Hoe je jouw Agile ontwikkelingsproces kunt verbeteren met tijdregistratie
4 min

Verbeter jouw Agile werkproces met tijdregistratie

Als je de productiviteit wilt verhogen en inzicht wilt krijgen in hoe Agile softwareontwikkeling in jouw teams werkt, kan tijdregistratie een handig hulpmiddel zijn. In deze blogpost zullen we de voordelen van Agile tijdregistratie voor software-ontwikkelingsteams bespreken. Hoe kan je een slimme trackingoplossing implementeren en hoe kan je deze efficiënt gebruiken.

Voordelen van tijdregistratie voor software ontwikkelingsteams

Voordat we de voordelen van tijdregistratie bij Agile softwareontwikkeling bespreken, een korte toelichting wat de Agile benadering inhoudt:

Het belangrijkste verschil tussen Agile projectmanagement en de traditionele watervalmethode is dat Agile ontwikkeling ‘tijd’ en ‘kosten’ als vaste parameters behandelt. Agile betekent wendbaar. De omstandigheden en wensen veranderen constant en daarom moet het team flexibel kunnen handelen. De productontwikkeling is opgedeeld in vele korte ‘sprints’ waarin werkende software wordt opgeleverd. Onderdeel van deze releases is een feedback-ronde met de klant. Die feedback kan dus in volgende sprints worden meegenomen. Deze aanpak prioriteert dus de samenwerking tussen team en klant.

Het gebruik van tijdregistratie bij Agile softwareontwikkeling heeft de volgende voordelen:

 • Verbeterde projectplanning en budgettering
  Agile werken betekent dat je een minder rigide planning hebt, maar je moet nog steeds binnen het geschatte budget blijven en realistische offertes maken voor (nieuwe) projecten en klanten. Consequente tijdregistratie geeft projectmanagers en teams inzicht in hun eigen productiviteit. Hierdoor wordt het gemakkelijker nieuwe projecten te offreren en te plannen.
 • Verhoogde transparantie en verantwoording
  Bij Agile werken coördineren teams hun eigen taken. Dit vereist een hoge mate van eigen verantwoordelijkheid en transparantie. Met andere woorden, als iedereen verantwoordelijk is, bestaat het gevaar dat niemand zich verantwoordelijk voelt. Tegelijkertijd kunnen klanten vragen hebben over de factuur. Dat kan leiden tot vervelende discussies of veel onnodig, foutieve facturen. Het implementeren van tijdregistratie software geeft het team inzicht in hoe lang iemand aan specifieke taken heeft gewerkt. Hiermee creëer transparantie en ontwikkel je het nemen van eigen verantwoordelijkheid. De projectmanager heeft overzicht en kan gefactureerde diensten verantwoorden.
 • Beter besluitvorming
  Hoe meer data er wordt verzameld over de productiviteit van het team, hoe beter je bent uitgerust om geïnformeerde beslissingen te nemen. Als een klant een aanpassing wenst die voor het weekend moet zijn voltooid, geven deze data je het antwoord welke impact het verzoek heeft en wat je antwoord zou moeten zijn. Dat is beter dan gokken of op zoek moeten gaan naar argumenten waarom iets wel of niet kan.

Het implementeren van tijdregistratie bij Agile softwareontwikkeling

Het implementeren van tijdregistratie bij Agile software ontwikkeling helpt je om de productiviteit te meten en verbeterpunten te ontdekken. Hieronder vind je een helder stappenplan:

 1. Kies een tijdregistratietool die past bij jullie workflow. Vergeet ouderwetse Excel-sheets en prikklokken. Denk breed. Je wilt mogelijk ook uitgaven en kilometers bijhouden die medewerkers maken voor de klant. Kies een projectgebaseerde oplossing waarmee je tijd, uitgaven en ritten bijhoudt en toewijst aan een project, klant net als bepaalde taak. Tip: gebruiksvriendelijke software helpt bij de volgende stap.
 2. Leer eerst zelf hoe je de tool kan gebruiken. Voordat je teams laat werken met de tijdregistratietool moet jij, of iemand die eindverantwoordelijk is voor de teams, de tool zelf volledig begrijpen. Werk je goed in en weet hoe je alle functies van de tool wilt gebruiken. Deze moet naadloos aasluiten op de dagelijkse workflow voordat je medewerkers ermee aan de slag gaan.
 3. Presenteer de tool aan je team(s) en vraag om feedback tijdens een proefperiode. Plan een meeting waarin je de tool en de nieuwe workflow uitlegt. Geef zelf het goede voorbeeld en registreer je uren consequent. Spreek een proefperiode af van twee weken waarin iedereen de tool gaat gebruiken, feedback kan geven en vragen kan stellen. Daarna zou iedereen vertrouwd moeten zijn met de nieuwe software en kies je een datum waarop de tool dagelijks gebruikt dient te worden.

Probeer TimeChimp 14 dagen gratis

Aandachtspunten voor tijdregistratie in Agile softwareontwikkeling

Zodra de tool is geïmplementeerd, wordt tijdregistratie een essentieel onderdeel van jouw Agile softwareontwikkelingsproces. Hier zijn enkele tips om in gedachten te houden:

 • Easy does it. Hoewel het belangrijk is om tijd bij te houden voor facturering en inzichten, mag het geen last worden. Hou het eenvoudig en probeer bijvoorbeeld automatische tijdregistratie. Dit zorgt ervoor dat het team zich blijven concentreren op hun hoofdtaken.
 • Gebruik de data. Doe tijdregistratie niet alleen om de tijd bij te houden. Leer ervan. Waarom lukt het een team niet alle taken binnen sprint af te ronden? Neem de tijd en bestudeer de data. Ontdek patronen en verbeterpunten die het team kunnen helpen efficiënter te gaan werken.
 • Gebruik de inzichten. Als je verbeterpunten ziet, onderneem dan actie en stuur het Agile proces bij waar nodig. Vraag bijvoorbeeld aan de high performers binnen het team om te laten zien hoe zij werken. Ze hebben ongetwijfeld een efficiëntere workflow of gebruiken een handige tool. Het doel is met elkaar een high-performing-team te worden.

Conclusie

Tijdregistratie is een belangrijk onderdeel in Agile softwareontwikkeling en biedt tal van voordelen voor het team en een project of product als geheel. TimeChimp is een gebruiksvriendelijke tijdregistratietool die software-ontwikkeling naar een hoger niveau tilt:

 • Nauwkeurige tijd-, kosten- en kilometerregistratie: Het team kan met TimeChimp gemakkelijk bijhouden hoeveel tijd ze aan een taak besteden. Dat helpt iedereen. Medewerkers zien of ze op schema liggen. Projectmanagers krijgen inzicht die helpt bij het maken van budgetten voor nieuwe projecten. De financiële administratie kan snel foutloze facturen versturen omdat de software uitgaven en kilometers koppelt aan het juiste project.
 • Verhoogde productiviteit: Dankzij TimeChimp heeft het team toegang tot rapporten die laten zien hoe ze hun tijd daadwerkelijk besteden. Deze bewustwording draagt bij in het zien van verbeterpunten en nodigt uit om hulp te vragen als iemand het te druk heeft.
 • Beter projectmanagement: De gecombineerde functies voor projectmanagement en tijdregistratie in TimeChimp stelt de projectmanager in staat te zien hoe het team presteert en kan tegelijkertijd budgetten en taken in de gaten houden. Hij of zij kan potentiële knelpunten vroegtijdig signaleren en heeft voldoende inzicht voor het nemen van onderbouwde beslissingen. Met als doel ook de volgende sprint op tijd en binnen budget af te ronden.
 • Verbeterde klanttevredenheid: Via de klantenportalen van TimeChimp hebben klanten realtime-inzicht in de gewerkte uren en kan je ze vóór het versturen van facturen al betrekken bij het goedkeuringsproces. Hiermee bouw je aan vertrouwen en verbeter je de klanttevredenheid.

Aarzel dus niet. Start vandaag nog je proefperiode van 14 dagen en implementeer de tijdregistratieoplossing van TimeChimp om je Agile software ontwikkelingsproces te verbeteren.

Easy does it.

Other blogs

Koffie break met Stephanus: Head of Product & Development

Stephanus van Vuuren - Lees alles over het Head of Product & Development en hoe hij en zijn team TimeChimp verbeteren!

Lees meer
Lees meer over Koffie break met Stephanus: Head of Product & Development

8 tips voor timemanagement voor efficiënte consultants

Optimaliseer timemanagement bij consultancy's: Ontdek tijdverspillers van grote adviesbureaus en effectieve tips - Lees nu!

Lees meer
Lees meer over 8 tips voor timemanagement voor efficiënte consultants

Het belang van databeveiliging in digitale urenregistratie

Voorkom risico's en ontdek wat het belang is van goede databeveiliging is bij jouw digitale urenregistratie tool.

Lees meer
Lees meer over Het belang van databeveiliging in digitale urenregistratie

Probeer gratis

No strings attached. Easy does it.

 • Probeer alle functionaliteiten
  14 dagen gratis
 • Geen betaalgegevens
  nodig
 • Bepaal zelf wanneer
  je start
Top left shape
Top right shape
Bottom left shape
Bottom right shape