Een illustratie van de user interface van timechimp die laat zien hoe projecten en budgetten samenwerken en inzichtelijk worden gemaakt

Overuren uitbetalen – Hoe zit het?

Heb je een aantal overuren gemaakt? Dan kan je ze laten uitbetalen door je werkgever. Maar hoe zit het eigenlijk met overuren uitbetalen? TimeChimp legt het je graag uit. Easy does it.

Wat zijn overuren?

Voordat we duiken in het uitbetalen van overuren, is het goed om eens te kijken wanneer je het hebt over overuren. We hebben het hierover, wanneer je meer uren werkt dan er zijn vastgesteld in je arbeidsovereenkomst en wanneer je buiten je reguliere werktijden aan het werk bent.

Hoe zit het met overuren uitbetalen?

Er zijn geen wetten rondom overuren uitbetalen, het ligt er dus aan wat er tussen jou en je werkgever is afgesproken wat betreft overuren. Iemand verplicht structureel laten overwerken is niet toegestaan. Als uit je urenregistratie blijkt dat je (te)veel overuren hebt staan, dan kan je deze uren alsnog laten uitbetalen. Omdat overwerk voor de Belastingdienst valt onder ‘overige toeslagen’, betaal je hier wel belasting over.

Tijd voor tijd of overuren laten uitbetalen?

Naast dat je je overuren uit kan laten betalen, kan je ook kiezen voor tijd voor tijd. Dit betekent dat je je overuren opneemt als vrije uren, waardoor je meer vakantiedagen hebt. Ook hierbij is het belangrijk om na te gaan wat de afspraken zijn binnen je CAO of arbeidsovereenkomst. Omdat je vaak (relatief) veel belasting over je overuren betaalt, kiezen veel mensen voor tijd voor tijd. Daarbij staat 1 overuur gelijk aan 1 vrij uur.

Manage gewerkte uren met urenregistratie

Zowel als werkgever en werknemer, wil je (teveel) overuren natuurlijk voorkomen. Daarom is het belangrijk om goed uren te registreren, zodat je precies weet hoeveel uren er (per project) worden gemaakt. Zo kan je bijtijds bijsturen en voorkom je vervelende situaties met overuren.

Andere blogs

Een foto van een vrouw aan de telefoon met een boek voor zich. Achter haar zit de illustratie van een klok

8 tips voor timemanagement voor efficiënte consultants

Optimaliseer timemanagement bij consultancy's: Ontdek tijdverspillers van grote adviesbureaus en effectieve tips - Lees nu!

Lees meer
Een foto van een man achter zijn computer met een laptop op zijn bureau

De kritieke rol van time management bij het budgetteren van IT Projecten

Omdat Tijdmanagement cruciaal voor het halen van deadlines is, onderzoeken we de impact van tijdregistratie op Projectbudgetten in IT.

Lees meer
vrouw en man kijken op beeldscherm en vrouw wijst iets op het scherm aan

De 9 onmisbare consultancy software in 2024

Dit zijn de 9 must-have softwaretools voor adviesbureaus. Krijg in deze blog een overzicht van consulting software die consultants dagelijks gebruiken.

Lees meer

Probeer gratis

No strings attached. Easy does it.
Probeer alle functionaliteiten 14 dagen gratis
Geen betaalgegevens
nodig
Bepaal zelf wanneer
je start
Plan een demo