tips productief thuiswerken
3 min

5 Tips om productief thuis te werken

Op het moment werken duizenden mensen thuis in verband met de verspreiding van het coronavirus. Ook al is het een onzekere tijd, toch gaan veel werkzaamheden door. Thuiswerken is niet altijd een straf. Je kan vaak een plekje in de zon uitzoeken, een verse ice tea drinken en de leftovers van gisteravond opeten. Toch is het voor velen aanpassen en niet  iedereen is even blij met thuiswerkbeleid. Zo is het best lastig om jezelf te concentreren als er toch wasjes gedraaid ‘moeten’ worden, kinderen door je huis heen rennen (want de scholen zijn ook nog eens dicht) en je partner languit op de bank ligt te Netflixen. Heb jij een beetje hulp nodig met het creëren van een fijne werkplek waardoor het thuiswerken productiever wordt? Lees dan snel de volgende tips!

Tip 1: Ontwikkel een routine

Routine is key. Het samenstellen van je dag werkt beter dan de mensen beseffen. Op werk is er structuur, thuis kan die iets minder aanwezig zijn. Daarom is het belangrijk dat je een routine bedenkt. Beslis wat je als eerste doet wanneer je je bed uit komt. Houd een bepaalde ontbijttijd, lunchtijd en dinertijd aan en zorg ervoor dat je je ochtend- en middagtaken goed verdeelt. Op die manier krijg je meer rust in je hoofd omdat je weet waar je aan toe bent.

Tip 2: Werk in tijdsblokken

Zorg ervoor dat je in tijdsblokken van 1 à 2 uur werkt. Zo hou je de concentratieboog scherp. Zet bijvoorbeeld een timer aan in de keuken, wanneer de timer afgaat is het tijd voor een kwartiertje pauze. Ga even naar buiten voor een frisse neus, pak iets te drinken of ga even kijken bij je kids. Wanneer je je gedachten even tot iets anders zet, blijft de kwaliteit van je werk hoog.

Je kunt je tijdsblokken ook van tevoren in TimeChimp plannen! Wanneer je de uren van tevoren registreert, kun je precies zien hoelang je nog per blok moet. Hierdoor houd je structuur en overzicht en vergeet je niet om pauzes te nemen!

Tip 3: Maak gebruik van de vrijheid

Een groot voordeel aan thuiswerken is dat je zelf je dag kunt indelen. Je kan het net even iets anders doen dan normaal, dus maak gebruik van de vrijheid! Op je kantoor kun je moeilijk een half uur op je yogamatje gaan zitten. Maar dat kan thuis wel! Las een half uurtje yoga of sporten in voor jezelf. Wanneer je de hele dag achter een bureau zit, krijg je snel last van vastzittende spieren. Beweging is dus erg belangrijk voor je lichaam. Daarnaast creëert beweging ook een heldere geest en krijg je gegarandeerd meer energie. Omdat routine belangrijk is tijdens het thuiswerken, is het slim om een vaste tijd voor je sportsessie te bepalen. Bijvoorbeeld voor de lunch!

Tip 4: Begin met een dagelijkse teammeeting

Blijf niet langer in je bed liggen. Sta op, zet een kop koffie en start een webcam meeting met je team. Spreek een tijd af, bijvoorbeeld 9 uur ‘s ochtends. Op die manier ben je gemotiveerd om op tijd aan de slag te gaan. Benoem allemaal de werkzaamheden die vandaag uitgevoerd gaan worden. Dit is niet alleen belangrijk voor je ochtendroutine, maar ook voor de teambuilding. Contact met je collega’s blijven houden is enorm belangrijk voor het bedrijf en de motivatie van de medewerkers. Dit is tevens ook een van de belangrijkste tips voor leiding geven op afstand, meer daarover lees je in dit blog.

Tip 5: Verdeel je uren productief

Heb je een hele planning voor jezelf gemaakt die dag, maar is je concentratieboog ondanks de tips op? Dan is het tijd om te stoppen. Als je niet meer tevreden bent met je resultaten, je ogen beginnen te branden en je je niet meer kunt afsluiten van de geluiden om je heen heeft het weinig zin om door te gaan. Natuurlijk moet je je uren wel maken. Als je vandaag een uurtje eerder stopt, spreek dan met jezelf af dat je morgen een uurtje eerder begint. Op die manier kun je de uren productief blijven verdelen.

Hopelijk heb je wat aan deze tips. Samen komen we deze onwennige tijd door!

Other blogs

Koffie break met Stephanus: Head of Product & Development

Stephanus van Vuuren - Lees alles over het Head of Product & Development en hoe hij en zijn team TimeChimp verbeteren!

Lees meer
Lees meer over Koffie break met Stephanus: Head of Product & Development

8 tips voor timemanagement voor efficiënte consultants

Optimaliseer timemanagement bij consultancy's: Ontdek tijdverspillers van grote adviesbureaus en effectieve tips - Lees nu!

Lees meer
Lees meer over 8 tips voor timemanagement voor efficiënte consultants

Het belang van databeveiliging in digitale urenregistratie

Voorkom risico's en ontdek wat het belang is van goede databeveiliging is bij jouw digitale urenregistratie tool.

Lees meer
Lees meer over Het belang van databeveiliging in digitale urenregistratie

Probeer gratis

No strings attached. Easy does it.

  • Probeer alle functionaliteiten
    14 dagen gratis
  • Geen betaalgegevens
    nodig
  • Bepaal zelf wanneer
    je start
Top left shape
Top right shape
Bottom left shape
Bottom right shape