Een foto van fred en wouter voor het kantoor van timechimp

Fred & Wouter: Vrienden en ondernemer

Het is vandaag ‘Internationale dag van de Vriendschap’ en dat is het moment om even te reflecteren naar de vriendschap waar TimeChimp uit is ontstaan. Wouter en Fred zijn namelijk naast co-founders van TimeChimp ook vrienden sinds de kleuterschool. Het ontstaan van TimeChimp is dan ook begonnen vanuit deze vriendschap.

Fred en Wouter vertellen

Fred: “Je kent het wel, tijdens een biertje praat je met wat vrienden en daarin bespreek je allerlei zaken. Meestal gaat het nergens over, maar soms is het serieus en ontstaan er mooie ideeën. Wij hebben een grote vriendengroep, maar Wouter en ik hadden het altijd over ondernemen. De leukste en goede ideeën kwamen op tafel en menig ondernemingsplan is uitgeschreven. Uiteindelijk is Wouter begonnen met het realiseren van een urenregistratietool, omdat hij veel te maken had met urenregistratie via zijn toenmalige werkgever.”

Wouter: “De urenregistratie waar ik mee werkte was erg omslachtig en bovenal niet toegankelijk. Daarnaast wil het oog ook wat en kon het qua user interface allemaal wel mooier.”

Fred: “Alle ideeën die we hadden werden regelmatig besproken tijdens een biertje (of twee) in de kroeg. We gingen samen brainstormen, wisselde goede (en slechte) ideeën uit en hebben ook meerdere websites gemaakt voor verschillende ideeën waarvan wij dachten, dit is het! Maar het idee waar we het meest van overtuigd waren was toch het uren registreren. Uiteindelijk hebben we dus besloten dat het urenregistratie gedeelte het verst was qua ontwikkeling en besloten we hier onze focus op te houden.”

Wouter: “Ik heb uiteindelijk aan Fred gevraagd of hij dit samen met mij wilde gaan doen. Ik de techniek en hij de commercie. Het antwoord daarop was volmondig ‘ja’ en niet veel later was het officieel beklonken. De start van TimeChimp was daar.”

Fred: “Samen ondernemen is als een huwelijk. Je bent eerst vrienden met elkaar en doet hoofdzakelijk de dingen samen die je op jonge leeftijd belangrijk vindt. Een onderneming starten met elkaar vergt dan toch wel wat van je vriendschap. Je krijgt meningsverschillen over zaken waarvan je op voorhand had gedacht dat je hier volledig op een lijn zou liggen. Je leert je vriend veel beter kennen, omdat je niet enkel meer in je vrije tijd, maar nu ook professioneel met elkaar omgaat. En dat op een dagelijkse basis.”

Wouter: “Wat ons uiteindelijk samenbrengt en er voor zorgt dat we heel hard groeien is het volgende:

 • De wil om te ondernemen
 • Ontzettend grote ambitie
 • Doorzettingsvermogen
 • Snel schakelen
 • Een goede samenhang van techniek en commercieel.

Natuurlijk zijn er nog veel meer zaken, maar deze punten hebben er voor gezorgd dat we nu succesvol zijn én dat we nog betere vrienden zijn geworden.”

Tips om te ondernemen

Komt dit verhaal je bekend voor, omdat jij tijdens een biertje ook altijd (de meest wilde) ideeën uitwisselt met vrienden? Dan hebben wij de volgende tips:

 • Neem de stap en ga het doen! Neem risico’s maar zorg dat het weloverwogen risico’s zijn.
 • Praat goed met elkaar. Dat betekent ook elkaar wijzen op zaken die minder leuk zijn. Durf de ‘moeilijke’ gesprekken aan te gaan.
 • Waarschijnlijk ben je niet de nieuwe Facebook. Dus zet die Maserati of privé-jet nog even uit je hoofd.
 • Zet door! Ondernemen is vaker minder succesvol dan je had gehoopt en is vooral veel vallen en weer opstaan.
 • Vier je successen en sta er bij stil! Vanwege onze ambitie stonden we minder vaak stil bij het succes wat we al behaald hebben. Juist dit maakt het ondernemen leuker!
 • Zorg dat je je uren registreert! 🙂

Andere blogs

vrouw en man kijken op beeldscherm en vrouw wijst iets op het scherm aan

De 9 onmisbare consultancy software in 2024

Dit zijn de 9 must-have softwaretools voor adviesbureaus. Krijg in deze blog een overzicht van consulting software die consultants dagelijks gebruiken.

Lees meer
Ben jij al voorbereid? Vanaf 1 juli 2024 treedt de nieuwe wet werkgebonden personenmobiliteit in werking

Werkgebonden personenmobiliteit: wat is het en hoe bereid jij je voor?

Verplicht voor grote bedrijven met 100+ medewerkers vanaf 1 juli 2024: de registratie van werkgebonden personenmobiliteit. Wat houdt de rapportageverplichting in en hoe bereid jij je voor?

Lees meer
Een foto van een man achter een laptop. Hij is aan het werk

Urenregistratie in Excel: 5 formules

Benieuwd hoe je urenregistratie in Excel vereenvoudigd? In deze blog vind je 5 essentiële Excel-formules voor urenregistratie.

Lees meer

Probeer gratis

No strings attached. Easy does it.
Probeer alle functionaliteiten 14 dagen gratis
Geen betaalgegevens
nodig
Bepaal zelf wanneer
je start
Plan een demo