Een foto van een wekker met daarnaast wat planten op euromunten

Winstgevendheid & omzet verhogen? Dat kan met urenregistratie!

Elk bedrijf wil de omzet en winstgevendheid verhogen. We bekijken de strategieën die bedrijven hiervoor hanteren en onderzoeken welke rol digitale urenregistratie hierbij speelt. In ons vorige blog lees je meer over het berekenen van je winstmarges en de winstgevendheid van je bedrijf.

Natuurlijk bellen er geen nieuwe klanten omdat je als bedrijf je gewerkte uren registreert in een software tool. Nieuwe klanten zullen je misschien niet direct vragen of je de uitgaven wel goed registreert alvorens ze met je in zee gaan.

Of toch …?

Strategieën om de omzet en winstgevendheid te verhogen

Hieronder beschrijven de belangrijkste strategieën die bedrijven hanteren om de omzet en winstgevendheid te verhogen. Bij elke strategie beschrijven we welke directe of indirecte rol digitale tijd- en uitgavenregistratie heeft:

 1. Kostenanalyse
  Hoe kan je de kosten verlagen zonder de kwaliteit van je producten of diensten aan te tasten? Analyseer je bedrijfsprocessen en signaleer waar je de workflow kan optimaliseren en verbeteren.
  Directe rol digitale registratiesoftware: Een betrouwbare kostenanalyse betekent dat je wilt weten hoeveel uren je werknemers aan bepaalde producten of diensten werken. Het vereist dat je alle uitgaven aan een project, dienst of product kan toeschrijven. Een administratie die niet actueel wordt bijgehouden is per definitie onbetrouwbaarder dan een tool waarin mensen dagelijks gewerkte uren, kilometers en andere uitgaven registreren.
 2. Prijsstelling
  Aan deze knop kan je draaien om de winstmarge te verhogen. Het doel kan natuurlijk ook zijn meer omzet te draaien en genoegen te nemen met een iets lagere winstmarge. In dat geval verlaag je de prijs. Doe eventueel marktonderzoek en kijk hoe je de prijsstrategie kan aanpassen waardoor die beter aansluit bij de verwachtingen van jouw klanten.
  Directe rol digitale registratiesoftware: Je kunt de verkoopprijs verhogen voor een betere winstmarge of verlagen, omdat je verwacht meer producten te gaan verkopen. In beide gevallen wil je weten hoeveel het kost om je product of dienst te kunnen leveren. Om dit verantwoord te kunnen doen, wil je precies weten hoeveel uren werknemers besteden aan je product of dienst. Check of de software een module heeft waarmee medewerkers eenvoudig kilometers en andere uitgaven kunnen declareren. Je wilt een duidelijk overzicht van alle kosten voordat je de prijs gaat wijzigen.
 3. Klantgerichtheid
  Zorg voor een uitstekende klantenservice en bouw bewust aan langdurige relaties met je bestaande klanten. Luister vooral goed naar de behoefte van je klanten. Je kan deze informatie gebruiken om te innoveren en je producten of diensten aantrekkelijker te maken voor bestaande klanten. Vergeet niet dat een goede klantenservice en transparantie tevens goede verkoopargumenten zijn naar nieuwe klanten.
  Directe rol digitale Registratiesoftware: Voor bedrijven in de dienstensector of bedrijven die werken op projectbasis lijkt het registreren vooral belangrijk voor de eigen organisatie. Goede timemanagementsoftware bied je niet alleen de mogelijkheid een project actueel te monitoren via dashboards, maar deze ook te delen met je klanten. Via deze zogenaamde klantportalen ‘verkoop’ je transparantie, maar kan je jouw klanten tevens betrekken bij het goedkeuringsproces ten aanzien van gewerkte uren en andere uitgaven. Dit versnelt het administratieve proces voor het maken en versturen van facturen. En dat draagt weer bij aan snellere betalingen en betere cashflow.
 4. Innovatie
  Wellicht kan je jouw product/dienst verbeteren of kan je een pro- of premium versie maken die je tegen een hogere (abonnements)prijs kan verkopen.
  Directe rol digitale Registratiesoftware: Het spreekt voor zich dat het belangrijk is de extra kosten die je initieel en structureel moet maken om de innovatie te realiseren precies wilt bijhouden.
 5. Diversifieer
  Overweeg om je product- of dienstenaanbod uit te breiden waardoor je risico’s beter kan spreiden.
  Directe rol digitale Registratiesoftware: Als je pilots gaat draaien voor nieuwe producten of diensten wil je natuurlijk nauwkeurig meten hoeveel uren je werknemers eraan werken, hoeveel kilometers ze maken en welke andere uitgaven ze doen. Je kan dan snel bepalen of deze nieuwe producten of diensten bijdragen aan het verhogen van de winstgevendheid.
 6. Automatisering
  Zoek uit of je de workflow verder kan automatiseren en bereken welke invloed dit heeft op de prijs van je product.
  Directe rol digitale Registratiesoftware: Dankzij deze data heb je inzicht in welke onderdelen in de workflow relatief duur zijn en wellicht in aanmerking komen om verder te automatiseren. Je kan dus eenvoudig zien hoeveel een initiële automatisering kost en wat die je structureel kan opleveren.
 7. Marketing & promotie
  Onderzoek of je huidige marketingstrategie werkt en waar kansen liggen. Je kan wellicht nieuwe doelgroepen aanspreken of je mediastrategie aanscherpen.
  Indirecte rol digitale registratiesoftware: Als je besloten hebt meer marketingbudget vrij te maken voor een product of dienst heeft digitale registratiesoftware zijn rol al gespeeld bij het maken van de kostenanalyse. Als je diensten levert en op projectbasis werkt, kunnen klantportalen prima passen in je marketingstrategie om je transparante werkwijze onder de aandacht te brengen.

Hoe ga je de gekozen strategie financieren?

Deze mogelijkheden om de omzet te verhogen en de winstgevendheid te verbeteren vereisen vrijwel allemaal initiële investeringen. Breng in kaart hoeveel je nodig hebt en beslis of je dit uit eigen vermogen wilt financieren of op een andere manier.

Digitale registratiesoftware helpt je allereerst om te beslissen welke strategie het beste bij jouw situatie past. Als je vervolgens banken of investeerders wilt benaderen voor externe financiering zijn de data uit de timemanagementsoftware voor deze partijen natuurlijk ook belangrijk. Banken willen berekenen of je een eventuele lening kan terugbetalen en Investeerders willen berekenen wat de mogelijke return on investment (ROI) kan zijn.

Integreer je urenregistratietool eenvoudig met andere hardware en software

Tijdregistratie is vaak onderdeel van boekhoudsoftware. Dit kan een valkuil zijn. Voor de meeste boekhoudprogramma’s is tijdregistratie namelijk een bijproduct. Timemanagement heeft zijn eigen plek in de complete workflow van je bedrijf. De gespecialiseerde software gaat mee in de nieuwste technieken. Denk aan gps-trackers, tijdregistratie op basis van biometrische gegevens en software die voor medewerkers bijhoudt aan welke documenten en voor welke klanten ze werken. Met goede timemanagementsoftware gebruik je de geregistreerde data optimaal tot en met het versturen en de betaling van facturen. Vervolgens koppel je alles naadloos aan je boekhoudsoftware.

Conclusie & meer voordelen in gratis e-book

Elk bedrijf heeft producten of diensten die verschillend bijdragen aan de omzet en de winstgevendheid. Een lage winstmarge op een product hoeft niet slecht te zijn als het product enorm bijdraagt aan de omzet. Een product met een hoge winstmarge is leuk als het verkoopt. Als het nauwelijks bijdraagt aan de omzet en er relatief veel werkuren inzitten, zal de vraag snel op tafel komen of je er nog mee door wilt gaan.

Om de goede beslissingen te nemen heb je als directie betrouwbare data nodig. Deze data ‘zweeft’ in jouw bedrijf. Vang deze data en registreer gewerkte uren en uitgaven in een digitale omgeving. Verschillende afdelingen en zelfs klanten profiteren hiervan zonder dat er veel tijd verloren gaat aan onnodig overleg.

Je begrijpt nu hoe timemanagementsoftware zelfs de winstgevendheid van je bedrijf positief kan beïnvloeden. Download ons gratis e-book “De 7 voordelen van digitale urenregistratie” en ontdek meer redenen waarom je onderneming baat kan hebben bij het gebruik van een tijdregistratiesysteem.

Of start de gratis proefperiode bij TimeChimp en help je bedrijf bij het berekenen en verbeteren van je winstmarges en winstgevendheid.

Andere blogs

Een foto van een vrouw aan de telefoon met een boek voor zich. Achter haar zit de illustratie van een klok

8 tips voor timemanagement voor efficiënte consultants

Optimaliseer timemanagement bij consultancy's: Ontdek tijdverspillers van grote adviesbureaus en effectieve tips - Lees nu!

Lees meer
Een foto van een man achter zijn computer met een laptop op zijn bureau

De kritieke rol van time management bij het budgetteren van IT Projecten

Omdat Tijdmanagement cruciaal voor het halen van deadlines is, onderzoeken we de impact van tijdregistratie op Projectbudgetten in IT.

Lees meer
vrouw en man kijken op beeldscherm en vrouw wijst iets op het scherm aan

De 9 onmisbare consultancy software in 2024

Dit zijn de 9 must-have softwaretools voor adviesbureaus. Krijg in deze blog een overzicht van consulting software die consultants dagelijks gebruiken.

Lees meer

Probeer gratis

No strings attached. Easy does it.
Probeer alle functionaliteiten 14 dagen gratis
Geen betaalgegevens
nodig
Bepaal zelf wanneer
je start
Plan een demo