Een foto van een klok die hangt aan een witte muur
Blog /
Time Management
15/8/2024

Meeruren of overuren, hoe zit het?

Stijn van der Gragt
By
Stijn van der Gragt
Brand Manager
In dit artikel
Deel:
Kopieer link
Deel op X
Deel op Facebook
Deel op LinkedIn
Deel via mail

Als je meer werkt dan er in je contract staat, hebben we het vaak over overuren of overwerk. Maar klopt dat wel? Er bestaat ook nog zoiets als meeruren, hoe zit dat dan? Wat het verschil is en hoe je er het beste mee omgaat, lees je in dit blog.

Het verschil tussen meeruren en overuren

Meerwerk en overwerk klinken bijna hetzelfde, toch is dat niet zo. Werk je parttime en maak je meer uren dan in je contract staan, maar niet meer dan de uren van een fulltimer? Dan hebben we het over meeruren of meerwerk. Als je een fulltime contract hebt en je meer uren werkt dan in je contract staan, dan spreken we over overuren of overwerk.  

Urenregistratie als bewijs

Hoe zorg je ervoor dat je weet welke uren er zijn gewerkt en hoe veel daarvan als overuren of meeruren worden beschouwd? Een urenregistratie tool helpt je daarbij. Zo is het voor iedereen in de organisatie duidelijk en inzichtelijk hoeveel uren er zijn gewerkt. Als manager signaleer je zo sneller wanneer er te veel uren worden gewerkt, niet alleen door een medewerker maar bijvoorbeeld ook aan een specifiek project. Zo stuur je op tijd bij en voorkom je structureel overwerken.

Ga in gesprek met werknemers

Zie je dat er vaak te veel uren worden gemaakt? Ga dan eens het gesprek aan met je werknemers en vraag hoe jullie dit kunnen voorkomen. Zijn je medewerkers bijvoorbeeld veel tijd kwijt aan het doen van herhalende administratieve taken? Kijk dan eens naar het automatiseren van deze processen met een slimme tool. Als het niet helemaal duidelijk is waar het overwerken vandaan komt, vraag dan je medewerkers om een week op te schrijven welke taken ze uitvoeren op een dag. Dan is het makkelijker om te zien wat de knelpunten zijn.

Voorkom structureel overwerk

Structureel overwerk wil je natuurlijk voorkomen als werkgever en als werknemer. Overzicht is daarom heel belangrijk, zo signaleer je op tijd als er te veel uren worden gemaakt. Hoe voorkom je structureel overwerken? Bijvoorbeeld door je personeelsplanning anders in te zetten, waardoor medewerkers elkaar meer afwisselen en zo binnen hun contracturen blijven. Als anders roosteren geen uitkomst biedt of als je organisatie niet met roosters werkt, is het misschien tijd om een nieuwe medewerker aan te nemen. Meerdere handen geven licht werk en voorkomen structureel overwerken.

Wil je weten hoe TimeChimp uitkomst biedt om je werk makkelijker én sneller te maken? Lees dan deze review over TimeChimp.

Schrijf je in voor
onze nieuwsbrief
Krijg de beste aanbiedingen,
tips en tricks in je inbox.
Bedankt voor het inschrijven voor de nieuwsbrief!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
TimeChimp Logo
Start vandaag gratis
met TimeChimp
Registreer uren, beheer projecten
en boost je productiviteit.
Start proefperiode
https://www.timechimp.com/blog/meeruren-of-overuren-hoe-zit-het

Krijg controle over je urenregistratie

Probeer TimeChimp nu 14 dagen gratis.
14 dagen gratis
Toegang tot alle functionaliteiten
Persoonlijke support