Meeruren of overuren
2 min

Meeruren of overuren, hoe zit het? 

Als je meer werkt dan er in je contract staat, hebben we het vaak over overuren of overwerk. Maar klopt dat wel? Er bestaat ook nog zoiets als meeruren, hoe zit dat dan? Wat het verschil is en hoe je er het beste mee omgaat lees je in dit blog. 

Het verschil tussen meeruren en overuren 

Meerwerk en overwerk klinken bijna hetzelfde, toch is dat niet zo. Werk je parttime en maak je meer uren dan in je contract staan, maar niet meer dan de uren van een fulltimer? Dan hebben we het over meeruren of meerwerk. Als je een fulltime contract hebt en je meer uren werkt dan in je contract staan, dan spreken we over overuren of overwerk.  

Urenregistratie als bewijs 

Hoe zorg je ervoor dat je weet welke uren er zijn gewerkt en hoe veel daarvan als overuren of meeruren worden beschouwd? Een urenregistratie tool helpt je daarbij. Zo is het voor iedereen in de organisatie duidelijk en inzichtelijk hoeveel uren er zijn gewerkt. Als manager signaleer je zo sneller wanneer er teveel uren worden gewerkt, niet alleen door een medewerker maar bijvoorbeeld ook aan een specifiek project. Zo stuur je op tijd bij en voorkom je structureel overwerken. 

Probeer TimeChimp 14 dagen gratis

Ga in gesprek met werknemers 

Zie je dat er vaak te veel uren worden gemaakt? Ga dan eens het gesprek aan met je werknemers en vraag hoe jullie dit kunnen voorkomen. Zijn je medewerkers bijvoorbeeld veel tijd kwijt aan het doen van herhalende administratieve taken? Kijk dan eens naar het automatiseren van deze processen met een slimme tool. Als het niet helemaal duidelijk is waar het overwerken vandaan komt, vraag dan je medewerkers om een week op te schrijven welke taken ze uitvoeren op een dag. Dan is het makkelijker om te zien wat de knelpunten zijn. 

Voorkom structureel overwerk 

Structureel overwerk wil je natuurlijk voorkomen als werkgever en als werknemer. Overzicht is daarom heel belangrijk, zo signaleer je op tijd als er te veel uren worden gemaakt. Hoe voorkom je structureel overwerken? Bijvoorbeeld door je personeelsplanning anders in te zetten, waardoor medewerkers elkaar meer afwisselen en zo binnen hun contracturen blijven. Als anders roosteren geen uitkomst biedt of als je organisatie niet met roosters werkt, is het misschien tijd om een nieuwe medewerker aan te nemen. Meerdere handen geven licht werk en voorkomen structureel overwerken. 

Probeer TimeChimp 14 dagen gratis

 

Andere

Nieuw! Maak je werk overzichtelijker met deelprojecten

Lees meer
Lees meer over Nieuw! Maak je werk overzichtelijker met deelprojecten

Een goed werkrooster maken? Zo doe je dat

Lees meer
Lees meer over Een goed werkrooster maken? Zo doe je dat

Masterclass Finance

Nico Langendoen heeft in 2016 Finnerz opgericht om de financiële situatie van ondernemers op orde te brengen. In deze masterclass vertelt hij meer over de uitdagingen van Finnerz, de keuze voor TimeChimp en de ervaringen met onze tool.

Lees meer
Lees meer over Masterclass Finance

Probeer gratis

No strings attached. Easy does it.

  • Probeer alle functionaliteiten
    14 dagen gratis
  • Geen betaalgegevens
    nodig
  • Bepaal zelf wanneer
    je start
Top left shape
Top right shape
Bottom left shape
Bottom right shape