Een foto van een rekenmachine, grafiek papier, een paperclip en een pen

De Belastingdienst, welke eisen gelden voor urenregistratie?

Ben je ondernemer voor de inkomstenbelasting? Dan verplicht de Belastingdienst je om een urenregistratie bij te houden. De urenregistratie helpt je aan te tonen dat je werkt als ondernemer, waardoor je bijvoorbeeld gebruik kunt maken van de ondernemersaftrek. Benieuwd welke criteria de Belastingdienst stelt aan de urenregistratie? We zetten ze voor je op een rij.

Wat moet er in je urenregistratie staan?

Om je urenregistratie goed te doen, is het belangrijk om goed te weten wat er volgens de Belastingdienst in moet staan.

  • Registreer alle gewerkte uren, inclusief de start- en eindtijd. Vergeet niet om ook je overuren op te schrijven.
  • Laat zien dat je minimaal 1225 uur per jaar aan werkt voor je bedrijf. Ben je zwanger geweest en onderbrak je daarom je werkzaamheden? Dan tellen de niet-gewerkte uren over maximaal 16 weken toch mee als gewerkte uren.
  • Besteed meer tijd aan de onderneming dan aan andere werkzaamheden, zoals werkzaamheden in loondienst. Was je in 1 van de voorgaande 5 jaren geen ondernemer? Dan hoef je niet te voldoen aan deze voorwaarden.

De verplichtingen voor de urenregistratie door de Belastingdienst zijn dus best duidelijk. Je moet dus goed bijhouden hoeveel uren je per jaar werkt voor je bedrijf. Dit doe je makkelijk met TimeChimp, naast urenregistratie regel je zo ook automatisch je facturering. Wel zo makkelijk!

Gratis proefperiode

Welke uren tellen mee voor het urencriterium?

Alle uren die je aan je onderneming besteedt tellen mee voor het urencriterium. Registreer daarom de uren die je bij klanten in rekening kan brengen en ook uren die je niet kan factureren. Bijvoorbeeld de tijd die je besteedt aan administratie, website onderhoud of de tijd die je kwijt bent aan het maken van offertes.

Ben je beschikbaar voor je bedrijf, maar verricht je op dat moment geen werkzaamheden? Dan kun je die uren helaas niet meetellen binnen de urenregistratie. Let ook goed op als je werkt binnen een samenwerkingsverband zoals een maatschap of een vennootschap onder firma. De gemaakte uren tellen dan niet mee als er sprake is van een ongebruikelijk samenwerkingsverband en je voor 70% of meer ondersteunende werkzaamheden verricht. Ook tellen de uren niet mee voor de urenregistratie voor de Belastingdienst als de andere verbonden personen winst als ondernemer genieten, maar jij dat zelf niet doet in bijvoorbeeld een ondermaatschap.

Overzichtelijke urenregistratie met TimeChimp

Wil je zelf ervaren hoe eenvoudig je de urenregistratie voor de Belastingdienst kan bijhouden? Probeer TimeChimp dan 14 dagen gratis uit. Met onze tool registreer je makkelijk je uren, maar maak je ook snel rapportages en kan je je facturering automatiseren!

Andere blogs

vrouw en man kijken op beeldscherm en vrouw wijst iets op het scherm aan

De 9 onmisbare consultancy software in 2024

Dit zijn de 9 must-have softwaretools voor adviesbureaus. Krijg in deze blog een overzicht van consulting software die consultants dagelijks gebruiken.

Lees meer
Ben jij al voorbereid? Vanaf 1 juli 2024 treedt de nieuwe wet werkgebonden personenmobiliteit in werking

Werkgebonden personenmobiliteit: wat is het en hoe bereid jij je voor?

Verplicht voor grote bedrijven met 100+ medewerkers vanaf 1 juli 2024: de registratie van werkgebonden personenmobiliteit. Wat houdt de rapportageverplichting in en hoe bereid jij je voor?

Lees meer
Een foto van een man achter een laptop. Hij is aan het werk

Urenregistratie in Excel: 5 formules

Benieuwd hoe je urenregistratie in Excel vereenvoudigd? In deze blog vind je 5 essentiële Excel-formules voor urenregistratie.

Lees meer

Probeer gratis

No strings attached. Easy does it.
Probeer alle functionaliteiten 14 dagen gratis
Geen betaalgegevens
nodig
Bepaal zelf wanneer
je start
Plan een demo