.

Acquisitie: Welkom voelen en wegwijs maken

Roelof deelt openhartig de acquisitiestrategie van Vindsubsidies. Het bedrijf streeft ernaar om met een ambitieus businessplan zijn positie als fullservice subsidiebureau verder te versterken. De aankoop van een bedrijf bij een overname is één, maar hoe integreer je dit in de eigen organisatie. Roelof: ‘Na een paar overnames hebben we tegen elkaar gezegd dat het gevoel van welkom heten en wegwijs maken superbelangrijk is. Voordat we beginnen met de organisaties te integreren, werken we al met een één op één buddy systeem.’

Roelof is bij overnames verantwoordelijk voor de technische integratie: ‘Sinds begin dit jaar ben ik als BATMAN verantwoordelijk voor onze interne bedrijfsautomatisering. Ons doel is om slimmer, leuker en beter te werken. Op die manier kunnen onze medewerkers meer tijd besteden aan waardevolle gesprekken met klanten. We streven ernaar om hen te ontlasten van kantoortaken, het invullen van formulieren en andere administratieve rompslomp.”

Wil jij jouw urenregistratie overzichtelijk maken? Wij raden elke ondernemer aan om voor zijn of haar timemanagement een urenregistratietool te gebruiken. TimeChimp is de oplossing om om je uren overzichtelijk te houden. Voor wie nog sneller wil werken, kiest daarnaast voor de TimeChimp Tracker. Start vrijblijvend je gratis proefperiode en probeer de functies uit.

Luister de hele aflevering TimeTalks in: Apple Podcast | Spotify | Google Podcast | Podimo of in je favoriete podcast app.

Andere blogs

Een foto van een vrouw aan de telefoon met een boek voor zich. Achter haar zit de illustratie van een klok

8 tips voor timemanagement voor efficiënte consultants

Optimaliseer timemanagement bij consultancy's: Ontdek tijdverspillers van grote adviesbureaus en effectieve tips - Lees nu!

Lees meer
Een foto van een man achter zijn computer met een laptop op zijn bureau

De kritieke rol van time management bij het budgetteren van IT Projecten

Omdat Tijdmanagement cruciaal voor het halen van deadlines is, onderzoeken we de impact van tijdregistratie op Projectbudgetten in IT.

Lees meer
vrouw en man kijken op beeldscherm en vrouw wijst iets op het scherm aan

De 9 onmisbare consultancy software in 2024

Dit zijn de 9 must-have softwaretools voor adviesbureaus. Krijg in deze blog een overzicht van consulting software die consultants dagelijks gebruiken.

Lees meer

Probeer gratis

No strings attached. Easy does it.
Probeer alle functionaliteiten 14 dagen gratis
Geen betaalgegevens
nodig
Bepaal zelf wanneer
je start
Plan een demo